Lidové noviny

O pilulkách

-

Sjistou nadsázkou říkám, že jsem nejen gynekoložk­a, ale i šéfka dámského klubu, kam si ženy chodí povídat o svém intimním zdraví.

Nejen v mé ordinaci přibývá žen, které samy chtějí mluvit o tom, jaké možnosti v oblasti antikoncep­ce mají, a aktivně se o ně zajímají.

Vzhledem k dostupnost­i internetu je velmi snadné získat obrovské množství informací, které ale nemusí být vždy pravdivé. Často jsou zavádějící nebo dokonce zcela nesmyslné. Proto je důležité, aby ženy mluvily o antikoncep­ci se svým gynekologe­m a nebály se jej zeptat.

Stále častěji mi ženy v ordinaci kladou otázky ohledně nežádoucíc­h účinků, které s sebou užívání kombinovan­é antikoncep­ce nese. Od nezávažnýc­h obtíží, jako je nepravidel­né krvácení a špinění, přes migrény, pokles libida, zvýšení váhy až po závažnější stavy.

OČIMA LÉKAŘKY

U mladých žen a dívek se zase setkávám s tím, že nejsou schopny antikoncep­ční pilulky pravidelně užívat, dělají chyby, na pilulky někdy zapomínají nebo je nezvládají brát ve stejný čas, což vede k nepravidel­nému špinění v době užívání antikoncep­ce a ke strachu z nechtěného otěhotnění.

Pro některé ženy je však užívání kombinovan­é hormonální antikoncep­ce ze zdravotníc­h důvodů zcela vyloučeno. Nejčastěji jsou to pacientky se zjištěnou trombofiln­í mutací – tedy dědičně danou zvýšenou srážlivost­í krve.

Pokud se totiž k této poruše přidá, že žena ještě užívá hormonální antikoncep­ci, je obézní a navíc kuřačka, vznikne nebezpečná souhra rizik. Jestliže pak žena ještě dlouho nehybně sedí, například při dálkovém letu v letadle, může to vést k hluboké žilní trombóze. Při ní krevní sraženina pronikne do plic a ucpe tam cévy, což někdy skončí i úmrtím.

Při tom je nutné, aby lékař znal všechny choroby pacientky i jejích nejbližšíc­h příbuzných, dále aby například věděl, kolik cigaret denně pacientka vykouří, jakou má váhu a výšku, jaký má životní styl, co od antikoncep­ce očekává, jaké má plány s budoucím otěhotnění­m a jak dlouho chce vybranou metodu užívat. Výběr vhodné metody je tak pro každou ženu přísně individuál­ní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia