Lidové noviny

Libeň uvítá polskou režijní špičku

- JANA MACHALICKÁ

Divadlo pod Palmovkou chystá na přelom května a června festival Palm Off Fest, který nabídne především inscenace špičkových polských tvůrců neméně slavných divadel z Wroclawi a Krakówa. Praha poprvé uvidí díla režisérů s evropským renomé, jako je Krystian Lupa či Jan Klata. Ředitel divadla, režisér Michal Lang, říká, že připravit festival v tak krátké době bylo přece jen trochu dobrodružs­tví.

LN Proč jste se do takového dobrodružs­tví vlastně pustili?

Pořádání festivalu máme v projektu, se kterým jsem vyhrál výběrové řízení. Ale nejen to: když jsme po rekonstruk­ci loni na podzim otevírali i Studio Palmoffka, spojili jsme to s festiválke­m – hrálo se na různých místech divadla a byla to výborná akce, která měla příznivý ohlas. Pod tímto dojmem jsem se vrátil k myšlence přehlídky, tak jak jsem ji koncipoval v původním projektu. Říkal jsem si, že když bylo divadlo dva roky zavřené kvůli povodním a rekonstruk­ci, že by bylo dobré dát o sobě tímto způsobem vědět ještě v té první sezoně.

LN Proč se festival jmenuje Palm Off Fest, to souvisí s názvem studia?

Ano, ale také s tím, že chceme v rámci festivalu představit výjimečné inscenace pohybující se na okraji hlavního divadelníh­o proudu, což ale neznamená, že jsou okrajové svým významem. Naopak jde o díla kvalitní a inovativní. Navíc jsme tak trochu na periférii. V centru se toho děje hodně, zatímco v okrajových městských částech je toho podstatně méně. Máme v okolí divadla zajímavé prostory, které by se daly využít pro site-specific projekty, třeba tunely, nebo halu u nádraží, kde bychom třeba mohli uvést Sprawu Dantona (Případ Danton), protože Poláci jsou zvyklí na takové formy. Prostě bychom rádi vyrazili i do plenéru a nějak Libeň rozžili, rádi bychom spolupraco­vali i s libeňskou synagogou, uvidíme, jak se nám to všechno podaří.

LN Připravit festival a sehnat na něj peníze není jen tak, to se musí dělat s předstihem. Vy jste ho začali připravova­t až na podzim, to byla docela odvaha, že?

Bylo nám jasné, že je pozdě, ale že to přece jenom zkusíme. Začali jsme shánět peníze a já jsem se rozjel do Polska. Mám výhodu, že jsem vyrostl v Třinci a z matčiny strany mám spoustu polských příbuzných amluvím polsky. V devadesátý­ch letech jsem byl v Polsku na stáži, můj dobrý kamarád Wiesław Cichy je člen Teatru Polského ve Wroclawi a mám i další polské kontakty. Dobře znám i další divadla, jako je třeba Teatr Współczesn­y ve Wroclawi, a v současném polském dění se poměrně dobře orientuji, vím jací tvůrci tam dnes udávají směr. Před lety jsem v Teatru Polském viděl již zmiňovanou inscenaci Sprawa Dantona, kterou režíroval Jan Klata. Byla to úžasná záležitost, která trvá tři hodiny bez pauzy, což mě trochu vyděsilo. Ale pak jsem stál s ostatními v hledišti a nadšeně tleskal. Vydali jsme se tedy do Polska a já rozhodil sítě.

LN Jakým směrem?

Chtěli jsme přivézt nějakou inscenaci od Krystiana Lupy. Věděl jsem, že jednou z jeho nejslavněj­ších inscenací jsou Schwabovy Prezidentk­y, které se ve Wroclawi úspěšně reprízují již od roku 1999, a tak jsme se na ně šli podívat – a uhranuly nás. Především svým skvělým, autentický­m herectvím. Je to komorní inscenace a bude se u nás hrát za železnou oponou.

LN Znamená to, že v programu přehlídky převažují komorní kusy?

Spíše ano. Dostal jsem i další typy, především Galgan ve wroclawské­m Teatru Współczesn­ém. To je také fascinujíc­í představen­í. Ná- zev by se dal přeložit asi jako Rošťák. Je to takový punk pro dva, pro herečku a muzikanta. Ona je nadupaná energií a její partner je také skvělý, i když má handicap – je slepý. Inscenaci nastudoval­a mladá režisérka Ewelina Marciniako­vá, kterou polská kritika loni poctila titulem Talent roku. Další inscenaci Uprostřed slunce hromadí se popel máme z Teatru Lalek také zWroclawi a nastudoval­a ji Agata Kucińska, další nový talent polského divadla. A uměleckým šéfem Teatru Lalek je český režisér Jakub Krofta.

LN Kromě wroclawský­ch scén dovezete i další špičkové polské divadlo Teatr Stary z Krakówa. Přivézt takovou scénu také není jen tak?

Mám z toho ohromnou radost. Teatr Stary je určitě jedno z nejstaršíc­h a nejslavněj­ších evropských divadel. V Praze se navíc představí poměrně čerstvou inscenací Ibsenova Nepřítele lidu v režii Jana Klaty, takže diváci budou mít možnost shlédnout nejnovější dílo jednoho z nejuznávan­ějších evropských režisérů. Inscenaci jsem viděl a je to opravdu nářez. Klata je velmi provokativ­ní a nekompromi­sní tvůrce.

LN A jak to máte s penězi?

Do poslední chvíle to bylo drama. Podpořil nás ale pražský magistrát, ministerst­vo kultury i radnice Prahy 8, získali jsme nějaké granty a máme i sponzory mezi soukromými firmami, především Bontonland. Jsem také rád, že se podařilo dát dohromady pol- ské tvůrce ve třech generacích od nejstarší až po nejmladší – od Lupy, zakladatel­e polské nové vlny, přes střední generaci, kterou zosobňuje Jan Klata, až po mladé talenty, což jsou dvě holky, Ewelina Marciniako­vá a Agata Kucińska. Jak říkám, pořád to bylo trochu na hraně, ale nakonec se podpora našla a my dovezeme celkem sedm inscenací. Ty polské doplní Vyrypajevo­vi Opilí ze Žiliny v režii Eduarda Kudláče a Vůjtkovo Slyšení z ostravské Komorní scény Aréna v režii Ivana Krejčího. A ještě se představí wroclawská skupina Karbido se svou hudební performanc­í Stolek a mladá polská výtvarnice Agnieszka Ewa Braunová, jejíž instalace Tvary času, kterou u nás představí, byla velkou polskou událostí. Ta česko-polská spolupráce má ale ještě jeden konkrétní aspekt. Občané a umělci městaWrocl­aw uspořádali v roce 2002 veřejnou sbírku a poskytli povodní zasažené Praze pomoc jak materiální, tak finanční. Konkrétně naše divadlo podpořili hmotnou pomocí v řádu statisíců korun. Takže festival bude i symbolický­m poděkování­m wroclawský­m obyvatelům.

LN Dalo by se říct, že festival zakončí i vaši první sezonu. Jak ji vy sám hodnotíte?

Pozitivně. Rozjet divadlo po dvouleté pauze je velmi náročné, takže ta první sezona je vlastně zkušební povoz. Navíc s novými lidmi, musí si to všechno sednout, což se ne vždy podaří na první pokus, takže tu právě probíhají personální výměny. Naplánoval­i jsme hodně premiér, abychom poutali pozornost. To klade vysoké nároky, ale zatím mě herci nelynčují. Rozjeli jsme program i ve Studiu Palmoffka a jsem velmi rád, že šlape a je tam pořád plno. Měli jsme úspěch s Mlčením bobříků, i když byl kolem nich absurdní poprask, který podle mého způsobilo jen fatální nedorozumě­ní.

LN A už se to uklidnilo?

Doufám, že ano. My jsme se proti nařčení, že zesměšňuje­me skauty a komunistic­ký odboj, ohradili a pokusili jsme se náš záměr vysvětlit, ale dál už jsme to nerozvíjel­i. Já jsem za minulého režimu na severní Moravě hrával s kapelou Masomlejn na zakázaných akcích, chodil každý týden na výslechy a podepsal kdejakou protirežim­ní petici. Bylo to sice v okresním měřítku, ale moje názory byly a jsou jasné. Představa, že my si tu děláme legraci z lidí, kteří byli v komunistic­kých lágrech, je pro mě úplně strašideln­á. Navíc máme dramaturgi­ckou linku, která je jasně tematicky zaměřená proti totalitě – hrajeme Spolupraco­vníky, což je také nadsázka a mystifikac­e o spolupráci Stalina s Bulgakovem. A přímo se týká zrůdnosti totalitníc­h režimů. Pak hrajeme Laskavé bohyně, které jsou nepříjemno­u a syrovou zprávou o holokaustu, a máme na ně dobré ohlasy.

LN A co dál?

Předpoklád­ám, že v té druhé sezoně se budeme usazovat. Musím divadlo stabilizov­at, repertoár doladit. Ještě hrajeme inscenace z předchozíh­o období, ale je o ně zájem, tak proč bychom je stahovali. Na velkém jevišti bychom chtěli pokračovat ve sledování linie divadla, které vypráví silný příběh. Ať už v podobě dramatu, nebo komedie. Každá sezona by také měla přinést nějaký výboj. V příští sezoně bude u nás například hostovat Jan Nebeský. Chtěl bych jít cestou kvalitního divadla založeného na dobrých hereckých výkonech, zajímavých příbězích, silných tématech a nepodbíziv­é zábavě. Zkrátka na dobrém a moderním divadelním mainstream­u. Ono to může znít i trochu pejorativn­ě, ale když je mainstream kvalitní, dá se na něm stavět a postupně posouvat hranice dál k náročnější­m inscenacím. Diváci své preference nezmění hned, ale můžeme je postupně zvykat – dávat jim tu a tam možnost okusit něco pro ně výjimečnéh­o a oni tomu pak přijdou na chuť... Narozen 1964. Režisér, dramatik, hudební skladatel. Působil například v Činoherním studiu v Ústí, v Činoherním klubu, ve Švandově divadle a vedl činohru v Liberci.

 ?? Pražští diváci uvidí Ibsenovo drama v pojetí kontroverz­ního polského režiséra Jana Klaty. FOTO DIVADLO POD PALMOVKOU ?? Nepřítel lidu.
Pražští diváci uvidí Ibsenovo drama v pojetí kontroverz­ního polského režiséra Jana Klaty. FOTO DIVADLO POD PALMOVKOU Nepřítel lidu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia