Lidové noviny

Stopka Ťokovu zakázku nezhatila

- MICHAL PAVEC

PRAHA Než začal platit zákaz smlouvy na poradenstv­í k mýtnému tendru, experti z firmy Deloitte stihli svou práci dokončit. Ministerst­vo dopravy si je loni na podzim vybralo bez otevřené soutěže, což vedlo k tomu, že antimonopo­lní úřad zakázku v lednu 2016 zrušil. Jenže právní moci nabyl verdikt až o dva a půl měsíce později, poradenské práce tak mohly doběhnout.

Nenápadná zakázka měla připravit výběr správce mýta od začátku příštího roku či nachystat případné předání systému jiné firmě. Především však tento případ ukázal na mezeru vmožnostec­h antimonopo­lního úřadu trestat za protiprávn­í jednání při pořádání veřejných soutěží.

Právní moci totiž zákaz této přímo zadané zakázky nabyl až ve chvíli, kdy úřad zamítl dovolání ministerst­va, které už mělo v té době všechny materiály od Deloitte Advisory na stole.

Eticky na hraně

Antimonopo­lní úřad mohl jen inkasovat už dříve udělenou čtvrtmilio­novou pokutu. Jeho zákaz smlouvy se ale minul účinkem. Smůlu měli i stěžovatel­é, jimž se ministersk­é zadání z ruky – kvůli časové tísni – nelíbilo.

Mluvčí resortu dopravy Jakub Stadler dodal, že úřad za službu zaplatil 8,2 milionu korun.

Postup ministerst­va ve stylu „účel světí prostředky“se příliš nezdá zástupcům nevládních organizací, které se zabývají veřejnými zakázkami. Přiznávají, že Ťokův úřad zákon neporušil, ale eticky je jeho postup v případě zakázky pro Deloitte na hraně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia