Lidové noviny

Vadí mi systém v českém fotbale

- RADIM TRUSINA

UHERSKÝ BROD / PRAHA Ještě několik minut před výkopem zápasu I. B třídy mezi Nivnicemi a Buchlovice­mi na Zlínsku schovával dres pod mikinou. Když vyšel v pozici asistenta na hrací plochu, bylo jasné, proč. Rozhodčí Pavel Řihák měl na zádech napsáno: PELTA BERBR VEN.

Proč jste takhle protestova­l?

Nebyl to protest, jen vyjádření mého názoru. V žádném případě nešlo o sázku nebo recesi.

Co přesně vám vadí?

Vadí mi třeba placení poplatků ve fotbale. Nebo když se díváte na ligu: dřív rozhodčí pomáhali Spartě, dnes se to podle mě otočilo a začali tlačit Plzeň. Ale nechci nikoho obviňovat. Jen se mi to zdá. Pelta s Berbrem jsou nejvyšší zá- stupci FAČR, není to proti nim, ale proti systému, jemuž velí.

Takže k nim nemáte výhrady?

Hodně se teď mluví o různých střetech zájmů, že má třeba ministr financí Andrej Babiš společnost Agrofert. A není náhodou ve fotbale střet zájmů, že pan Pelta šéfuje Jablonci? Myslím, že je.

Co jste chtěl svým krokem vlastně dokázat vy?

Nechtěl jsem nikoho urazit, jen jsem chtěl vyjádřit svůj názor, který má hodně lidí v mém okolí, ale bojí se veřejně vystoupit. Já se nebál. Neříkám, že ta forma byla nejlepší, možná to šlo udělat jinak. Zatím ale nepřišla jediná negativní reakce. A taky jsem nečekal, že se to tak zmedializu­je. Třeba jsem ale zadal impulz, aby vystoupili i ostatní. Máte dočasně zastavenou delegaci na zápasy. S tím jste ale mohl počítat, ne?

Ano, počítal jsem s tím. Doslechl jsem se ale, žemi oficiálně zastavili delegaci, protože jsem nebyl kvůli práci na semináři a nesplnil teoretické testy z pravidel. Přitom mě na první dvě kola nominovali. Až před tím druhým přišla stopka. Takže to asi bude kvůli tomu nápisu.

Čekáte nějaký trest?

Mrzelo by mě, kdybych musel přestat pískat. Je mi 33 let a patnáct let pískám. Šel jsem do toho ale s tím, že nějaké sankce přijít mohou.

Nelíbí se vám systém. Máte vůbec chuť v něm pokračovat?

Nejsem znechucený fotbalem, tak to není. Chci dál pískat, ale chtěl jsem se prostě ozvat.

 ?? Ale vyjadřuji názor, řekl sudí FOTO ARCHIV PAVLA ŘIHÁKA ?? Neprotestu­ji,
Ale vyjadřuji názor, řekl sudí FOTO ARCHIV PAVLA ŘIHÁKA Neprotestu­ji,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia