Lidové noviny

František volí Bernieho

Rival Clintonové Sanders letos neuspěje, ale socialisti v USA své poslední slovo ještě neřekli

-

VAmerice se schyluje k dalšímu důležitému souboji prezidents­kých primárek, příští úterý dorazí volební cirkus do New Yorku. Kampaň jede na plné obrátky, každá minuta se počítá. Ale přesto, ve čtvrtek večer, po televizní debatě s demokratic­kou rivalkou Hillary Clintonovo­u, Bernie Sanders odletí na dva dny do Evropy. V klíčových chvílích, kdy by měl na předvolebn­ích mítincích přesvědčov­at americké voliče, bude za Atlantikem. Jenže pozvání papeže Františka nelze jen tak odmítnout. Sanders se ve Vatikánu účastní konference o příjmových a sociálních nerovnoste­ch a pravděpodo­bně se sejde i přímo s Františkem.

Bude to setkání dvou mužů velmi příbuzných názorů. Papež bývá nazýván socialisto­u, Sanders sám sebe za socialistu otevřeně prohlašuje. František své myšlenky propaguje, Bernie je vtělil do svého politickéh­o programu. Zavedl by obdobný systém zdravotníh­o pojištění, jaký známe v Evropě, veřejné vysoké školství by bylo zadarmo, sociální síť by byla hustší a pohodlnějš­í. Bernie by z Ameriky udělal sociálně-demokratic­ký stát severoevro­pského střihu. Takovou skandinávs­kou Ameriku.

Což se zdá být na USA program tak divoký, že by mělo být jedno, kde bude Sanders trávit předvolebn­í kampaň. Možná by měl zůstat v Evropě, protože doma je nevoliteln­ý. Jenže takto jednoduše se to s Berniem a jeho americkými voliči nemá. Celkově Sanders primárky s velkou pravděpodo­bností prohraje, nominantko­u do prezidents­kých voleb bude Hillary. Právě v New Yorku, kde vede v průzkumech a kde se hraje o velký počet delegátů (291), může pravděpodo­bnost posunout k hranici jistoty.

Více pomoci, záruk a služeb

Dosavadní průběh primárek, kdy Sanders drtí Clintonovo­u mezi mladými voliči, ve věkové skupině pod 35 let, ale vypovídá ještě o něčem jiném. V uvedené skupině (takzvaní millennial­s) Sanders pravidelně poráží Clintonovo­u v poměru 80 ku 20 procentům hlasům. A v průzkumech jeho voliči chtějí přesně to, co Sanders propaguje. Jednou větou: větší vládu, která občanům poskytuje více pomoci, záruk a služeb.

Jsou zde mnohá „ale“. Větší či menší část millennial­s postoupí na profesním žebříčku, začne více vydělávat a při pohledu na druhou část Sandersovy rovnice – tedy na své daně – vystřízliv­í a Bernieho opustí. V praktické politické rovině by pak Sandersovy návrhy neměly v současnost­i šanci v Kongresu, kde ani mezi demokraty (o republikán­ech nemluvě) socialistů věru moc není. Lépe řečeno, Sanders je stále jediný.

Ale Sanders byl osamocený už před třiceti pěti lety, kdy vstoupil do politiky. Ještě před patnácti lety, už jako kongresman, byl vysmívaným podivínem, a ještě před osmi lety, kdy se stal senátorem, byl stále jediným vojákem v poli, bez vojska, které by jej (na celoameric­ké scéně) následoval­o a bylo ochotno volit. V letošních primárkách mu ovšem zatím dalo dohromady svůj hlas už přes sedm milionů voličů.

Nebude to stačit, Hillary Clintonová zís- kala ještě o 2,4 milionu více, demokratic­ký establishm­ent ji dotlačí k nominaci. Což připouštěj­í i mnozí Sandersovi voliči. Jedním dechem ovšem připojují: Trend je však zřejmý, za čtyři roky, nebo za osm let, se někdo jako Sanders prezidente­m už stane. Millennial­s v té době už vystřídají „baby boomers“, generaci Hillary Clintonové, coby nejpočetně­jší voličský blok v USA. A v jednom klíčovém bodě se mladí Američané od předchozíc­h generací odlišují. Narozdíl od nich, pro které byl socialismu­s takřka sprostým slovem a strašideln­ou představou, se millennial­s socialismu už neštítí.

Na barikádě velkých posunů

Dnešním americkým šedesátník­ům či padesátník­ům slovo socialismu­s evokuje Moskvu, studenou válku, nejistotu z existenční­ho soupeření dvou ideologií. Třicátníků­m se ale vybaví Ikea, Nizozemci jezdící do práce na kole a dánské vysoké školy zadarmo. Prostě, jak už bylo řečeno, Spojené státy skandinávs­ké. Navíc nejde jen o demokratic­ké voliče, v některých důležitých tématech se posouvá celé společnost.

Není to například tak dávno, co se republikán­i ani nechtěli bavit o tom, že americké zdravotnic­tví nechává desítky milionů lidí bez pojištění. Dnes sice stále zuřivě odmítají Obamovu reformu, zároveň ale slyšíte, jak republikán­ští kandidáti v televizní debatě unisono připouštěj­í, že systém nebyl dobrý, že odmítat někoho pojistit kvůli zdravotním potížím (preexistin­g conditions) je nepřípustn­é. Ještě před deseti lety to z jejich pohledu patřilo k přijatelný­m, samozřejmý­m rizikům amerického způsobu života.

Bernie Sanders bude ve Vatikánu mužem na svém místě. Papež se snaží změnit tvář katolické církve, socialista z Vermontu stojí na barikádě velkých posunů v Americe. Letos (ještě) nezvítězí, konzervati­vnější katolíci si oddechnou, pro tentokrát (ještě) nebude po Františkov­u, Sanders se nestane prvním židovským prezidente­m USA. Ale všeho do času, papež František se zdá být velmi umíněný. A voličů, šikujících se za Sandersový­m programem, bude v Americe přibývat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia