Lidové noviny

Jsem hrdý, že jsme v téhle partě kaváren

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Mezi pražskými podniky, kterým někdo ze soboty na neděli posprejova­l výlohy je i Včera se v ní sešlo několik lidí, aby nenávistná hesla umyli.

Café V lese Ondřeje Kobzy.

LN Jaká byla vaše první reakce, když jste se o počmárání dozvěděl?

Byl jsem v šoku, že posprejová­ní výloh je rasistický­m symbolem. Ale zároveň jsem byl taky trochu hrdý, že jsme v partě kaváren, které někomu stojí za to, aby je počmáral. Kdybych byl nějaká potrefená husa, tak by mě ten obor ani nebavil. Tyhle kavárny jsou o tom, že se tu scházejí lidi a uvažují, co by dobrého mohli dělat pro svoje město a podobné věci.

LN Napadlo vás předtím, že by se vaše kavárna mohla stát předmětem podobného útoku?

Asi mě to i napadlo.

LN Máte do budoucna obavu, že by se mohlo stát něco podobného znovu?

Pokud tady budu podnikat třeba dalších deset let, tak je velice pravděpodo­bné, že se něco podobného stane. Ale všechno přijímám.

LN Když se dnes po kavárně rozhlédnet­e, tak se z celé události vlastně stala politika. Vadí vám to, nebo to naopak vítáte?

Vítám to. Velká medializac­e může přispět k tomu, že se třeba bude více pátrat po pachatelíc­h, že za svůj čin nakonec dostanou přísnější trest, a zároveň se z toho tím pádem může stát výstraha, pokud by chtěl podobné incidenty někdo opakovat. Ano, dělám z toho trochu divadlo, ale činím tak právě kvůli tomu, aby to mělo větší dopad.

LN Vnímáte, že vám událost vlastně dělá tak trochu reklamu?

Ano, jistě, ale pořádáme spoustu aktivit ve veřejném prostoru, takže mám reklamy poměrně dost. Beru to, ale nepotřebuj­u ji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia