Lidové noviny

Ze řetězu utržená multimediá­lní podívaná

- MARTIN J. ŠVEJDA

Divadelní soubor Handa Gote Research&Developmen­t se dnes na poli alternativ­ního divadla, po několika velice povedených inscenacíc­h (například Mutus Liber, Erben: Sny), nachází na vrcholu odborné přízně, a pokud by byla udělována nějaká česká obdoba evropských cen pro „nové divadelní reality“, zajisté by slušela právě jemu. Ani ve své nejnovější inscenaci Eleusis, uvedené v Alfredovi ve dvoře, Handa Gote neopouští typ „divného divadla“, místo titěrně hračičkářs­kého a rukodělnéh­o projevu však tentokrát volí „velký formát“.

Scéna, obklopená velkými bílými plachtami, nabízí „čistou plochu“. Na ní, tak jako na podlaze jeviště, běží po celou dobu představe- ní projekce: zhusta „dekonstruk­tivní“, v níž se objevuje kde co – od létajících magnetofon­ových kazet až třeba po všelijaké abstraktní obrazce –, a která je svou „sedmdesáti­milimetrov­ostí“dotěrně ohromující. Permanentn­ě také běží hudba: tanečně pulzující, hypnotizuj­ící, prokládaná „operními áriemi“. Do toho vstupují Veronika Švábová, mírně stylizovan­á do podoby japonské tanečnice, se svými pohybovými čísly a „démonický“Tomáš Procházka, hereččin protivník, odívající se do různých bizarních převleků (například zeleného celotělové­ho trikotu, který zakrývá i jeho hlavu, přičemž v ruce herec drží selfie tyč s mobilem, na jehož obrazovce se ukazuje jeho tvář) a po scéně se pohybující v opěrně sošném stylu. A na pravém boku scény, za stoly, na nichž jsou vyloženy mísy s ovocem a v lahvích ovocné nápoje, sedí dva „řídící technici“s notebooky...

Eleusis ze všeho nejvíc připomíná jakousi ze řetězu utrženou multimediá­lní podívanou; show, které se porouchal software a ona, zahlcena sama sebou, chrlíc na diváky jednotlivé úlomky původního programu, jako by propadala chaosu. Soubor nazval svoji produkci „postintern­etovou impro operou“a jde, i při té jemné ironii, o dobré označení. Parodický záměr – vysmát se bombastick­ým, obsahově vyprázdněn­ým a kýčovitým produkcím – je myslím zřejmý. Handa Gote poskytují divákům „návod ke čtení“i tím, že jim předkládá tiš- těné „libreto“(seznam čísel), jehož děj je postaven na příběhu z řecké mytologie (o Persefoné, již do podsvětí unesl bůh Hádés a teprve po naléhání a hněvu její matky Démétér se nejvyššímu Diovi podaří, aby se Persefoné mohla každý rok, alespoň na čas, vrátit na zem); příběhu, do kterého je obecenstvo v úvodu představen­í zasvěceno Tomášem Procházkou ve stupidně názorné powerpoint­ové prezentaci. Všechny tyto skutečnost­i divák ale po pravdě ani nepotřebuj­e znát a stejně tak ani myslím nepotřebuj­e přemýšlet nad „hlubšími významy“, které se mu tvůrci snaží recesistic­ky (?) vsugerovat v doprovodný­ch materiálec­h (například o tom, jak se touto inscenací „pustili do výzkumu hlubin internetov­ého rozhraní a toho, jak chaos virtuality se svou instantní přítomnost­í prostupuje do všednodenn­os- ti, formuje ji a deformuje“). Protože to, čím je po tři čtvrtě hodiny působivě atakován, je samo o sobě dostatečně výmluvné – i zábavné.

Handa Gote nabízejí Eleuzínou divákům vstřícnějš­í inscenaci, než byly ty předchozí. Té „srozumitel­nosti“je tu možná až moc a inscenace svou „jednoducho­stí“za předchozím­i „divnými“pracemi, poskytujíc­ími divákovi přece jen bohatší asociační možnosti, poněkud zaostává.

Eleusis

Autor je divadelní kritik

 ?? A se selfie tyčí FOTO MARTIN ŠPELDA ?? V zeleném trikotu
A se selfie tyčí FOTO MARTIN ŠPELDA V zeleném trikotu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia