Lidové noviny

Rozpačití premianti

Zasloužíme za nízký dluh a schodek medaili?

-

ZEurostatu přišla data, podle nichž patříme mezi nejméně zadlužené země, navíc mezi země s nejnižším rozpočtový­m schodkem. Lépe v tomto dvojboji dopadli z celé EU jenom Estonci. Čísel si všiml ministr financí Andrej Babiš a hned se pochlubil: „Řídit státní finance jako firemní přináší výsledky.“Čímž si naběhl, protože Twitter není masová televize a jeho účet sledují profesioná­lní ekonomové. Následoval shitstorm neboli závod hnojometů. I autor této glosy komentoval data slovy: „Paradoxy politiky: důsledky reforem, za které vykrvácela a těžce platí TOP 09 a ODS, teď sklízí ČSSD, ANO a KDU-ČSL.“Ale pokud nejsme omezeni rozsahem 140 znaků, pak je dobré dodat: zcela bez zásluh vláda není.

Zpátky k datům. Nejnižší zadlužení má Estonsko, pak Lucembursk­o, Bulharsko, Lotyšsko, Rumunsko a Dánsko, Česko je se 41 procenty sedmé. Čísla jsou nesporná, spor začíná o hodnocení a zásluhy. Není náhodou, že v první sedmičce je většina postkomuni­stických států. Zadlužení bylo na konci totality minimální, v tomto ohledu je nárůst z nuly na 41 procent varovný. Jenže poslední tři roky dluh stagnuje kolem 1,4 bilionu korun, což vzhledem k rostoucímu HDP znamená jeho relativní pokles: z takřka 45 procent v roce 2012 až na dnešních 41. Dobré? Špatné? Záleží, na jaký úsek časové řady se podíváme, ale dnešní vláda zadlužení zjevně nezvyšuje.

Podobné je to v otázce schodku státního rozpočtu, který tvořil jen 0,42 procenta HDP. Z bídy velikých schodků jsme se dostali bolestivým­i strukturál­ními reformami, které provedla v krizi vláda Petra Nečase. Drasticky omezila některé dávky, výrazně omezila různé důchodové fígle, prodloužil­a penzijní věk a zejména zvedla daň z přidané hodnoty. V kostce: zvedla příjmy, snížila výdaje. A jsme u druhého sporu: chlubí se ministr financí čísly oprávněně, nebo je to od něj zpupná drzost?

I tady odpověď závisí na úhlu pohledu: není žádných pochyb, že při současném růstu by mohl být schodek rozpočtu znatelně menší. Kdyby vládla koalice ANO – KDU-ČSL – TOP 09 – ODS (která má většinu 103 hlasů), rozpočet by mohl být klidně i v přebytku. Když se však podíváme na předvolebn­í sliby socialistů a lidovců, tak je vlastně loňský dvaašedesá­timiliardo­vý schodek jakž takž přijatelný. Ale netřeba pana Babiše litovat, za kritiku si slovy „Řídit státní finance jako firemní“může sám: ve firmě by takovou zbůhdarma zaraženou sekeru nepřipusti­l. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia