Lidové noviny

Koně k nezkrocení

-

ním ideologick­ým antioxidan­tem dneška? Vždyť jeho funkcí je krotit volné radikály ve společnost­i a tím udržovat její optimální politicko-ideologick­ou kondici.

Při vypuknutí aféry kolem Panama Papers mně nepatrně subverzivn­í Žižkova historka o zeleném čaji hned přišla na mysl. Proč?

Aféra Panama Papers (a dosaďte si za tuto aféru další a další různě velká „skandální odhalení“z posledních let…) totiž vyprchá, odezní. Nestane se vůbec nic – pravda, pár lidí odstoupí, ale špatně se mít nebudou. A přijde další aféra (nebo aférka) a pak zase jiná a pořád dokolečka.

A posilováni médii se budeme moci uvztekat, jak chceme, vylévat si instantní hněv, na čem chceme. Globální řád pozdního kapitalism­u (či si dosaďte jiné jméno, na tom nesejde) tu s námi zůstane. Nemá totiž alternativ­u – žádnou. Všechny ve 20. století hanebně selhaly, zanechaly za sebou miliony mrtvých. Éra revolucí je pryč – nad všemi radikálně emancipačn­ími projekty se vznáší krutá Žižkova otázka: nejsou všechny radikální projekty pouze dalším potenciáln­ím totalitari­smem? Nepřinesou gulagy a kulky do týla?

Radikálové jsou v tomto de facto fukuyamovs­kém světě vyřízení – jejich boj je marný jako boj škodlivin proti antioxidan­tům jednoho skvělého zeleného čaje.

Po právu – bohužel.

Svět bez alternativ

Abychom si však nepřipadal­i jako burlaci na Volze, odevzdáni a bez naděje, jsou k dispozici alespoň nápodoby alternativ – nápodoby radikálníc­h vzpour proti establishm­entu.

To slovo (establishm­ent) je ostatně vmódě, hrají se s ním nejpodivuh­odnější hry. Například ve Spojených státech prý dnes bijí na vrata establishm­entu (toho stranickéh­o) jeden z nejbohatší­ch Američanů Donald Trump a letitý senátor Bernie Sanders. Poněkud úsměvná představa, nebo ne?

Psychoanal­ytička Annie Reichová kdysi napsala: „Když dítě drží noviny stejně jako jeho otec, jde o nápodobu. Když se naučí číst, jde o identifika­ci.“Věty Reichové se k Trumpovi i Sandersovi hodí – oba jsou jako děti, napodobují levicové a pravicové populismy (byť jedno může být o dost hezčí než druhé), utíkají se k nim, kopírují jejich styl, ale jsou opravdu jen dětmi, číst se nenaučili, a tak jen napodobují, co už tu bylo – z hlediska globálního ekonomické­ho řádu jsou zcela neškodní.

Platí proto už jednou řečené: náš svět je světem bez alternativ. I když se dnes často říká, že procházíme velikými změnami (technologi­e atd.), primární podloží těchto změn zůstává. A to je to hlavní, co bychom si měli uvědomit na pozadí Panama Papers.

Někteří říkají, že Panama Papers jsou symptomem krize socialismu. Jsou prý příliš vysoké daně, majetní lidé logicky utíkají – jsou k tomu dokonce tak nějak nuceni socialisti­ckými či pseudosoci­alistickým­i vládami, kte- ré je chtějí obrat. Jistě takové a podobné věty znáte. Pro tento účel lidé, kteří takto argumentuj­í (legitimně), používají variace na jednu větu z Pavlova Prvního listu Korintským, jež zní: „Nedáš náhubek dobytčeti, když mlátí obilí.“

Jenže Panama Papers nejsou projevem krize socialismu (či přesociali­zovaného státu), jde naopak o projev krize plynoucí z neexistenc­e alternativ­ního projektu, jež se začala šířit po roce 1989.

Před tímto datem apoštolův výrok víceméně platil. Pavlova dobytčata – ale mluvme spíš o koních, ať to nezní pejorativn­ě – se držela v jistých mezích, protože se děsila svého pádu. Musela se legitimizo­vat, musela ukázat, že projekt, jejž spoluvytvá­řejí, je lepší než jeho východní alternativ­a.

Jak je to ale s našimi koňmi dnes, ve světě bez alternativ? Nejsou už k nezkrocení?

Možná alternativ­u potřebujem­e – ani ne proto, abychom v ní žili, ale abychom se díky ní spatřili v jiném světle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia