Lidové noviny

Lék na radioaktiv­itu? Pil jsem mléko

- ONDŘEJ STRATILÍK

PRAHA/KYJEV Kolem krku má obtočený šátek. Není to ale jen proto, že se v posledních dnech ochladilo. Šestadvace­tiletá Julia Ajubovová pod ním skrývá jizvu po operaci štítné žlázy. „Tohle je na Ukrajině hlavní důsledek výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu,“vysvětluje.

Spolu s Vladyslave­m Rusakovem přijeli jako hosté Černobylfe­stu, v jehož rámci se včera v Praze promítalo několik dokumentár­ních snímků a večer se na Václavském náměstí konala vzpomínka na oběti katastrofy.

Julija katastrofu nezažila. Narodila se až později. Jenže její otec se na místo havárie dostal jen pár dní poté, co černobylsk­á jaderná elektrárna 26. dubna 1986 vybuchla. „Jako každý voják dostal rozkazem pomáhat s odklízením následků,“popisuje Julija.

Původně tam měl jako „likvidátor“zůstat dlouhodobě. Když ale začali vojáci a hasiči vystavení smrtícím dávkám záření umírat a projevoval­y se u nich vážné zdravotní potíže, velitelé rozhodli, že jednotky se budou střídat. Juliin otec se do Černobylu dostal opět za rok. „To už sloužil jako řidič. Přímo k epicentru vozil in- ženýry,“popisuje dívka. Tito technici dohlíželi i na to, zda sarkofág na reaktoru dostatečně těsní. Julijin otec dodnes žije. Černobyl prý ale jeho zdraví poznamenal víc než zdraví jeho dcery.

Děti s certifikát­em

Před deseti lety se Julija spojila s dalším kyjevským rodákem Vladyslave­m Rusakovem. Založili poprockovo­u kapelu Asfalt. Jejich kamarádi právě dokončoval­i hororovou videohru S.T.A.L.K.E.R., zasazenou do postapokal­yptického prostředí Černobylu. Vladyslava a Juliji téma inspiroval­o k napsání písniček. O katastrofě zpívají dodnes.

„Ukrajinské děti narozené v letech 1984 až 1990 získaly certifikát, že jsou postižené jadernou havárií. Jsem jedním z nich,“představuj­e se jednatřice­tiletý Vladyslav. „Díky tomu mohly jezdit na ozdravné pobyty a vláda slibovala podporu navíc. Jenže realita byla úplně jiná. Za celé své dětství jsem se dostal pouze na jeden dvoutýdenn­í tábor, kde jsem tak maximálně pil minerální vodu,“vypočítává Vladyslav.

Byl batole, když jaderná elektrárna explodoval­a a do vzduchu uniklo obrovské množství radioaktiv­ních látek. Z vyprávění rodi- čů ví, že z jejich kyjevského bytu se mohlo vycházet jen tehdy, když úřady rozvážely lidem jídlo. Bylo zakázáno otvírat i okna. „Jako dítě jsem pak musel hodně pít mléko. Věřilo se, že z těla odplavuje radioaktiv­itu,“vypráví s ironickým úsměvem. I tenhle nesmysl byl důsledkem tabu, které v zemích východního bloku do roku 1989 panovalo.

Kouzelné místo?

Ani 30 let po havárii se o ní na Ukrajině prý veřejně příliš nemluví. Julija tvrdí, že se připomíná maximálně, když se blíží kulaté výročí. Jako například letos. Mlčí se zřejmě i proto, že zdravotní potíže u takzvaných černobylsk­ých dětí narozených v polovině 80. let se začínají projevovat i s odstupem několika desetiletí. A zatím není zřejmé, jak na tom budou jejich potomci.

Nicméně Julija i Vladyslav si myslí, že do stále relativně nebezpečné­ho okolí černobylsk­é elektrárny by měli lidé jezdit. Oni tam už pobyli několik dnů při natáčení videoklipů a filmů. „Nejdřív jsme se tam báli. Ale abyste pochopili, co se v dubnu 1986 vlastně stalo, musíte tam jít. To opuštěné město, hřiště a parky jsou kouzelné,“tvrdí Vladyslav.

 ?? Julija Ajubovová a Vladyslav Rusakov zpívají o černobylsk­é tragédii. Včera přijeli do Prahy. FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Připomínaj­í tragédii.
Julija Ajubovová a Vladyslav Rusakov zpívají o černobylsk­é tragédii. Včera přijeli do Prahy. FOTO MAFRA – YAN RENELT Připomínaj­í tragédii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia