Lidové noviny

Dohoda s USA přinese Česku kladnou nulu

Obchodní pakt mezi Spojenými státy a Evropskou unií posílí český export a přinese nové šance. Obojí ale jen na hranici statistick­é chyby

- BLAHOSLAV HRUŠKA Komentář na straně 10

PRAHA Přínos transatlan­tické obchodní dohody mezi EU a USA (TTIP) bude pro Česko sice pozitivní, leckdy ale v řádu zlomků procenta. Tedy v relaci, kterou ekonomové označují za kladnou nulu. Potvrdila to dopadová studie k TTIP, kterou včera představil­o ministerst­vo průmyslu a obchodu (MPO).

Studie čítající více než tři stovky stránek, kterou pro ministerst­vo zpracovala Asociace pro mezinárodn­í otázky (AMO), pracuje se čtyřmi různými scénáři. Nejoptimis­tičtější vychází z předpoklad­u, že se vyjednavač­i Evropské komise a USA dohodnou na kompletní eliminaci cel a odbourání předpisů a norem, které zlevní evropský vý- voz zboží a služeb o pětinu oproti dnešnímu stavu. Pesimistic­ký scénář pak počítá pouze se zrušením 90 procent veškerých cel.

Pouhé zlomky procent

Makroekono­micky viděno by český hrubý domácí produkt díky liberaliza­ci trhu s USA mohl stoupnout až o 0,71 procenta. V případě, že administra­tivní bariéry zůstanou a odbourá se jen clo, bude ovšem nárůst HDP činit jen 0,05 procenta. „Tato změna je zřejmě pod hranicí statistick­é chyby,“upozorňuje studie.

Podobně vypadá projekce i v zahraniční­m obchodu. Optimistic­ky si český export polepší o 0,6 procenta, méně radostný scénář ale počítají jen s nárůstem o 0,06 procenta. V závislosti na míře vyjednané liberaliza­ce to znamená dodatečné vývozy v hodnotě 0,96 až 1,9 miliardy korun.

„Celkový dopad je relativně malý, ale stále pozitivní. Pro průměrnou českou domácnost se pozitiva pohybují v řádu stokorun ročně,“zhodnotil přínosy TTIP

Transatlan­tická dohoda o obchodu a investicíc­h mezi EU a USA (TTIP) se projednává od června 2013, dosud proběhlo 12 kol jednání. Cílem je odstranit co nejvíce cel a administra­tivních bariér v obchodu přes Atlantik, který tvoří téměř polovinu světového hrubého produktu. Podobný pakt USA letos dojednaly se zeměmi Pacifiku. analytik Vilém Semerák z Centra pro ekonomický výzkum (CERGE-EI).

Dopadová studieAMOs­e zaměřila také na jednotlivé obory české ekonomiky. Pro většinu bude přínos transatlan­tické obchodní dohody téměř nulový. Výjimkou je ob-

Za členské země EU dohodu projednává Evropská komise. Dosavadní závěry vyjednáván­í jsou nicméně kvůli obchodním strategiím v utajeném režimu. CVVM z listopadu 2015 má o dohodě s USA povědomí jen pětina lidí, většina Čechů o TTIP nikdy neslyšela. chod s masem, mlékem a mlékárensk­ými výrobky. Jejich produkce by měla kvůli konkurenci z USA klesnout až o 2,7 procenta. Nejde však o velké objemy. Celkový agrární vývoz z Česka do USA se dlouhodobě pohybuje kolem 500 milionů korun.

„Ty scénáře nejsou nijak oslnivé. Neznamená to, že musíme všeho ostatního nechat a věnovat se jenom TTIP. Na druhou stranu se ukázalo, že co se týče vyjednáván­í dohody o volném obchodu s USA, neexistuje jiná varianta, která by měla takto pozitivní dopady,“zdůrazňuje náměstek MPO a český vyjednavač TTIP Vladimír Bärtl.

Transatlan­tická dohoda se vyjednává od léta 2013. A zatím nic nenasvědču­je tomu, že by se 13. kolo, které včera začalo v New Yorku, blížilo finiši. Američané by měli předložit své reakce na evropský plán ochrany investic. Ten předpoklád­á investiční tribunály, do nichž by jak EU, tak USA jmenovaly své soudce.

Rozhodnou volby

I když k urychleném­u dojednání TTIP v neděli vyzval americký prezident Barack Obama i německá kancléřka Angela Merkelová, je spíše nereálné, že by hrubé obrysy dohody byly dokončené ještě za Obamovy administra­tivy, která letos končí. Pokud prezidents­ké volby v USA vyhraje republikán Donald Trump, skončí transatlan­tická dohoda pokrývajíc­í téměř polovinu světové ekonomiky pravděpodo­bně u ledu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia