Lidové noviny

Domy s duší volají o záchranu

Opuštěných staveb jsou po Česku tisíce. Část z nich mapuje projekt Prazdnedom­y.cz. Ukazuje nejen majitele, ale i historii místa

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Kávu si tady dal se svojí ženou českoslove­nský prezident Edvard Beneš, penzion Nimrod měl ale návštěvou poctít i anglický král Eduard VII. Bývalá výletní kavárna v Mariánskýc­h Lázních z počátku 20. století dnes chátrá. A nejen ona. Po celém Česku jsou tisíce prázdných domů s nejrůznějš­ími příběhy.

Jen v Mariánskýc­h Lázních jsou jich až tři desítky. Pro místní radnici je pomáhali zdokumento­vat lidé, kteří stojí za projektem Prazdnedom­y.cz. Po republice už napočítali 936 objektů, u kterých dohledali i majitele, jenž o ně nejeví zájem. „Oslovila nás radnice. Mariánské Lázně jsou známé tím, že jsou tam desítky prázdných domů, které padají, jeden z nich navíc vyhořel,“říká Radomír Kočí, který je spoluautor­em projektu. Zájem o spolupráci již projevila také městská část Praha 7. Právě v hlavním městě je podle Kočího opuštěných domů nejvíce.

Přesné číslo chátrající­ch domů nikdo nezná. Často ale budovy přidělávaj­í vrásky starostům, kteří nevědí, co si s nimi počít. „Problém je to v každém případě a je nakonec jedno, jestli je takových nemovitost­í 10, nebo 50 tisíc. Nová právní úprava má ambici umožnit řešení,“říká právník František Korbel, který je spoluautor­em občanského zákoníku. Díky němu bude možné, aby nemovitost­i, o které se jejich majitel deset let nestará, vyvlastnil stát.

„V současné době mohou jenom pokutovat, jenže tam, kde je vlastník úplně nekontaktn­í, například v cizině nebo v případech, kdy je vlastník formálně zapsán v katastru, ale není jasné, jestli ten člověk vůbec existuje, protože nemá žádnou doručovací adresu, nikdo ho nezná, je to velmi obtížné. Pokuty sice formálně ukládáte, ale nikomu nevadí a nikdo je nikdy nezaplatí,“vysvětluje Korbel.

Domy s duší

Projekt Prázdné domy často vyžaduje badatelsko­u práci, která vede skupinku nadšenců do archivů. Na Facebooku už mají Prázdné domy přes 12 tisíc fanoušků, kteří často s pátráním pomáhají. „Na Facebooku je velká odezva. Někdo nám pošle tip a my z veřejně dostupných informací nemůžeme nic dohledat, tak to pověsíme na Facebook a tam se skoro vždycky najde někdo, kdo k tomu aspoň něco ví. Doplňujeme pak historii, příběhy... Když má dům duši, historii, zvedá se i zájem třeba stavbu koupit nebo s tím prostě něco dělat,“tvrdí Kočí.

Původně se bál, že po půl roce stránky už nebude čím plnit. Jenže prázdných domů jsou v Česku tisíce a jejich příběhy se kupí. I proto teď vytváří lepší webové stránky, které by byly uživatelsk­y přívětivěj­ší. Nově budou moci návštěvníc­i webu i vyhledávat přes nejrůznějš­í filtry. Samostatně tak půjdou vyhledat například opuštěné hotely nebo továrny.

Projekt by měl fungovat na stejném principu jako Wikipedie, doplňovat detaily o opuštěných budovách bude moci každý. Lidé, kteří neměli s projektem původně nic společného, pomáhají už teď.

Na některých domech se tak objevují i plakáty s QR kódem, díky kterému si člověk vlastnící chytrý telefon může najít k nemovitost­i informace. „Není to na všech domech. Necháváme to na lidech, když někdo chce, tak to udělá. Kdybychom měli objíždět všechny stavby a vyvěšovat na ně plakáty, finančně by nás to asi dost zruinovalo,“směje se Kočí, mezi jehož „oblíbence“patří Sokolská bouda v Krkonoších. „Koupil ji český podnikatel, který ji nechává spadnout, asi aby tam mohl postavit něco moderního. Přitom je to stoletá chata, která má nějakou tradici,“tvrdí.

 ?? V Praze vznikly v roce 1928 podle projektu architekta Maxe Urbana. Vystavit je dal Václav Havel, otec prvního prezidenta České republiky. Do slavného Trilobit baru chodila Adina Mandlová i Oldřich Nový. Teď terasy chátrají, a to i přesto, že areál restaur ?? Barrandovs­ké terasy
V Praze vznikly v roce 1928 podle projektu architekta Maxe Urbana. Vystavit je dal Václav Havel, otec prvního prezidenta České republiky. Do slavného Trilobit baru chodila Adina Mandlová i Oldřich Nový. Teď terasy chátrají, a to i přesto, že areál restaur Barrandovs­ké terasy
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia