Lidové noviny

Expert: Rodiče jsou moudřejší nežli systém

-

„Měřítkem úspěchu je dnes jít či nejít na vysokou školu. A gymnázium je něčím, co tomu předchází,“říká Jiří Nantl, bývalý 1. náměstek ministra školství a odborník na vzdělávací politiku.

LN Zdá se, že roste zájem o gymnázia. Jak si to vysvětlit?

Ukazuje se, že jednotliví lidé jsou moudřejší nežli systém. Vidí, že všeobecné vzdělávání v dnešní době – která se neuvěřitel­ně rychle mění – dává dětem nejlepší šance do života... A střední odborné vzdělávání začíná mít vyprázdněn­ý smysl. Protože i profese, které se historicky připravova­ly na úrovni středního školství, se přirozeně – s ohledem na náročnost technologi­í a to, co je zapotřebí pochopit k jejich ovládnutí – posouvají minimálně do nějaké formy vysokoškol­ského vzdělávání. Ne třeba magistersk­ého, ale bakalářské­ho. Anebo v zemích, kde to mají, do krátkých studijních cyklů.

LN Lze nárůst zájmu chápat tak, že rodiče vybírají dětem vzdělání, jež jim v budoucnu umožní co nejlepší uplatnění?

Já bych to tak interpreto­val. Zčásti ano a z druhé části to odráží nedůvěru lidí k prostředí učňovských škol; lidé vnímají, že je to složité prostředí, kam děti nechtějí posílat. Debata s nynějšími lídry průmyslu nebo obecně s lidmi vzdělanými v šedesátých sedmdesátý­ch letech, kteří třeba i sami prošli učňovským vzdělávání­m, jež vypadalo úplně jinak, i sociálně, ukazuje, že si tento faktor neuvědomuj­í...

Jednou jsem na radě Evropské unie zažil debatu na tohle téma, kdy jsem si nakonec povídal s finským ministrem školství. Popisoval jsem mu své dojmy, že se odborné vzdělání posouvá do té vysokoškol­ské úrovně, a on říkal: „Máte pravdu. U nás ve Finsku stejně ti zaměstnava­telé nezletilé učně nechtějí, protože jsou s tím spojena různá právní a jiná rizika.“Takže je řada společensk­ých faktorů, která takovýto posun i ovlivňuje.

LN Může být za zájmem o všeobecné vzdělání i prestiž, aby měli rodiče „gymnazistu“?

Mně se zdá, že vlastně ne. Lidé už vnímají, že standardem se dnes stává bakalářské vzdělání, a gymnázium je něčím, co tomu předchází. Standardem a měřítkem úspěchu či neúspěchu je jít a nejít na vysokou. Skončit vzdělání před osmnácti vlastně dnes již člověka „deklasuje“. rmt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia