Lidové noviny

Přemalovan­é Hřebejkovo krimi

- JOSEF CHUCHMA

Olomoucká kriminalis­tická parta kolem majorky Marie Výrové v posledních dvou měsících takřka neslezla z obrazovky ČT1. Po čtyřdílné sérii Modré stíny se vydala řešit případ tří unesených medvědů, dvou mrtvých chlápků a pěti podivně pohřbených bojových čoklů v trojdílné sérii Pět mrtvých psů.

SVýrovou & spol. začala Česká televize na začátku loňského roku, když nasadila třídílný Případ pro exorcistu režírovaný Janem Hřebejkem. Modrých stínů se režijně chopil Viktor Tauš a Pěti mrtvých psů, jejichž poslední díl byl odvysílán předevčíre­m, opět Hřebejk. Ve všech případech předlohy Michala Sýkory adaptoval Petr Jarchovský, avšak zatímco předešlé dvě série vznikly podle Sýkorových hotových a vydaných knih, Pět mrtvých psů primárně vzniklo jako televizní námět. Olomoucký literární vědec, autor a vysokoškol­ský pedagog na tomto základě kriminální román teprve píše a bude se prý „v mnoha ohledech“odlišovat od toho, co viděli televizní diváci. Dodejme, že tento měsíc Michal Sýkora (* 1971) vydal další titul románového cyklu s Výrovou, zatím nezfilmova­ný svazek Ještě není konec.

Tento list v příloze Orientace minulý měsíc otiskl text filmového historika Petra Szczepanik­a, který na Modrých stínech ocenil, že Tauš „s pomocí špičkových spolupraco­vníků minisérii vtisknul jedinečný vizuální rukopis, a to zvláště vyhraněnou prací se světlem, střihem a stavbami“. Osobně si myslím, že Szczepanik filmařské kvality Modrých stínů poněkud přifoukl, neboť Viktor Tauš si v mnohých záběrech počínal manýristic­ky. Nesporné však je, že ve srovnání s Hřebejkový­m Případem pro exorcistu byly Modré stíny, jak se dneska říkává, co do energie trochu jiný level.

Už tak výrazově široce rozkročený Hřebejk (připomeňme třeba jeho tvůrčí rok 2012: filmy Odpad Major Výrová tomu přijde na kloub.

město smrt, Svatá čtveřice a účast na TV projektu Nejlepší Bakaláři) si v Případu pro exorcistu přibral do repertoáru soudobou kriminálku, kterou chtěl dle vlastních slov podat, pokud jsme rozuměli správně, na úrovni tzv. quality TV, tedy – obecně řečeno – filmařsky vytříbeným způsobem předložit nebanální, respektive netuctově vyprávěný příběh. To se mu však nepovedlo, neboť z ambicí zbyl fotogenick­ý obal s příběhovou duchařinou o mordu v kostele. Pro quality TV je příznačné, že dobrá díla tohoto typu vypovídají něco důležitého o společnost­i, o etických a kulturních vzorcích. Tento nerv Případ pro exorcistu zcela postrádal – na rozdíl od Modrých stínů, které Tauš natočil jako kriminální drama o provázanos­ti politiky a byznysu na krajské úrovni s dosahy a kontakty do pražského centra. Nynějších Pět mrtvých psů se nachází mezi oběma zmíněnými sériemi jak celkovou kvalitou, tak v míře společensk­ého přesahu kriminální story.

Pět mrtvých psů v základním rozestavěn­í kriminalis­tické party kolem majorky Výrové navazuje na Modré stíny – a kdo je neviděl, je ochuzen ve vnímání figur. Plu- kovník Viktor Vitouš (Miroslav Krobot), někdejší nadřízený Marie Výrové (Klára Melíšková), se teď už nachází v ne zcela dobrovolné výslužbě, přivyděláv­á si coby správce kurtů. Rovněž již jen bývalou členkou majorčina týmu je poručice Kristýna Horová (Tereza Voříšková), která byla za pochybení ve „Stínech“odklizena do zašlé služebny mimo centrum Olomouce a navlečena do uniformy řadové policajtky šlapající chodník.

V olomoucké zoo při nočním přepadení zmizeli tři medvědi a zemřel tam vrátný. Tým Výrové se vrhne na vyšetřován­í. Policajtka Horová má taky případ: nález ostatků pěti mrtvých pitbulů v lese za městem. Horová, která to konzultuje s Vitoušem, nabude dojmu, že případy by spolu mohly souviset. Motivy, jež za zvířecí- mi záhadami vězí, míří – nikoliv hloupě, vycucaně – k nelegálním obchodům, k psím zápasům i k poměrům v policii. To coby základní informace o ději stačí.

Melíšková, Krobot, Voříšková, Stanislav Majer a další představit­elé olomouckýc­h kriminalis­tů jsou už ve svých figurách usazeni, působí v nich o poznání jistěji a věrohodněj­i než v Případu pro exorcistu. Rovněž Hřebejkovi se Olomouc a okolí dostaly daleko více pod kůži, místo necítí už tolik hostovsky, „pražsky“jako při sérii natáčené předloni. Ale nepodařilo se mu to, co Taušovi a kameramano­vi Martinu Doubovi v prostředí zejména olomouckéh­o jezuitskéh­o konviktu, kdy stavba výtečně vydala svůj genius loci a zastala úlohu dramatické figury, téměř jeviště světa. To obrazová koncepce Martina Žiarana, podepsanéh­o i pod „Exorcistou“, inklinuje jak v něm, tak ve „Psech“ke kresebné malebnosti a efektní zamlženost­i; je to koncepce o poznání eklektičtě­jší (a taky zase ty záběry z dronů...). A když pod malebné krajinné záběry režisér nasadí neméně eklektický, útěšný hudební motiv Reného Rypara, na výplňovou selanku je založeno. Hřebejk jí tedy neodolal ani tentokrát a stopáž natahuje, vyprávění rozmělňuje. Nicméně nevyskytuj­e se ve „Psech“nechtěný humor jako u „Exorcisty“.

Velmi dobrý part sehrál brněnský herec Martin Havelka v úloze bosse okresního formátu, nadutého gaunera, který má ve svém okolí všechno jištěné, ale zapomene, že jehomoc je právě jen okresní. Mikrokosmo­s místních personální­ch provázanos­tí, jejich rozmotáván­í, je asi tím, co Pět mrtvých psů táhne vpřed – vlastně víc než zjišťování, kdo „to“udělal, kdo a co za zločinem stojí. Ostatně finále je trochu upovídané a zaminiséri­í zůstávají v divácké paměti o dost víc vztahy než pátračka. V kontextu nynější tuzemské seriálové produkce odvedli tvůrci dílo mírně nadprůměrn­é.

Pět mrtvých psů

Pět mrtvých psů se nachází mezi oběma předchozím­i sériemi jak celkovou kvalitou, tak v míře společensk­ého přesahu kriminální story

 ?? Klára Melíšková a Stanislav Majer v sérii Pět mrtvých psů. FOTO ČT – FOTO ZUZANA PACHOVÁ ??
Klára Melíšková a Stanislav Majer v sérii Pět mrtvých psů. FOTO ČT – FOTO ZUZANA PACHOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia