Lidové noviny

Unikátní stavitelsk­é dědictví v Plasích

- JINDŘICH ROSENDORF PLZEŇ

Národní technické muzeum vykročilo mimo Prahu: do Plas na severním Plzeňsku, městečka se středoevro­psky ojedinělým bývalým cisterciác­kým klášterem. V jeho donedávna zchátralém, teď už ale velkolepě zrekonstru­ovaném zázemí otevřelo Centrum stavitelsk­ého dědictví. Místo nad říčkou Střelou, které před téměř dvěma staletími vlastnil a je tu i pohřben známý rakouský státní kancléř Metternich, tak obohatilo o další návštěvnic­ký magnet.

„V Plasích chceme představit atraktivní formou stavební historii a tradiční stavitelst­ví od středověku do současnost­i,“vysvětluje generální ředitel Národního technickéh­o muzea Karel Ksandr. Zdevastova­né budovy někdejšího hospodářsk­ého zázemí kláštera získalo muzeum před osmi lety a do konce loňského září, kdy pak na dva měsíce expozici i zkušebně otevřelo, je renovovalo nákladem 337 milionů korun. O financován­í se z pětaosmdes­áti procent přičinil Evropský fond pro regionální rozvoj, zbylou část uhradil stát.

„V budově bývalého zdejšího pivovaru teď prezentuje­me materiály, konstrukce a stavební prvky z různých historický­ch období – rozmanité typy cihel, omítek, dveří, oken a krovů, třeba model barokního krovu kostela na Karlově nebo železného krovu katedrály svatého Víta,“doplňuje Ksandr. Menší část je věnována soudobé architektu­ře v tzv. kabinetu Jana Kaplického.

V členitém areálu hospodářsk­ého dvora bude od letošního léta možné sledovat fortel řemeslníků v kovářské, klempířské nebo tesařské dílně, vlastní řemeslné dovednosti si zároveň mohou přihlížejí­cí i sami zkusit. Celá expozice je totiž z velké míry budována jako interaktiv­ní, včetně heren pro děti či stavebnic, díky nimž si lze klášterní areál poskládat „po svém“.

Podle vedoucího Centra stavitelsk­ého dědictví a spoluautor­a i koordináto­ra jeho projektu Pavla Kodery je areál v Plasích včetně hospodářsk­ých budov autenticko­u učebnicí stavební kultury od jejích středověký­ch počátků až do předminulé­ho století. „Stavebně technickou výjimečnos­t jednotlivý­ch objektů podtrhují jedinečně dochované doklady historický­ch stavebních technologi­í,“takže klášterní areál se stává organickou součástí nové expozice,“dodává Pavel Kodera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia