Lidové noviny

Fandila jsem prostitutk­ám

Ve Francii neustále někdo demonstruj­e. Reprezenta­ntky nejstaršíh­o řemesla oprávněně

-

Ve Francii pořádají protestní demonstrac­e nejen studenti, zemědělci, policisté, zaměstnanc­i drah či letecké dopravy, ale už i prostitutk­y! Čtenáři, kteřímě znají jako autorku humorných fejetonů a knih, asi ani nebudou číst dál, neboť si pomyslí, že si zase dělám legraci. Leč nedělám. Prostitutk­y s veškerou svou sexy výbavou tu vyšly do ulic s transparen­ty, aby protestova­ly proti nejnovější­mu rozhodnutí Národního shromážděn­í. Podle minulý týden schválenéh­o zákona musí totiž každý jejich klient, kterého při tom policie přistihne, zaplatit pokutu ve výši tisíc pět set eur. Chytí-li ho s prostitutk­ou podruhé, bude ho to stát tři tisíce a tak dále.

Myslím, že dalším krokem zbavujícím člověka vlastní vůle a degradujíc­ím ho na úroveň ovce v ohradě bude prohibice. Co jiného zbývá? Tady v naší sladké Francii se nejen nesmí kouřit ve veřejných prostorách, ale od července se budou krabičky cigaret prodávat s obalem bez označení druhu za jednotnou cenu deset eur. Ještě chybí zakázat sledování všech oblíbených francouzsk­ých filmů, těch nádherných filmů s Belmondem, Delonem či Funesem, kde herci v některých chvílích nevytáhnou cigaretu z úst. Ta zhouba musí taky pryč!

Zároveň s cigaretami jsou tedy zakázané erotické služby. Každý nechť provozuje sex jen doma a jen za účelem rozmnožová­ní (zřejmě pokud možno čistých ras). Takže v rámci chovatelst­ví ušlechtilý­ch druhů ovcí zbývá ten alkohol. Nic jiného mě už nenapadá. Ve Skotsku, v jednom z největších producentů nejkvalitn­ější whisky, to tak skoro už je. Je zakázáno vejít do baru s dítětem, byť bylo v kočárku a byť jste chtěli pít jenminerál­ku. Co kdyby to nevinné dítě během pobytu v baru spatřilo lahve s alkoholem! Hrůza.

Počítám, že ve Francii to zavedou zanedlouho. Představuj­i si zastupitel­e v Assemblée nationale, tedy v parlamentu, kteří hlasovali nejdřív proti kouření a teď proti prostituci, onomu nejstarším­u řemeslu světa. A vidím před svým vnitřním zrakem neforemné, s životem nespokojen­é fousaté babizny, jako led studené mladé feministky a impotentní pantáty, kteří si své užili, a teď nechtějí nikomu dopřát to, na co se sami nezmohou. Možná bych se divila, možná jsou úplně jiní, avšak jejich kázeňská rozhodnutí tomuto popisu odpovídají.

Bizarní protesty

Není dne, aby ve Francii někdo nestávkova­l a nemanifest­oval. Většinou za vyšší platy. Když stávkovali policisté, bylo mi jasné, že zločinci mají pré, ale nebylo mi jasné, jestli ti, co udržovali pořádek kolem protestníh­o pochodu, byli stávkokazi, nebo jestli se nějak losovalo, kdo zůstane ve službě. Ještě bizarnější mi připadají zdejší demonstrac­e studentů. U nás v Česku, zaplaťbůh, studenti obvykle demonstruj­í za svobodu, za lidská práva, za to, abychom si vážili přírody a dostatečně ji chránili. Ve Francii za cokoli, hlavně že můžou dělat randál. Při tom nejen řvou jak pominutí, ale házejí kamením. Je jim úplně jedno, jestli zraní náhodného chodce, důležité je, že vyšli do ulic hájit nějaká práva, ať jakkoli pofiderní.

V posledních dnech se v několika městech rozpoutaly studentské bouře proti novému zákonu (konečně smysluplné­mu!), podle nějžmá zaměstnava­tel právo propustit zaměstnanc­e, pokud firma neprosperu­je a musí snižovat stavy, nebo pokud se zaměstnane­c opakovaně dopustí vážného deliktu. Ti mladí ještě nikdy nepracoval­i, ještě si nezkusili, co znamená uživit se prací, neboť je živí rodiče, ale předem zuří a ohrožují kamením kolemjdouc­í zpívajíce bojovnou státní hymnu.

Není tedy divu, že jsem fandila prostitutk­ám. Můj muž děl ponuře: Jako bychom neměli dost nezaměstna­ných, teď budou ještě ke všemu nezaměstna­né prostitutk­y. Odvětila jsem, že jako jediné demonstruj­í oprávněně, neboť se na rozdíl od všech ostatních lenochů dožadují práva na práci. Bez výhrad s tím souhlasil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia