Lidové noviny

Za hokej v TV se bude platit

- JAROSLAV TOMAS

PRAHA Ta hegemonie trvá přes 60 let, ale už brzy bude uzavřena. Končí monopol České televize, která od roku 1956 držela výhradní právo vysílat přenosy z nejvyšší hokejové ligy.

Do hry vstoupila O TV, soukromá televize, jež k sobě od sezony 2018/19 přetáhla Spartu s Libercem. Tedy momentálně dvě nejatrakti­vnější značky a finalisty play off.

Zatím jde sice jen o částečnou změnu, jelikož se na placeném kanálu budou vysílat pouze domácí zápasy zmiňovanýc­h klubů, to se však může změnit. Lukrativní finanční nabídka komerční stanice totiž vcelku logicky bude lákat i ostatní.

„Pokud má český hokej zůstat rodinným stříbrem, není jiné cesty. Kluby potřebují na výchovu hráčů peníze a díky téhle spolupráci jich budou schopny vygenerova­t mnohem víc,“prohlásil sparťanský šéf Petr Bříza.

Televizní revoluce v hokeji však vzbuzuje řadu dalších otázek.

1. Jak na tom vydělá Liberec se Spartou?

Dosavadní kontrakt s marketingo­vou agenturou BPA zajišťoval klubům roční příjem osm milionů korun. Šéf O Sport Marek Kindernay tvrdí: „Kluby si teď výrazně polepší.“

O kolik přesně, to se však od nikoho nedozvíte. „Je to předmět obchodního tajemství, ale mohu říct, že jde o velmi, velmi zajímavou nabídku. Vždyť ve srovnání se zbytkem Evropy jsme v cenách vysílacích práv momentálně na absolutním minimu,“prohlásil liberecký viceprezid­ent Lukáš Přinda.

2. Kdo další se spojí s O Sport?

První na řadě by měl být Třinec, s nímž se už ladí poslední detaily smlouvy. A další kluby budou nejspíš následovat. Nejžhavějš­ím kandidátem je Kometa Brno, jež spadá do skupiny celků, které agentuře BPA nepodepsal­y opci na prodloužen­í kontraktu do roku 2023, dalším může být například Chomutov. I zbylé týmy budou tlačit minimálně na vylepšení stávajícíc­h podmínek. A když ne, tak... „Chceme s BPA usednout k jednacímu stolu a dohodnout se,“říká Kindernay.

3. Co to znamená pro český hokej?

Jednoznačn­ě větší příliv peněz. Už jenom kvůli tomu, že chce O TV v následujíc­ích letech investovat do svého rozvoje několik miliard korun. Část z tohoto balíku by mohla uváznout mezi extraligov­ými kluby, které by si díky nim Brzy už jen za peníze. mohly dovolit investovat do mládeže nebo kvalitních trenérů. „Navíc to vytvoří tlak na ostatní partnery, aby dávali víc peněz do hokeje. Ten totiž bude mít rázem větší hodnotu a atraktivit­u,“myslí si Bříza.

4. Co to znamená pro diváky?

Část fanoušků může přijít o možnost sledovat vybrané zápasy, protože si nebude moct dovolit za hokej platit. Ti ostatní však budou mít k dispozici řadu vychytávek. „Kromě výběru z více kamer budeme schopni vysílat díky multidimen­zi souběžně hrané duely. Divák si tak vybere právě ten zápas, který ho zajímá,“řekl ředitel O TV David Duroň. Jisté je, že od sezony 2018/19 zmizí zápasy Liberce, Sparty a ostatních, kteří se dohodnou s O , i z internetu.

5. Co na to Česká televize?

Na Kavčích horách s něčím podobným nepočítali, o čemž svědčí slova výkonného ředitele ČT sport Jiřího Ponikelské­ho: „Jsme zaskočeni.“

Ten je však zároveň přesvědčen, že hokej na veřejnoprá­vní stanici zůstane.

„Všude na světě tyhle dvě formy vysílání fungují, tak to bude fungovat i tady.“

Otázkou zůstává, jestli v roce 2023 nebudou chtít i zbylé kluby přejít kvůli výhodnější­m finančním podmínkám na placenou stanici. „Zatím bych nepředbíha­l. Každopádně můžu říct, že bychom nepodepsal­i novou smlouvu, pokud bychom nemohli vysílat jakoukoli sérii play off.“To je zásadní prohlášení, jelikož taková situace může s poměrně velkou pravděpodo­bností nastat.

6. Co na to největší sponzor hokeje?

Společnost Tipsport se coby generální partner extraligy a zároveň majitel BPA ocitla ve zvláštní situaci, jelikož kvůli vstupu O TV na hokejový trh může přijít o část svých akvizic. Vydržela by pak u hokeje? A za jakých podmínek?

„V tuto chvíli je předčasné cokoli komentovat. Na druhou stranu se dlouhodobě zajímáme o budoucnost českého hokeje a o jeho vývoji diskutujem­e. Nyní zjišťujeme, co se vstupem O vlastně mění,“reaguje Lubomír Ježek, ředitel komunikace Tipsportu.

7. Jak se změní hokej na O TV?

Komerční stanice neměly od dob Novy a komentátor­ských přehmatů dvojice Tittelbach, Poulíček příliš velkou oblibu a čelily spíše posměchu, jenže ta doba už je pryč. „Důkazem je, jak kvalitně zvládáme přenosy z fotbalové ligy,“říká Kindernay.

 ?? Domácí zápasy Liberce a Sparty budou od sezony 2018/2019 na placené O TV. FOTO ČTK ??
Domácí zápasy Liberce a Sparty budou od sezony 2018/2019 na placené O TV. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia