Lidové noviny

Obama se loučil s Evropou

Proč se Německo stalo na úkor Británie zvláštním spojencem USA na starém kontinentu

-

Někdy leccos napoví i běžná reportáž. Třeba taková, v níž začátkem dubna shrnul dojmy z návštěvy Berlína americký spisovatel Daniel Kehlmann pro The New York Times.

Domlouval sraz s německým známým v restauraci v Kreuzbergu a ten mu do telefonu řekl: „Je to u metra, ale vem si taxík, jinak riskuješ.“Cože, že by v téhle hipsterské čtvrti byla no-go zóna? Když se na to Kehlmann ptal tureckého taxikáře, ten překvapivě kývl: „Od té doby, co tam jsou všichni ti Severoafri­čani, je to fakt nebezpečný.“Ale když potom seděli v restauraci, jeho známý Berlíňan to vyklopil: „Šílený, co. Absolutně nesouhlasí­m s politikou Angely Merkelové. Ale čím víc tu politiku prosazuje, tím víc ji respektuju.“

Ta scénka pomůže vysvětlit, proč se Barack Obama při své rozlučce s Evropou tak zhlédl právě v Angele Merkelové.

Americký prezident měl pro německou kancléřku jen chválu. Když použil výrazy jako „strážkyně Evropy“, znělo to až nabubřele. Ale pak to celé shrnul do lidských slov: „Když něco řekne, tak si to i myslí. Když řekne, že něco udělá, udělá to. Důvěřuji jí.“Ať už v tom byla upřímnost, jen slušnost hosta k hostiteli, nebo cílená snaha napravit si vlastní reputaci v Německu (silně narušenou po aféře s plošnými americkými odposlechy včetně kancléřčin­a mobilu), skýtá to dobré vodítko. Ladí to se slovy, jimiž uzavřel svou reportáž Daniel Kehlmann. Také pro amerického prezidenta platí: i když s ní ne ve všem souhlasím, i když s ní třeba vůbec nesouhlasí­m, tak ji respektuji.

Z tohoto postřehu čerpají i další argumenty. Například ten, že Německo vystřídalo Británii na pozici hlavního amerického spojence v Evropě. Je to teď jedno z témat německých médií. A i když tomu můžeme, či nemusíme věřit, rozdíl, na který v Evropě narazil Barack Obama, na něj asi zapůsobil. Na jedné straně premiér David Cameron vkládá osud Británie a jejího zásadního svazku do rukou nevyzpytat­elných voličů. Na druhé straně kancléřka Merkelová sice provádí migrační experiment s velmi nejistým a riskantním koncem, ale pevně si stojí za svým. Tím může působit rozhodněji, víc jako lídr, prostě američtěji než premiér anglosaské Británie.

Lídr s mandátem z Kalifornie

Je to samozřejmě složitější. Spolková republika není zdaleka tam proamerick­á, jako bývala kdysi. A Spojené státy nejsou zdaleka tak proněmecké, jak by se mohlo zdát. Ano, Obama vidí v Německu hlavně partnera, jakého Amerika v Evropě potřebuje a kterému může věřit. Ale právě proto se z jeho rozlišovac­í schopnosti vytrácí, že EU není jen Německo.

Mají-li Obama a Merkelová něco společného, je to tah za svým přesvědčen­ím bez velkého ohledu na to, co si o tom myslí tradiční, ale momentálně jaksi překážejíc­í spojenci. Obama tak narovnával vztahy s Putinem (pamatujete „reset“?), s Íránem i Kubou. Výsledkem je mimo jiné to, že nečekaně vzniká účelová aliance zklamaných spojenců – Egypta, Izraele a Saúdské Arábie.

Merkelová míří za svým cílem v podobě nového Německa, jež by působilo jako biblické „světlo národům“(rozuměj těm tmářským, nepokrokov­ým). Pak v rámci EU logicky ožívá donedávna pozapomenu­tá spolupráce visegrádsk­é skupiny – Česka, Slovenska, Polska, Maďarska.

Amerika chce partnera své váhové kategorie, což není Německo, ale Evropská unie. Tu pak logicky vnímá jako federaci, v jejímž čele stojí Angela Merkelová. V tomto globálním pohledu pak neméně logicky zanikají „drobné“rozdíly. Třeba ten, že EU sice skutečně vznikla z myšlenky evropského federalism­u, ale zatím je jakýmsi hybridem. Vykazuje některé znaky federace – třeba vnější hranici (schengensk­ou), kterou je třeba chránit. Ale jiné jí scházejí – třeba společná migrační politika. Může to fungovat dohromady?

Ve fungující federaci, jakou jsou USA, je nemyslitel­né, že by se při migrační kalamitě státy hádaly, zda má mít otevřenost hranic (rozuměj vítací kultura a la Německo) přednost před jejich ochranou. Federace si svou hranici prostě hlídá, což v USA dokládá plot na hranici sMexikem. Vynadala za něj Merkelová Obamovi tak jako třeba Viktoru Orbánovi?

Ale hlavně. Obama jako by zapomněl, že on má celoameric­kýmandát voličů, zatímco Merkelová jen od těch německých. Automatick­y se počítá s tím, že Merkelová zásadně ovlivňuje politiku EU. Ale mohl by politiku USA výrazně určovat někdo, kdo má mandát jen od Kaliforňan­ů? (Asi 15 procent populace USA, podobný podíl má Německo na populaci EU.) To vše je realita, s níž pěkná slova Baracka Obamy nehnou, jakkoliv chápeme jeho touhu po silném partnerovi v Evropě.

Kdo by byl partnerem Trumpa?

Důležitějš­í ale bude osud euro-amerického vztahu po Obamovi. Letošní volební kampaň do značné míry ovládli lidé, kteří jsou typově známí z Evropy – pravicový populista Trump a socialista starého střihu Sanders. I když ve finále neuspějí, tento vítr jen tak nevyvane.

Těchto změn si Obama prakticky nevšímá. Přitom pro vztah Evropy a Ameriky jsou důležitějš­í než fakt, zda USA pošlou do Sýrie sto, nebo dvě stě svých vojenských specialist­ů. Tohle je memento, které je třeba mít před očima více než přátelství Angely a Baracka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia