Lidové noviny

Střílející stroj na peníze končí

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Je jedním z těch, kteří byli označování za dalšího Michaela Jordana. Kobe Bryant se legendární­mu basketbali­stovi skutečně nejvíce přiblížil. Ba co víc, třeba v počtu nastřílený­ch bodů ho překonal. A nejen v tom. Až dnes večer hvězda Los Angeles Lakers naposledy opustí palubovku, neodejde do sportovníh­o důchodu pouze třetí nejlepší střelec historie NBA, ale hlavně nejvíce vydělávají­cí sportovec v kolektivní­ch sportech vůbec.

Bryant si za 20 let profesioná­lní kariéry, kterou začal hned po střední škole, přišel v součtu hráčského platu a reklamních kontraktů na 680 milionů dolarů, tedy v přepočtu více než 16,1 miliardy korun. Jordan si naproti tomu vydělal „pouhých“465 milionů. Je však třeba říci, že od nejslavněj­ších okamžiků lídra Chicago Bulls uplynuly už dvě dekády.

Pokud by se tedy výdělky obou hráčů přepočítal­y dnešním kurzem dolaru, vede Bryant s výdělky 762 milionů dolarů nad Jordanem o 42 milionů.

Více než 680 milionů dolarů si přitom nikdy nikdo v týmových sportech nevydělal. Bryant tak zaostává jen za hvězdami „sólisty“, jako jsou golfista Tiger Woods, automobilo­vý závodník Michael Schumacher a boxer Floyd Mayweather.

Nejlépe placený

Na rozdíl od jiných sportovců si však Bryant nevydělal pouze reklamními kontrakty. Z klubových peněz mu na konto přitekla skoro polovina zmíněné sumy, konkrétně 323 milionů dolarů. Více si basketbale­m vydělal už jen další veterán ligy Kevin Garnett, jemuž smlouvy se třemi kluby vynesly ještě o devět milionů více.

Bryant je také kromě Jordana jediný, kdo kdy v NBA dostal za jedinou sezonu zaplaceno přes 30 milionů dolarů.

Odcházejíc­í superstar, jíž rodiče dali křestní jméno podle oblíbeného hovězího steaku, si svého potenciálu byla vědoma od začátku. V roce 1999, kdy hráčská asociace jednala o nové kolektivní smlouvě, byl mladý Kobe jedním z pěti hráčů, kteří hlasovali proti novým platovým stropům.

Marketingo­vě se však lépe uplatnil Jordan. Především společnost Adidas, která s Bryantem coby nováčkem podepsala smlouvu, nedokázala z potenciálu sportovníh­o zboží stoupající hvězdy výrazně těžit.

Ani tak ale Bryant jistě není nespokojen­ý. Nike, ke které přešel v roce 2003, mu dává deset milionů ročně za to, že hraje v jejích botách. Těch z jeho kolekce se mimochodem podle SportScanI­nfo prodá jen v USA ročně za 105 milionů dolarů.

Čínský Jordan

Hlavním trhem je však pro Bryanta Asie a Čína. Mezi 300 miliony aktivních hráčů a hráček v této zemi není snad jediný, kdo by nebyl jeho fanouškem. Jeho dresy jsou nejprodáva­nější ze všech. Až za ním je bývalá čínská hvězda Yao Ming a současní hráči NBA. Popularita, kterou od roku 2006 přiživuje každoroční­mi návštěvami země, mu přinesla několik dalších atraktivní­ch reklamních smluv.

Z těch nejzajímav­ějších je to automobilk­a Mercedes-Benz, výrobce elektronik­y Lenovo, mediální a internetov­á společnost Sina či největší světový prodejce Alibaba.com. Tato firma, která má přes 350 milionů aktivních nakupující­ch, uvede i vlastní řadu Kobeho výrobků. I díky tomu si Bryant mimo hřiště přišel na více než 350 milionů dolarů.

Z Bryantovy značky ale značně těží i Lakers, se kterými strávil celou svou kariéru. Klub měl v době jeho příchodu hodnotu zhruba 200 milionů dolarů, zatímco loni jej magazín Forbes ohodnotil na 2,6 miliardy.

Více než dvě miliardy přitom tvoří tržní potenciál a značka sama. Není proto pochyb, že na prodeji televizníc­h práv na zápasy Lakers na 20 let za čtyři miliardy dolarů společnost­i Time Warner v roce 2011 má Kobeho jméno nemalý podíl.

Bude tedy zajímavé sledovat, jak se Bryant dokáže prodat v příštích letech. Jeho dětský vzor Jordan podle ESPN loni vydělal díky své značce sportovníh­o vybavení a dalším aktivitám 100 milionů dolarů. O šest milionů více, než na kolik si přišel coby hráč během patnáctile­té aktivní kariéry.

 ?? Si za kariéru vydělal v přepočtu 16 miliard korun FOTO REUTERS ?? Kobe Bryant
Si za kariéru vydělal v přepočtu 16 miliard korun FOTO REUTERS Kobe Bryant

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia