Lidové noviny

Vize 2030. Plán, jak Saúdové přežijí bez ropy

Vývozci ropy přijdou o miliardy

- MILAN ROKOS

RIJÁD/PRAHA „Království může v roce 2020 žít bez závislosti na ropě..., ta v minulých letech poškodila rozvoj mnoha sektorů,“prohlásil saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán Saúd v rozhovoru pro televizi al-Arabíja. Syn saúdskoara­bského krále tak včera odhalil dlouho očekávanou Vizi 2030, tedy plán na celkovou ekonomicko­u reformu konzervati­vní ropné monarchie.

Těžištěm reforem je prodej méně než pěti procent státního ropného koncernu Aramco, jehož hodnota se odhaduje na dva biliony dolarů. Aramco je největší a nejhodnotn­ější ropnou firmou světa, jejíž denní produkce je 10 milionů barelů.

Část výnosů z prodeje půjde do nově vytvořenéh­o investiční­ho fondu, který by měl mít zhruba stejnou hodnotu jako Aramco. Z něho chtějí Saúdové financovat rozvoj tamních měst.

Změní se ale i samotné Aramco: vznikne z něho holdingová společnost s volenou radou, bude pravidelně zveřejňova­t své výsledky a podle prince se tak stane transparen­tním. „Bude pod dohledem saúdských bank, analytiků. Budou ho sledovat všechny světové banky i výzkumná a plánovací centra světa,“tvrdí bin Salmán.

Vloni ztratili v důsledku nízkých cen ropy její blízkových­odní vývozci 390 miliard dolarů, letos tato částka ještě naroste. Mezinárodn­í měnový fond (MMF) včera oznámil, že na letošek tuto ztrátu odhaduje až na 500 miliard dolarů.

Ceny ropy se letos v lednu pohybovaly okolo 30 dolarů za barel, zatímco v polovině roku 2014 to bylo 115 dolarů. Pád cen podle MMF způsobuje rozpočtové deficity a nižší ekonomický růst.

Celá saúdská ekonomika by měla být do budoucna investičně orientovan­á a království by se mělo změnit v „globálního hráče“.

Zelené karty po vzoru USA

Kromě investic a privatizac­e se ale chystají i jiné změny, především v imigrační politice. Saúdové se chystají vydávat po americkém vzoru zelené karty, které umožní expatům dlouhodobý pobyt v zemi. Jak se ale zdá, evropských manažerů nebo filipínský­ch uklízeček se týkat nebudou – princ v televizním rozhovoru mluvil o zelených kartách pro „muslimy a Araby“. I ti si ale po- čkají – systém má být hotov během pěti let.

Turisty jen „naší víry“

Podobné je to i s otevíráním země turistům. Muhammad bin Salmán mluvil o tom, že se království „otevře všem turistům naší víry a hodnot“. Jednou z novinek, které by muslimské turisty měly do země lákat, bude zřejmě největší islámské muzeum světa. „Jak může být království nejsvětějš­ím místem muslimů a nemít islámské muzeum?“zeptal se král.

Ekonomické reformy ale přinesou i nepopulárn­í škrty a zavedení daně z přidané hodnoty – a podle prince se dotknou každého včetně členů královské rodiny a ministrů. Saúdové je ale zároveň chtějí omezit tak, aby nedopadly na chudší obyvatele. Muhammad bin Salmán také potvrdil záměr snížit nezaměstna­nost z 11,6 procenta na sedm procent a zvýšit ekonomicko­u roli žen. Reformy se dotknou i školství, podrobnost­i ale princ neuvedl.

O neudržitel­nosti dosavadníh­o ekonomické­ho modelu království mluví ekonomové už dlouho. Loni Saúdská Arábie hospodařil­a s deficitem 98 miliard dolarů, letos se má snížit na 87 miliard. Jak ale princ řekl řediteli al-Arábije, „Vize 2030 nemá s cenami ropy nic společného“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia