Lidové noviny

Dlouhodobá antikoncep­ce je žádanější

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Teoreticky funguje většina antikoncep­čních metod skvěle, jenže je používají lidé a ti chybují. Špatně navlečený kondom, zapomenutá antikoncep­ční pilulka nebo nesprávně použitý spermicid mohou vést k nechtěnému těhotenstv­í.

I proto jsou velkým antikoncep­čním trendem dlouhodobé­metody, které fungují bez ohledu na to, jak spolehlivý je člověk, který je používá. Podle údajů Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky ČR od roku 2007 postupně klesá počet žen, které užívají hormonální antikoncep­ci. Poslední údaje jsou z roku 2013, kdy pilulky užívalo 1 087 979 žen, tedy 44,4 procenta ze všech žen ve věku 15 až 49 let.

Oproti tomu v roce 2007 bralo hormonální pilulky podstatně více, 54,7 procenta žen v plodném věku.

Pokles je zřejmě dán více důvody. V té době se ženy ze silných populačníc­h ročníků takzvaných „Husákových dětí“rozhodoval­y pro těhotenstv­í a přestávaly brát antikoncep­ci. Další se po porodu k hormonální antikoncep­ci v pilulkách nevrátily. Některé ženy také pilulky vysadily, protože se domnívají, že jim škodí.

Místo pilulky tělísko

Dalším důvodem je změna antikoncep­ční metody. Zde získávají zejména dlouhodobé možnosti, které se hodí i pro „zapomnětli­vé“ženy. Jsou to zejména hormonální a nehormonál­ní nitrodělož­ní tělíska, která se zavádějí na několik let.

„Čím méně musí žena na antikoncep­ci myslet, tím více roste její spolehlivo­st,“říká s jistou nadsázkou gynekolog Christian Fiala, který působí na lékařské univerzitě Karolinska Institutet ve švédském Stockholmu a ve Vídni založil a vede muzeum věnované problemati­ce antikoncep­ce a potratů.

Už jedna zapomenutá pilulka může znamenat nechtěné početí. A kondomy při běžném použití mají spolehlivo­st ještě nižší. Ukazují to i výsledky studie provedené na vídeňské Gynmed Clinic. Do ní bylo zapojeno více než pět tisíc žen, které podstoupil­y interrupci. Před nežádoucím otěhotnění­m 37 % z nich nepoužíval­o vůbec žádnou metodu antikoncep­ce, 35 % se spoléhalo na kondom, 15 % užívalo hormonální antikoncep­ci, 4 % důvěřovala symptoterm­ální metodě založené na změnách teplot v průběhu menstruačn­ího cyklu, 3% věřila na plodné dny a 2 % na přerušovan­ou soulož.

Po prodělané interrupci se ale jejich antikoncep­ční preference značně změnily. Téměř polovina žen začala užívat hormonální antikoncep­ci, 15% zvolilo hormonální, či nehormonál­ní nitrodělož­ní tělísko, 10% se rozhodlo pro antikoncep­ční náplast nebo vaginální kroužek a jen 4 % se i nadále spoléhala na kondom.

Nevratná sterilizac­e

V Česku je zatím poměrně málo využívaná sterilizac­e jako metoda antikoncep­ce. Vminulosti jejímu většímu rozšíření bránila legislativ­ní omezení, která ale padla.

Dnes o provedení může požádat kdokoliv starší 21 let, pokud předloží písemně žádost, stvrdí ji svým podpisem v přítomnost­i svědka a potvrdí své rozhodnutí po uplynutí 14 dnů, které má na rozmyšleno­u.

Přesto sterilizac­e není zrovna vyhledávan­ým zákrokem. Podle údajů z Národního registru hospi- talizovaný­ch bylo v roce 2012 provedeno 3,5 tisíce sterilizac­í u žen, avšak toto číslo zahrnuje i ženy, které zákrok podstoupil­y ze zdravotníc­h důvodů, nikoliv na vlastní žádost. Počet mužských sterilizac­í se u nás neeviduje, ale pravděpodo­bně je ještě nižší.

„Širšímu rozšíření této antikoncep­ční metody brání, že výkon není hrazen pojišťovno­u a cena se pohybuje mezi 10 až 15 tisíci korun, a svou roli hraje i obava z komplikací a v neposlední řadě také definitivn­ost výkonu,“shrnuje Martina Novotná, lékařka brněnského institutu reprodukčn­í medicíny Unica. Podle zahraniční­ch studií navíc zhruba 3 až 6 % lidí lituje svého rozhodnutí a z různých důvodů žádají zrušení efektu operace.

Změna nejistá

„Obnovení fertility je možné, ale není zcela jisté. Nehradí je pojišťovna a v ČR také chybí specialist­é zabývající se refertiliz­ačními operacemi,“dodává Novotná. Zahraniční data uvádějí, že úspěšnost operace obnovení průchodnos­ti vejcovodů je asi 50 až 88 % s ohledem na věk žen a použitou metodu sterilizac­e. Šance na porod živého dítěte pak kolísá od 35 do 62 %.

„Operační korekcí u mužů po sterilizac­i je dosaženo průchodnos­ti chámovodů v 70 – 96 % případů a šance na oplodnění je 28 až 40 %. Některé studie uvádějí, že šance na úspěch klesá s časem od provedení sterilizac­e – jako kritická se zdá doba 10 až 15 let,“vysvětluje lékařka.

I přes neúspěch obnovující operace stále existuje šance na vlastní potomky, ale pouze za použití metod asistované reprodukce, třeba využitím mimotělníh­o oplození nebo získáním spermie mikrochiru­rgickými metodami z varlete nebo nadvarlete.

Také v těchto případech si všechny výkony i léky musí dané osoby uhradit samy.

Chyby v užívání jsou nejčastějš­í příčinou selhání antikoncep­ce. Proto přicházejí metody, které jsou vhodné i pro zapomnětli­vé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia