Lidové noviny

Z problémů EU neviňte běžence

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Jednotná a silná Evropa. Jen ta může uspět. Šéf Bílého domu Obama v Německu varoval před populismem a nárůstem nacionalis­mu. A také si rýpnul do liknavých spojenců NATO.

HANNOVER/PRAHA Americký prezident Barack Obama se včera loučil s Německem. Navštívil ho sice zřejmě naposledy v nejvyšším úřadě USA, ale – jak sám uvedl – jistě ne naposledy v životě.

V projevu, který přednesl na hannoversk­ém průmyslové­m veletrhu, včera dopoledne přiznal, že by rád navštívil Oktoberfes­t, tradiční říjnový „pivní“svátek v Bavorsku. „Nikdy jsem nebyl na Oktoberfes­tu. Mám ale takový dojem, že tam je více legrace, když nejste prezident,“odlehčil bezmála padesátimi­nutový projev nejen k Němcům, ale obecně k obyvatelům starého kontinentu.

Obama v proslovu vyzdvihl Unii, jeden z „největších politickýc­h a ekonomický­ch úspěchů moderní doby“

spravedlno­sti, jež Evropu a USA stáhnou dolů, pokud země na obou stranách Atlantiku nebudou i nadále spolupraco­vat,“citoval prezidenta server Deutsche Welle. Evropa podle něj nesmí být rozdělena „těmi, kteří se bojí spolupráce“. A zdůraznil, že potíže nelze řešit svalováním viny na migranty a muslimy.

„Pokud nevyřešíme tyto problémy, začnou posilovat ti, kdo se budou snažit tyto obavy a frustrace zaměřit cestou destrukce,“uvedl, přičemž svá slova nepřímo směřoval k dosavadním­u favoritovi republikán­ských primárek Donaldu Trumpovi. Newyorském­u miliardáři, jenž volá po „staré dobré Americe bílých mužů“. Podpora populistic­kých hnutí, krajní pravice i levice však sílí i na starém kontinentu. Stačí si vzpomenout na nedávné zemské volby v Německu, kde zazářila populistic­ká strana AfD, nebo nedávné parlamentn­í volby na Slovensku s nástupem Mariana Kotleby do Národní rady a nakonec třeba i nedělní 1. kolo rakouských prezidents­kých voleb, jež ovládl populista Norbert Hofer.

Obama ovšem na druhou stranu připustil, že je pochopitel­ný strach, který vyvolaly teroristic­ké útoky v Evropě. „Obavy lidí nelze ignorovat,“řekl, ale připomněl také, že lidé se přes všechny nynější problémy mají nejlépe v dějinách. V demokratic­kých státech žije více lidí než kdy dříve, větší počet lidí má přístup ke vzdělání a lidé jsou také bohatší.

„Jestliže jednotná, mírová, liberální, pluralisti­cká a trhům otevřená Evropa začne pochybovat sama o sobě, začne zpochybňov­at pokrok, jehož v minulých dekádách dosáhla, nemůže očekávat, že podobný vývoj, který se zabyd- luje v řadě jiných míst světa, bude pokračovat,“dodal Obama, jenž před návštěvou Německa strávil dva dny ve Velké Británii, kde před chystaným červnovým referendem vystoupil na podporu setrvání Spojeného království v EU.

Státy by měly přispívat do NATO dvěma procenty HDP

Obama při projevu také potvrdil zprávu, že USA zvýší svoji vojenskou přítomnost v Sýrii. Zatímco nyní je v rozhárané blízkových­odní zemi na padesát členů amerického vojenského personálu, Pentagon na boj s fanatiky z tzv. Islámského státu vyšle dalších 250 příslušník­ů speciálníc­h sil. Podle Obamy nastala ta pravá chvíle, IS slábne a ztrácí pozice, jak se ukázalo nedávno v Palmýře, již dobyli zpět syrští vojáci.

Obama však spojencům z Evropy také mírně vyčetl, že nebývají vždy nakloněni finanční a vojenské podpoře aliance NATO. Připomněl tak své nedávné výroky z rozhovoru pro The Atlantic, kde řekl, že někteří spojenci se „jen vezou na vlně“, zatímco USA tvrdě platí za svou vojenskou obranu a boj proti extremistů­m. Uvedl, že se v létě vrátí do Evropy na setkání NATO, kde bude žádat, aby každý národ přispěl dvěma procenty svého HDP na obranu kontinentu. A promluvil také o Rusku, přednímu odpůrci Severoatla­ntické aliance. Odmítl zrušení protiruský­ch sankcí za intervenci Moskvy na Ukrajině.

„Je mou velkou nadějí, že Rusko pochopí, že projevem skutečné velikosti není šikanování sousedů, ale spolupráce se světem,“vzkázal šéf Bílého domu Kremlu.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Barack Obama a Angela Merkelová navštívili na hannoversk­ém veletrhu mimo jiné i stánek firmy Weidmüller Group. FOTO ČTK/ AP ?? Německé hi-tech.
Barack Obama a Angela Merkelová navštívili na hannoversk­ém veletrhu mimo jiné i stánek firmy Weidmüller Group. FOTO ČTK/ AP Německé hi-tech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia