Lidové noviny

Burzovní pohádka

Pražská burza má šanci se probudit z letargie

-

Pražskou burzu a celý český kapitálový trh čeká do poloviny roku velká sláva. Plánovaný vstup GE Money Bank na zdejší akciový trh bude zřejmě největším středoevro­pským primárním úpisem posledních pěti let. A nebude to jediný přírůstek. Na trhu se objeví i akcie části Energetick­ého a průmyslové­ho holdingu miliardářů Daniela Křetínskéh­o a Patrika Tkáče.

Euforie je samozřejmě na místě, pro pražskou burzu může být příchod tak významných společnost­í toužebně očekávaným impulsem, který ji probudí z dlouhotrva­jící letargie. Pražský akciový trh sídlící v Rybné ulici totiž v posledních letech skutečně vypadá jako malý rybníček, ve kterém se povaluje pár větších kaprů, mezi nimi proplouvá několik mřenek a na hladinu čas od času vypluje břichem nahoru cosi, co už rybu ani nepřipomín­á. Není divu, že pro americké vlastníky GE Money Bank byl prodej přes burzu až záložní variantou. Několik let se snažili banku udat jednomu přímému zájemci. Jenže neúspěšně. A tak se snad v Praze nejpozději v červnu rozezní zvon oznamující nové přírůstky na trhu.

Do středu Evropy se tak zároveň po dlouhé době, od úpisu akcií Fortuny v roce 2010, obrátí zraky velkých zahraniční­ch investorů. Burze to bezpochyby může pomoci. Ne snad že by se nějak výrazně zvýšily skomírajíc­í objemy obchodů. Bankovní burzovní nováček bude zřejmě až šestým největším pražským titulem. Emise EPH pak bude ještě menší.

Když se ale oba vstupy na trh podaří, bude to dobrý signál pro všechny firmy, které úpis svých akcií v Praze zvažují a ty, které to dosud ani nenapadlo, nad tím snad začnou přemýšlet. Snad si firmy uvědomí, že vedle bankovních úvěrů mohou peníze získat i na akciovém trhu. A snad na burzu půjdou nejen firmy, kterých se chtějí majitelé zbavit, ale i ty, jejichž vlastníci pro ně hledají peníze na další rozvoj.

Buďme optimisty a věřme, že za pár let se v pražském burzovním rybníku bude mrskat mnohem víc ryb, a na jeho břehu bude mnohem víc rybářů-investorů. Profitoval­o by z toho celé Česko. Tak jen doufejme, že až v Praze zazvoní zvonec, nebude této pohádky konec. Petr Kain

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia