Lidové noviny

Ochrana whistleblo­werů rozdělila koaliční politiky

-

PRAHA Vládní partneři by si podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbier­a (ČSSD) neměli dělat schválnost­i. Reagoval tak na včerejší tiskovou konferenci, na které vicepremié­r Andrej Babiš aministr spravedlno­sti Robert Pelikán (oba ANO) představil­i návrh nového zákona o ochraně oznamovate­lů korupce s tvrzením, že Dienstbier nepřipravi­l své řešení včas. Návrh měl Dienstbier předložit už loni. Požádal ale o prodloužen­í termínu.

Nová pravidla by měla ochránit oznamovate­le před odvetou těch, jejichž činnost ohlásili nebo kterým kvůli oznámení vznikla újma. Měla by zabránit propuštění, znevýhodňo­vání v práci, skon- čení služebního poměru či kárným opatřením.

Dienstbier minulý týden představil dvě varianty změn několika norem. Podle první by měl platit zákaz postihu a znevýhodňo­vání oznamovate­lů. Podle druhé varianty by měl ochranu zajistit antidiskri­minační zákon.

Pelikán s Babišem podle Dienstbier­a zřejmě vycházejí ze slovenskéh­o zákona na ochranu takzvaných whistleblo­werů, který se ukázal jako nefunkční. Novelizaci zákoníku práce považuje Dienstbier pro ochranu oznamovate­lů korupce za systematic­ky vhodnější než samostatný zákon.

Za nesystémov­é označil Dienstbier zapojení Úřadu práce do řeše- ní problemati­ky a využití tzv. anonymizač­ního informační­ho systému zajišťovan­ého Nejvyšším státním zastupitel­stvím.

Dienstbier­ův návrh ale podle Babiše nepřináší oznamovate­lům trestné činnosti reálnou ochranu, protože by se jí museli domáhat až u soudu, a rovněž neřeší výpadek příjmu a nemajetkov­ou újmu oznamovate­le. Babiš chce návrh předložit do sněmovny pravděpodo­bně tento týden.

Návrh paragrafů, které by měly podle plánu platit od roku 2018, by měl vládní kabinet dostat do konce září. K uzákonění ochrany oznamovate­lů korupce se vládní strany zavázaly v koaliční dohodě. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia