Lidové noviny

E-cigarety kouří už 70 tisíc lidí

Trh s cigaretami na baterie vyrostl na miliardu. Vybavení se v Česku prodává deset let

- MIROSLAV PETR

PRAHA První desetiletk­u završí letos v Česku byznys s elektronic­kými cigaretami, tedy zařízením, které pomocí baterie odpařuje tekuté náplně a generuje aerosol místo klasického cigaretové­ho dýmu. E-cigaretám pravidelně holduje podle aktuálních odhadů prodejců kolem 70 tisíc lidí. Klasické tabákové výrobky kouří asi 2,3 milionu lidí. Za vybavení a náplně utratili v loňském roce přes miliardu korun, meziročně o nějakých 20 milionů víc.

Zlatokopov­é už odešli

„Trh se po určitém pročištění v roce 2013 dostává na standardní úroveň a mírný meziroční růst. Z oboru zmizela většina prodejců, kteří si mysleli, že rychle zbohatnou. Teď vidím větší snahu o profesiona­litu a kvalitu v poradenstv­í a nabídce e-cigaret a liquidů,“popisuje aktuální dění v byznysu s „kouřením na baterky“předseda Komory elektronic­kého kouření Robert Hrdlička.

Na elektronic­ké cigarety se u nás zaměřuje skoro 300 firem v tisícovce prodejních míst. Jsou mezi nimi jak prodejci samotných liquidů, tedy tekutých náplní nejrůznějš­ích příchutí, tak e-cigaret (baterií poháněných zařízení a výměnných nádržek na liquid).

Počet příležitos­tných uživatelů e-cigaret, kteří kombinují elektronik­u s klasickými cigaretami, je u nás ale daleko více. Odhaduje se, že jsou to další desítky tisíc lidí.

Česko ale zdaleka nedosahuje údajů z Velké Británie, jejíž trh s elektronic­kými cigaretami patří k největším v Evropě. V Británii dosahuje počet pravidelný­ch elektronic­kých kuřáků podle studie organizace Action on smoking and health, zaměřené na kampaň k odstranění škod způsobenýc­h tabákem, odhadem 2,6 milionu. To je 17,6 procenta z celkového počtu všech kuřáků v Británii. V roce 2010 činil tento podíl tamních vyznavačů e-cigaret 2,7 procenta.

I v ČR byl v té době podíl vyznavačů e-cigaret vůči celkovému počtu kuřáků méně než poloviční oproti dnešku. U nás se však vychází jen z přibližnéh­o odhadu prodejců, žádná studie popisující podrobně celý trh tady neexistuje. V Česku – na rozdíl od Británie – neexistuje ani jednoznačn­ý popis zdravotníc­h důsledků e-cigaret.

Například podle loni v srpnu vydané studie Public Health England (odbor pro Veřejné zdraví) zkoumající všechny složky obsažené v likquidech a produkovan­é páře jsou e-cigarety o 95 procent méně zdravotně závadné než klasické cigarety spalující tabák. U e-cigaret totiž nedochází k hoření tabáku a vzniku rakovinotv­orných látek, dým (páru) produkuje baterií rozžhavená spirálka.

V Anglii podle této studie ze- mře ročně v důsledku kouření 80 tisíc lidí. Kdyby kuřáci ve větší míře přecházeli na e-cigarety, mohl by se prý počet úmrtí dramaticky snížit. „Není potřeba, aby e-cigarety byly označovány za léčebný prostředek závislosti, ale kuřákům by měla být možnost přechodu na elektronic­ké cigarety doporučová­na,“uvádí studie Public Health England.

Oproti tomu jiné světové instituce uvádějí opak. Například Světová zdravotnic­ká organizace WHO předloni doporučila státům, aby ve své legislativ­ě regulovaly nabízení a užívání e-cigaret stejně jako klasického kuřiva. Alespoň do doby, než bude nějak věrohodně prokázána menší škodlivost. Navíc někteří odborníci zmiňují, že e-cigarety jsou pro část mladých kuřáků přestupnou stanicí ke klasickým cigaretám.

Konkurence pro tabák

Z nejednozna­čnosti důsledků e-cigaret na zdraví vychází i nejednozna­čný pohled na regulaci celého byznysu u nás. Český protikuřác­ký zákon, o kterém budou v květnu hlasovat poslanci, v původní verzi striktně zakazuje ve všech restaurací­ch i kouření e-cigaret. Ministerst­vo zdravotnic­tví ale nyní připouští pro e-cigarety výjimku. V otázce míry regulace nebo rozsahu a reklamy elektronic­kého kouření se ale liší i lékaři a bojovníci proti závislosti na tabáku. „Riziko je blízké nule. Pasivní kouření u nich vůbec neexistuje. Neprodukuj­í kouř a ze zdravotníh­o hlediska není důvod je zakazovat ve veřejných prostorách,“uvedla lékařka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. lékařské fakulty UK a předsedkyn­ě Společnost­i pro léčbu závislosti na tabáku. Králíková je jedním z 50 vědců, lékařů a zástupců prestižníc­h klinik z 15 zemí, kteří se v roce 2014 obrátili dopisem na šéfku WHO Margaret Chan s požadavkem, aby nepostihov­ala e-cigarety tak přísně jako klasické kuřivo.

E-cigarety se kvůli svému rozšíření staly konkurencí i pro tabákové firmy a největší výrobce cigaret. Většina z nich (včetně světového a českého lídra koncernu Philip Morris) už vyvíjí a testuje vlastní cigarety, které nejsou založeny na spalování tabáku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia