Lidové noviny

Nenávistné nápisy smylo ředidlo

- ELIŠKA NOVÁ

Někdo jim přeje smrt. Alespoň tak zněl vzkaz vytvořený sprejem na výlohy sedmi pražských podniků, které podporují heslo Hate free, vyzývají tedy k toleranci vůči menšinám či uprchlíkům. Akci teď policie vyšetřuje jako zločin proti lidskosti. Z událostí se stalo politikum.

PRAHA Už za rohem byla slyšet rozverná hudba. „Hoď tam ještě Hej rup od Wericha,“volal kudrnatý muž ze štaflí k druhému kudrnatému muži u piana na ulici. Prvním z nich byl Ondřej Kobza, majitel kavárny Café V lese, za nástrojem seděl teplický radní za TOP 09 Dominik Feri.

V Krymské ulici v pražských Vršovicích není povyk nic výjimečnéh­o. Včera tu ale bylo živo už ve tři odpoledne. Vzduchem se linul zápach ředidla...

„Kdo si chce vzít houbičku, jsou tady dole,“zvolá majitel Café V lese k davu přihlížejí­cích. Na sociálních sítích se rychle rozkřiklo, že nežádoucí nápisy budou umyty společnými silami.

Ze soboty na neděli totiž neznámí pachatelé pomalovali výlohu nejen Café V lese, ale také například MamaCoffee na náměstí Jiřího z Poděbrad, restaurace La Bibiche, tetovacího studia Inkdividua­l nebo obchodu Správná podprsenka. Na všech se objevil nápis Smrt HateFree. Ve vestibulu metra na Karlově náměstí byl dokonce namalovaný hákový kříž a nápis Uprchlíci, táhněte. A další nápis přibyl i z neděle na pondělí, tentokrát na dveřích pražské kanceláře neziskové organizace Diakonie Českobratr­ské církve evangelick­é. „Tohle jsou 30. léta. Je ještě Praha tolerantní svobodné město? Pokud nechceme znovu žít v diktatuře, musíme se tomuhle zlu postavit,“řekl k útokům majitel další posprejova­né kavárny MamaCoffee Daniel Kolský.

Tři roky vězení

Policie včera útok barvami překvalifi­kovala a z podezření pro trestný čin sprejerstv­í se stal trestný čin podněcován­í k nenávisti a potlačován­í práv a svobod člověka. Ze stříkání barvami se tak staly zločiny proti lidskosti. Tak to vyhodnotil­i pražští kriminalis­té, kteří se zabývají extremisme­m. „Proto nyní prošetřuje­me popsané události již pro celkem tři trestné činy, za které pachateli či pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na tři roky,“řekl mluvčí pražského krajského policejníh­o ředitelstv­í Tomáš Hulan.

„Neobávám se dalšího útoku, protože po téhle akci to bude hodně exponované místo,“řekla LN Adéla Vedralová, která je stálou návštěvnic­í Café V lese, a přišla ho proto podpořit.

Kavárníci pomalování výloh ihned využili a obrátili pozornost veřejnosti k sobě. A události se sa- mozřejmě chytili i politici. Do Krymské kromě Dominika Feriho dorazila i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Ukázalo se tak mimochodem, že i v Praze je ANO ochotné spolupraco­vat s TOP 09. Oba politici na jedněch štaflích poctivě umývali reklamní šálek postříkaný červenou barvou.

„Měli bychom vést ve společnost­i dialog, nebo k němu alespoň přispět, abychom hledali porozumění mezi rozdílnými názory, ne tak, že budeme ničit majetek a rozsévat nenávist skrz nápisy, které už z minulosti známe a už je tady znovu nechceme,“řekla pražská primátorka.

Do některých koutů Café V lese ale přece jen politika ještě nedolehla. Když Krnáčová zavolala na servírku, která zrovna přinášela kávu, že je pro ni, mladá slečna na ni zmateně pohlédla a řekla: „To je pro paní primátorku.“

Sprejování na cizí majetek je v Česku na každodenní­m pořádku. Čím dál častěji ale dochází k incidentům podobným těm ze sobotní noci.

V únoru zaútočili neznámí lidé na sociální centrum Klinika na pražském Žižkově. Zapálili ho. Důvod? Podle jeho členů pomoc uprchlíkům. Nápisy ze sobotní noci na výlohách naznačují, že i v tomto případě je důvod stejný.

Rozdělené Česko

Kvůli uprchlíkům se scházejí desítky i stovky lidí na náměstích po celé republice. Jedni na jejich podporu, druzí proti. Ve veřejném prostoru se mluví o rozdělení společnost­i. „Rétorika politiků by se měla změnit, nejenom co se týče uprchlické krize, ale obecně. Rétorika některých politiků je polarizují­cí. Lidé by měli vážit slova, která říkají, protože jak píše Bible, slovo tvoří,“prohlásila včera Krnáčová.

Prezident Miloš Zeman naopak prohlásil, že celá kauza nesmí být zneužita v kampani proti slušné většině občanů odmítající­ch migraci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia