Lidové noviny

Tramvaj do stanice Amerika

-

eské tramvaje už dva měsíce brázdí ulice hlavního města USA. V době, kdy Brusel horečnatě finišuje obchodní dohodu s Amerikou známou jako TTIP, by se mohlo zdát, že stěží najdeme lepší příklad úspěchu našeho strojírens­tví na americké půdě. Příběh českých tramvají do stanice USA má svůj happy end, byl ale těžce vybojovaný. Na washington­ské koleje české soupravy vyjely po téměř deseti letech po podpisu prvního kontraktu. Nejdřív nebyly dostavěné koleje, následně český dodavatel zaspal poslední fázi lobbingu a nechal se předběhnou­t americkými obchodníky, kteří se vytasili se zákonem Buy America. Ten, stručně řečeno, spojuje federální dotace s domácími producenty. Vtip je v tom, že tramvaje žádná americká firma fakticky v předepsané kvalitě nevyrábí, a ostrá česká konkurence tak nakonec soud o dokončení dodávky pro Washington vyhrála.

Kdo by čekal, že TTIP v rámci liberaliza­ce trhu české tramvaje pohodlně sveze za oceán, mýlil by se. Předně je nereálné, že by Američané kývli na uznání evropských norem pro kolejová vozidla, která jsou v mnoha ohledech měkčí než ta domácí. Ani odstranění všech možných překážek v textu TTIP neznamená, že by se českým exportérům otevřely dveře na nový, slibný trh. Jen 37 z celkem padesáti států USA uznává světové obchodní doho- dy. A některá americká města pak uplatňují takzvaný opt-in. Pokud se radnice ke konkrétní obchodní dohodě uzavřené na federální úrovni nepřipojí, vše zůstává při starém. V případě tramvají tak i dále může platit ochranářsk­é pravidlo, podle něhož musí být 60 procent subdodávek od amerických firem a na americké půdě musí probíhat i kompletace.

Veřejná debata o přínosech a rizicích TTIP je bohužel někde úplně jinde. Nic specificky českého (jako zrovna tramvaje) v ní nenajdeme. Což je škoda. Odpůrci obchodní dohody se Spojenými státy třeba argumentuj­í, že americké potraviny jsou nekvalitní a kvůli dohodě nás zpoza oceánu zaplaví „junk food“, jídlo kvality odpadu. Jako by regály evropských supermarke­tů už beztak nebyly plné různých „šmakulád“, u nichž v souladu s platnou legislativ­ou EU ani není uvedeno místo výroby.

Nedostatek českých témat v debatě o transatlan­tické obchodní dohodě je ovšem logický. Ono nabízet v USA nějaké věci či služby založené na původním českém know-how je stále dobrodružs­tví pro několik desítek průkopníků. V Americe kromě tramvají najdeme namátkou české sklo, nemocniční postele, předložky do koupelny nebo müsli. A je dobře, když se českými úspěchy za oceánem chlubí i ministerst­vo průmyslu. S transatlan­tickou dohodou to má ale málo společného. Všichni čeští exportéři do USA si svou cestu ušlapali sami. A uspěli, protože dokázali nabídnout výrobek s vysokou přidanou hodnotou a příběhem, který prodává. Těm ostatním v tom ani sebelepší TTIP nepomůže.

Je dobře, když se českými úspěchy za oceánem chlubí i ministerst­vo průmyslu. S transatlan­tickou dohodou to má ale málo společného. Všichni čeští exportéři do USA si svou cestu ušlapali sami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia