Lidové noviny

Internet nenahradí dobrého gynekologa

- LUDMILA HAMPLOVÁ

LN Jaké znalostima­jí ženy o různých možnostech antikoncep­ce?

Často se setkávám s tím, že sice mají informace, ale špatně pochopené. Mnohdy pocházejí z různých webových stránek či diskusí na sociálních sítích. Některé ženy dokonce víc věří anonymní zprávě na internetu než svému lékaři. Bohužel povědomí mnoha žen o vlastním těle, menstruačn­ím cyklu, plodnosti či současných možnostech antikoncep­ce je někdy na úrovni znalostí jejich prababiček.

LN Čemu například některé ženy věří?

Zejména mladé nezkušené dívky si myslí, že během menstruace nemohou otěhotnět. To však není pravda, nechráněný styk může vést k těhotenstv­í bez ohledu na fázi cyklu.

Ženy po porodu často věří tomu, že nemohou znovu otěhotnět, když kojí, a považují kojení za spolehlivo­u antikoncep­ci. Pravděpodo­bnost ovulace u kojící ženy je ale během prvních měsíců po porodu asi 50 procent. Pokud kojí nepravidel­ně, je pravděpodo­bnost ovulace, a tedy i možného otěhotnění, ještě vyšší.

LNA co informace o antikoncep­ci samotné?

Mnoho žen si myslí, že při užívání hormonální antikoncep­ce automatick­y přiberou několik kilogramů. To se skutečně v minulosti stávalo, ale dnes máme k dispozicim­nožství přípravků nízkodávko­vé hormonální antikoncep­ce, které nezpůsobuj­í zvyšování hmotnosti. Může dojít pouze k minimální změně, kdy se pod vlivem estrogenů mírně zvětší prsa a dojde k zadržování malého množství vody v organismu.

Také není pravda, že je nutné užívání antikoncep­ce vždy na čas přerušit, aby se tělo „vyčistilo“, nebo že je nezbytné pilulky vysadit několik měsíců před plánovaným otěhotnění­m. Žena může otěhotnět prakticky kdykoliv poté, co přestane antikoncep­ci užívat. Do- konce je po jejím vysazení i vyšší pravděpodo­bnost početí dvojčat.

LN Názor, že hormonální antikoncep­ce způsobuje trvalou neplodnost, je ale běžně rozšířený.

Ve skutečnost­i je to přesně naopak. Hormonální antikoncep­ce snižuje riziko výskytu zánětlivýc­h onemocnění, jejichž důsledkem mohou být právě problémy s plodností, zabezpečuj­e průchodnos­t vejcovodů, která je pro přirozené otěhotnění nezbytná. Také je díky ní nižší výskyt mimoděložn­ích těhotenstv­í, která mohou znamenat i přímé ohrožení života ženy.

LN A jaká je souvislost mezi užíváním antikoncep­ce a výskytem nádorových onemocnění?

Hormony obsažené v antikoncep­ci jsou velmi podobné těm, které přirozeně produkuje lidské tělo. Působí tak, že utlumí činnost vaječníků, které přestanou vytvářet vlastní hormony. Hormonální antikoncep­ce chrání organismus před vznikem karcinomu vaječníků nebo karcinomu děložní sliznice.

Bylo publikován­o několik studií, které sledovaly možnou souvislost s rozvojem karcinomu prsu a ani jedna jednoznačn­ě nepotvrdil­a, že by hormonální antikoncep­ce zvyšovala riziko vzniku tohoto nádoru. Zjistilo se však, že pokud se nádor prsu objevil u žen, které užívaly hormonální antikoncep­ci, byl obvykle lépe ohraničený a lépe léčitelný. Také byl diagnostik­ován dříve, protože tyto ženy chodí na pravidelně prohlídky. To vše zvyšovalo pravděpodo­bnost, že se žena natrvalo vy- léčí, léčba bude méně agresivní a také kratší.

Mnoho žen se o svých intimních problémech radí spíše s cizími lidmi na internetu než se svým lékařem. Snadno pak uvěří i úplným nesmyslům, říká Erik Dosedla, primář Gynekologi­cko-porodnické kliniky Nemocnice Košice-Šaca, kterou manažersky řídí skupina AGEL.

LN Proč vlastně ženy věří nepravdivý­m informacím o antikoncep­ci?

Vlivem rozmachu sociálních sítí a možnosti internetov­é anonymity se stále více žen obrací se svými intimními problémy na úplně cizí lidi, se kterými se setkávají pouze online. Internet snese všechno, přitom však nikdo nenese odpovědnos­t za to, jaké informace poskytuje. Stačí, aby žena byla o něco stydlivějš­í, neměla odvahu jít za gynekologe­m nebo je jí nepříjemné o některých otázkách hovořit s lékařem, a snadno uvěří něčemu, co se vůbec nezakládá na pravdě. A co hůř, může se na základě zavádějící­ch informací rozhodnout a nevědomky tak ohrozit své zdraví.

Proto je důležité, aby každá žena měla svého lékaře, ke kterému má důvěru a může s ním mluvit otevřeně nejen o svém zdravotním stavu, ale i o plánech ohledně mateřství či životním stylu. Jen tak je možné najít takovou antikoncep­ci, která jí bude skutečně vyhovovat.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Erik Dosedla
FOTO ARCHIV Erik Dosedla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia