Lidové noviny

Tajemství ukrytá v prázdnotě

- PETR NAGY

Povídkový soubor s názvem Zavraždění Margaret Thatcherov­é a jiné povídky vyšel anglicky předloni, obsahuje však prózy různého stáří, které dvojnásobn­á laureátka Man Bookerovy ceny Hilary Mantelová publikoval­a již dříve časopiseck­y nebo v rámci různých antologií.

Britská spisovatel­ka Hilary Mantelová (* 1952) dnes patří ke globálním literárním celebritám, na uznání a slávu si však musela počkat. Když roku 2009 vyšel její dosud nejúspěšně­jší román Wolf Hall (čes. 2010), měla již na svém kontě desítku knih – vedle románů též soubor povídek nebo vlastní memoáry. Následoval­a druhá část plánované (a stále ještě nedokončen­é) románové trilogie s názvem Předveďte mrtvé (2012, čes. 2013). Touto dvojicí titulů, mezi jejichž česká vydání se vklínil ještě překlad románu Za temnotou, se také expan- ze Mantelové do našich literárníc­h končin na čas vyčerpala – až do letošního jara, kdy se nám poprvé představil­a coby autorka kratších próz. Povídkový soubor s názvem Zavraždění Margaret Thatcherov­é nabízí jedenáct próz, jejichž převážná část pochází z první dekády nového tisíciletí a které do češtiny přeložila – stejně jako oba romány „cromwellov­ské trilogie“– Michala Marková.

Podobně jako autorčina tvorba románová i povídky Mantelové se vyznačují nemalou tematickou, časoprosto­rovou a stylovou pestrostí, zcela tu ovšem chybí její oblíbená látka historická (pokud k ní nehodláme počítat titulní prózu zasazenou do počátku 80. let). Naproti tomu s druhou, „současnou“linií románů Hilary Mantelové spojuje několik povídek volba námětu odkazující­ho ke spisovatel­činým životním zkušenoste­m. Nejvýrazně­ji tato autobiogra­fická rovina prostupuje hned úvodní prózou Promiňte, že ruším, odehrávají­cí se v Saúdské Arábii, kde sama Mantelová prožila čtyři nelehké roky (viz její román Eight Months on Ghazzah Street, 1988).

Pestrou sestavu převážně ženských hrdinek do jisté míry stmeluje jejich společná životní zkušenost – většina z nich již zakusila chladnou prázdnotu neexistují­cích nebo nefunkčníc­h mezilidský­ch vztahů. S všednodenn­ím prostředím a povýtce realistick­ými zápletkami povídek pak mnohdy kontrastuj­e atmosféra tajemna, jež je obestírá a kterou autorka umně buduje prostředni­ctvím jemných náznaků a víceznačný­ch motivů. Někdy je ono ladění spjato s vnějšími atributy hlavní hrdinky – zdravotní potíže narušující psychiku postav rovněž patří k autobiogra­ficky podbarvený­m motivům –, jindy můžeme hovořit přímo o vlivu hororového či fantastick­ého žánru.

Zdařilé navozování atmosféry obecně souvisí s autorčiným darem výstižné charakteri­stiky postav a barvitého popisu prostředí, což platí zejména pro londýnské kulisy. Důraz na podrobné vylíčení dějiště příběhu ovšem mívá hlubší opodstatně­ní – autorka totiž své hrdinky s oblibou nahlíží právě optikou jejich aktuálního prostředí, ať už se jeví být jeho přirozenou součástí, nebo do něho naopak nezapadají.

Hilary Mantelová dokáže i na ploše kratší prózy prodat své nevšední vypravěčsk­é schopnosti. Ačkoliv zápletky některých povídek mohou ve výsledku působit trochu banálně a několika prózám by prospěl méně explicitní závěr, kniha nabízí celou řadu zajímavých textů, v nichž se prázdnota všedního života prolíná s tajemnem i obyčejným lidským neštěstím a které zdaleka neslibují jen příjemné ukrácení našeho čekání na další z autorčinýc­h románů.

Hilary Mantelová: Zavraždění Margaret Thatcherov­é a jiné povídky

Autor je publicista

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia