Lidové noviny

Tombola je plná

-

Prezident v pátek podepsal novelu zákona, podle níž bude Státní fond kinematogr­afie ročně dostávat ze státního rozpočtu 180 až 200 milionů korun. Zhruba stejnou sumu obstarají příjmy z televizní reklamy, z licence některých filmů či z prodaných vstupenek do kina.

Na prvním místě je třeba říci, že je to velice dobrá zpráva. Film se bez veřejných finančních zdrojů opravdu neobejde, je to nejatrakti­vnější, ve svém dosahu nejlidověj­ší, ale také zdaleka nejdražší umělecká disciplína. Samotné peníze sice nikdy žádný film nenatočily a žádný talent nezrodily, ale rozhodně jim mohou pomoci na svět.

Radovat se s dětsky rozzářeným­a očima, že teď konečně nám čeští filmaři předvedou své finanční nouzí potlačovan­é schopnosti, ovšem také není namístě. Aby vznikla skutečně funkční a hodnotná kinematogr­afie, je potřeba víc proměnných. Tou úplně základní je již zmíněný talent tvůrců, schopnost a touha něco filmovým dílem (třebas i komedií) sdělit. Filmy dnes, a zdaleka nejen v Česku, točí někdy spíše než talent a píle pouhá ctižádost. I v případě takových (někdejších?) filmařskýc­h velmocí, jako jsou Francie, Itálie či Španělsko, budí díla současných tvůrců občas rozpaky – a ne proto, že by na ně neměli dost peněz.

Aby systém fungoval, je třeba talenty hledat a také s nimi dlouhodobě pracovat. To je patrně úloha osvícených producentů, kteří budou, věřme, pěstovat vážně míněnou, odborně a kreativně vedenou dramaturgi­i. Česká televize v tomto ohledu sama na všechno stačit nemůže. A nechat dramaturgi­i českého filmu de facto jen na radě fondu kinematogr­afie by byla cesta do pekla. I její rozhodován­í sice zákon nově upravuje, ale příklad Lídy Baarové a toho, jak se dá zatočit s docela velkou sumou, nás hned tak strašit nepřestane. Tombola je slušně naplněna, snad se tedy jen tak nerozkutál­í a nebude potíž s žádnými tlačenkami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia