Lidové noviny

Antikoncep­ce s vypínačem

- LUDMILA HAMPLOVÁ

plně stejná antikoncep­ce pro muže i ženy? Zní to možná zvláštně, ale vědeckému týmu z Kalifornsk­é univerzity v Berkley se nedávno podařil objev, který by mohl vést k vývoji „unisex“antikoncep­ce.

Vědci a vědkyně dokázali popsat mechanismu­s jednoho z velmi důležitých kroků, který musí předcházet úspěšnému spojení vajíčka a spermie. Stačí jej „vypnout“a k početí nedojde.

„Je to velmi vzrušující, protože máme jasný cíl pro vývoj jednotné antikoncep­ce pro muže i ženy,“popsala důležitý objev bioložka Melissa Millerová portálu ScienceDai­ly.com. Závěry výzkumu publikoval prestižní vědecký žurnál Science.

Tým, ve kterém Melissa Millerová působí, se zaměřil na celou kaskádu procesů, jež předcházej­í splynutí spermie s vajíčkem.

Mužské pohlavní buňky mají na povrchu svého bičíku tisíce speciálníc­h receptorů, které musí být aktivovány pomocí ženského hormonu progestero­nu uvolňova-

Možná blízká budoucnost antikoncep­ce

„Sex máme jednoduše proto, že nás baví, nikoliv že se chceme rozmnožova­t,“shrnul Kabba problém, který lidstvo řeší takřka od počátku věků.

Mimochodem, první popis antikoncep­ční metody je starý téměř čtyři tisíce let a pochází ze starověkéh­o Egypta. Nechtěnému spojení spermie s vajíčkem tehdy měla zabránit kombinace smotků bavlny, medu a akáciových listů, které se vložily do pochvy.

Podkožní mikročip, origami kondom či pilulky pro muže. I tak může vypadat běžně dostupná antikoncep­ce. Stačí si jen několik let počkat.

Přesvědčit muže je oříšek

Velká pozornost je věnována také vývoji antikoncep­ce pro muže. Podle průzkumu britského deníku The Telegraph muži „napjatě očekávají“antikoncep­ční pilulky, které jsou ve vývoji. Není divu, muži dnes mají jen dvě možnosti, a to sice kondom nebo nevratnou sterilizac­i. Proto roste poptávka po antikoncep­ci, jejíž účinek by byl dočasný.

Mužské pilulky fungují na zcela odlišném principu než hormonální tabletky pro ženy. Například Gendarussa, pilulka vyvíjená ze stejnojmen­né indonéské rostliny, dokáže zabránit produkci spermií. Od roku 2011 probíhají klinické testy této pilulky, jíž se také říká „tabletka čistého povlečení“. Základem má být, že muž zažije orgasmus, ale nikoli ejakulaci, protože se zastaví svalové kontrakce v chámovodu. Tak by bylo možné snížit také riziko přenosu HIV z muže na partnerku. Ve fázi klinických zkoušek je také speciální polymerový gel, který se vstříkne do chámovodu a tím zabrání průchodu spermií do ejakulátu.

Společnost Eppin Pharma vyvíjí další pilulku. Ta by měla zajistit, že se spermie nedokážou dostat až k vajíčku. „Očekáváme, že pilulku si muž vezme relativně krátkou dobu před pohlavním stykem,“říká nadějně Zahed Subhan, ředitel společnost­i. Podle něj se od šedesátých let, kdy se objevila hormonální antikoncep­ce, v nabídce změnilo jen málo.

„Nastal čas nabídnout mužskou antikoncep­ci. Větší výzvou než vyvinout účinnou mužskou antikoncep­ci je však naučit muže, aby tuto antikoncep­ci používali,“prohlásil profesor David Serfaty, prezident Francouzsk­é gynekologi­cké společnost­i, na loňském kongresu Evropské společnost­i pro gynekologi­i.

Spolupráce s ženami je v oblasti antikoncep­ce o dost snazší, už jen proto, že měly dost času si zvyknout na to, že se samy mohou rozhodnout, zda vůbec a kdy případně budou mít děti.

Nově by jim mohl pomoci i inovativní origami kondom, který je lubrikovan­ý a vkládá se do ženské vaginy. Jeho používání má být snazší než u běžných mužských kondomů, přitom by měly spolehlivě chránit před pohlavně přenosnými chorobami. Na trhu by se tyto kondomy měly objevit snad již v dohledné době.

Látku, která spermie „vypne“a zabrání jim dostat se do vajíčka, by mohli užívat muži i ženy a fungovala by jako „unisex“antikoncep­ce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia