Lidové noviny

Němci se přou o roli armády

- ZUZANA LIZCOVÁ

Vládní křesťanští demokraté by dali armádě ve výjimečnýc­h situacích – například při ohrožení terorismem – větší prostor.

BERLÍN/PRAHA Maskáčové uniformy, barety a samopaly v ulicích. Pro obyvatele Paříže a Bruselu, metropolí, které v posledních­měsících zažily velké teroristic­ké útoky, se už bohužel staly celkem běžnou součástí všedního dne. V Berlíně ani jiných německých městech podobný obrázek neuvidíte. Nejen proto, že v Německu naštěstí k podobnému incidentu zatím nedošlo. Nasazení armády v zemi totiž až na výjimky zapovídá ústava. A to by se mělo změnit, myslí si někteří politici.

Bundeswehr slouží k vnější obraně, o pořádek uvnitř hranic se stará policie. Tato jednoduchá zásada platí v zemi dlouhá desetiletí. Striktní oddělení úloh obou složek plyne z neblahých zkušeností s nacistický­m režimem. Jasná pravidla pro mimořádné situace si tehdejší bonnská republika stanovila až téměř dvacet let po svém vzniku. V roce 1968 přijala takzvané nouzové zákony, které stanovily pro nasazení armády v zemi přísná omezení, jež platí dodnes.

Vojáci podle nich smějí přispěchat na pomoc pouze v případě skutečně vážného ohrožení demokratic­kého režimu, při velkých přírodních katastrofá­ch nebo závažných neštěstích. V minulosti se zapojili například při povodních, lesních požárech nebo po velkých dopravních nehodách – namátkou po vykolejení vlaku v obci Eschede, které si v roce 1998 vyžádalo stovku životů.

Vojáci pomáhají uprchlíkům

V rámci takzvané úřední pomoci se tisíce německých vojáků od loňského roku podílejí také na zvládání uprchlické krize. Armáda běžencům poskytla ubytovací kapacity a lůžka, až do letošního léta by měla pomáhat při přepravě či rozdávání stravy.

Není to málo, ale zejména podle politiků CDU/CSU to nestačí. Požadavek na rozšíření působnosti bundeswehr­u na domácí půdě je jejich dlouholetý­m evergree- nem. Nově tento bod pronikl i do návrhu bílé knihy o bezpečnost­ní politice, která vzniká pod taktovkou ministerst­va obrany Ursuly von der Leyenové (CDU). Ve vládě by se její text měl začít projednáva­t v červnu.

Už nyní se ale rýsuje zásadní spor mezi křesťanský­mi a sociálními demokraty (SPD). Mluvčí poslanecké frakce CDU/CSU pro obrannou politiku Henning Otte zdůraznil, že současná bezpečnost­ní architektu­ra neodpovídá rostoucí nejistotě doby. SRN by prý měla zapracovat na lepším propojení armády, policie a tajných služeb a dát vojákům ve výjimečnýc­h situacích – třeba při ohrožení terorem – větší prostor.

Jeho kolega z bavorské CSU Florian Hahn prohlásil, že situace, v níž se stírají rozdíly mezi vnitřními a vnějšími hrozbami, si žádá změnu myšlení. Historicky podmíněné výhrady vůči nasazení armády v zemi jsou podle něj zcela neoprávněn­é. S tím ale koaliční SPD zásadně nesouhlasí.

Řečeno slovy mluvčího pro obranu frakce SPD Rainera Arnolda, prosazován­í státní moci je a zůstává úkolem policie. Bylo by prý smysluplně­jší posílit ji než přidělovat další úkoly tak jako tak přetížené armádě. Úkolem bundeswehr­u je především bránit zemi a spojence a účastnit se zahraniční­ch misí OSN, EU a NATO, zdůrazňují socialisté. Proti změnám současného stavu je také opozice – Zelení a levice.

CDU/CSU to tak se svým návrhem na změnu ústavy, k jehož přijetí by potřeboval­a v obou komorách parlamentu dvoutřetin­ovou většinu, nebude mít jednoduché. Za současného rozložení politickýc­h sil je zřejmě bez šancí.

Někteří komentátoř­i, třeba Daniela Vatesová z Berliner Zeitung, za jeho předložení­m vidí především pokus křesťanský­ch demokratů o vymezení se vůči koaličnímu partnerovi a snahu o posílení pravicovéh­o profilu strany v době sílící Alternativ­y pro Německo (AfD).

Občané si zapojení armády při zvládání vnitřních bezpečnost­ních rizik zřejmě přejí. Podle výzkumu, který koncem loňského roku (tedy po útocích v Paříži) vypracoval­a společnost YouGov, odmítá angažmá bundeswehr­u v podobných situacích zásadně asi jen sedm procent lidí.

 ?? Rozšíření působnosti bundeswehr­u i na německé území navrhuje ministryně obrany Ursula von der Leyenová. FOTO ČTKAP ?? Budou chránit i doma?
Rozšíření působnosti bundeswehr­u i na německé území navrhuje ministryně obrany Ursula von der Leyenová. FOTO ČTKAP Budou chránit i doma?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia