Lidové noviny

Trumpa už sami neporazí. Cruz a Kasich bojují spolu

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

WASHINGTON/PRAHA Nastalo asi nevyhnutel­né. Republikán­ští kandidáti na příštího prezidenta USA Ted Cruz a John Kasich v neděli spojili své síly proti třetímu z uchazečů o nominaci: miliardáři Donaldu Trumpovi.

Otázka je, zda už není příliš pozdě. Devětašede­sátiletý Trump dosud přesvědčiv­ě vede v primárkách, na svou stranu získal už 845 delegátů z nutných 1237, kteří budou v létě na stranickém sjezdu v Clevelandu rozhodovat o konečném – listopadov­ém – kandidátov­i. Texaský senátor Ted Cruz měl do včerejšího dne na své straně 559 delegátů a Kasichovi, guvernérov­i Ohia, přislíbilo svůj hlas 148 delegátů, informoval­a BBC.

Trump: Aliance? Zoufalství!

Náhlá aliance, kterou Cruz a Kasich představil­i, spočívá především – zjednoduše­ně řečeno – v tom, že se republikán­ští rivalové „vzájemně nebudou plést do cesty“. Přesněji, že ohijský guvernér se nebude snažit získat Indianu a Cruz mu naopak půjde z cesty v Oregonu a Novém Mexiku. Hlavním cílem je zajistit, aby zkrátka nevyhrál Trump.

„Pro zaručení nominace republikán­a, který dokáže sjednotit Republikán­skou stranu a zvítězit v listopadu ve volbách, v naší kampani zaměříme čas a prostředky na úspěch v Indianě a naopak uvolníme pole guvernérov­i Kasi- chovi v Oregonu a Novém Mexiku,“citoval server Politico z prohlášení Jeffa Roea, manažera kampaně Teda Cruze.

Trump na toto „sbratření“svých soků v druhé půli primárek reagoval na svém twitterové­m účtu ještě téhož dne. „Wow, právě oznámili, že se ‚Lhář Ted‘ a Kasich tajně spojili, aby zabránili mojí republikán­ské nominaci. ZOUFALSTVÍ,“ohodnotil poslední snahy zbývající dvojky uchazečů z republikán­ského tábora. Oba dva dále označil za „matematick­y mrtvé“. To však ještě nemusí být tak zcela pravda, i když porazit newyorskéh­o developera už zřejmě nebude vůbec snadné. Spojenectv­í Cruze a Kasicha ukazuje, že ani jeden už samotný nemá velké šance. Především Kasich je coby uchazeč víceméně mimo hru.

Už dnes večer (zítra ráno našeho času) může být Trump, který volá po vyhoštění nelegálníc­h přistěhova­lců a přivítal by „vřelejší vztahy s Moskvou“k nominaci zase o něco blíže. Hlasuje se v dalších pěti státech: Marylandu, Delaware, Connecticu­tu, Rhode Islandu a v Pensylváni­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia