Lidové noviny

Co by řekl Mácha

Plotu na Brenneru dává smysl průlinčitý Schengen

-

Když Karel Hynek Mácha šel do Benátek, Alpy překročil starobylou cestou přes Brennerský průsmyk. Nikdo ho nekontrolo­val, neboť celé území bylo pod správou habsburské říše. Totéž zažíval Karel Havlíček Borovský, když ho policajti vezli do Brixenu. A teď Rakousko začalo na Brenneru – na hranici s Itálií – chystat plot.

Plotů je v Evropě dost a stále přibývají. Stavěly se i v době, kdy se o nich mluvilo jen šeptem. Třebamezi Řeckem a Tureckem či kolem španělskýc­h enkláv Ceuta a Melilla (leží sice na africkém kontinentu, leč jsou v EU). Ale Brenner je jiná liga. Už proto, že tvoří hranici mezi dvěma „starými“(rozuměj západními, kultivovan­ými, nezpochybň­ovanými) členy EU.

Jen senioři si vzpomenou, kdy okolí této hranice bylo střeženo naposledy. Před půlstoletí­m, kdy v Jižním Tyrolsku (historicky a etnicky rakouském, státoprávn­ě italském) končili svou aktivitu bojovníci za autonomii. Tehdy italští četníci hlídali tunely i mosty. Teď se bude Brenner hlídat kvůli nejistotě.

Vnější hranice EU (Schengenu) se spravuje tak, že každá jistota vzniká na úkor nejistoty jinde. Evropa žije úlevou z jistoty, že se podařilo uzavřít balkánskou migrační trasu. Prý dohodou s Tureckem. Ale ve skutečnost­i tím, že – nezávisle na EU – střeží svou hranici s Řeckem Makedonie. Její plot je ve srovnání s řeckou praxí jistotou kontroly, neboť Řekové jen sázeli na jistotu, že všichni migranti jeho územím jen procházejí dál. A když tato jejich jistota skončila, už se ozývá nejistota na trase italské – rozuměj z Libye přes Středozemn­í moře.

Co s tím? Asi nic. Asi se budou stavět další ploty, dokud bude z Bruselu a Berlína zaznívat, že ploty nic neřeší. Ten argument by měl hodně co do sebe, kdyby fungovala vnější hranice Schengenu – aspoň jako za Máchových časů hranice monarchie. Teprve až bude z Bruselu a Berlína zaznívat, že prioritou je vnější hranice Schengenu, ztratí smysl takové vnitřní ploty, jaký se teď chystá na Brenneru. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia