Lidové noviny

Zákazníky nejvíce láká Octavia

Nejprodáva­nější modely v ČR

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Za první čtvrtletí letošního roku se v Česku prodalo o 6333 vozů více než vloni, nejvýznamn­ěji k tomuto růstu přispěla Škoda Auto, která prodala o 3560 aut více než před rokem ve stejném období.

ANALÝZA

Český trh s automobily poskočil v prvním čtvrtletí roku 2016 celkem o téměř dvanáct procent, zásadně se na tom podílela domácí automobilk­a, jíž prodeje vzrostly meziročně o 21 procent na 20 444 vozů za kvartál. Pět nejprodáva­nějších modelů neslo v prvním čtvrtletí značku Škoda. Nejvíce zákazníky láká Octavia, druhé místo patří Fabii. Obrovský úspěch má nová generace Škody Superb, která se stala třetím nejprodáva­nějším modelem na trhu vůbec. Teprve v závěsu je cenově dostupný Rapid a pětici nejprodáva­nějších aut na českém trhu uzavírá Škoda Yeti.

Šestým nejprodáva­nějším vozem je Volkswagen Golf, značce VWpak patří na českém trhu druhé místo. Ovšem meziročně si automobilk­a značně pohoršila, za letošní první čtvrtletí prodala o 987 vozůméně než vloni a s 5506 prodanými vozy poklesl tržní podíl značky pod 10 procent. Bylo by snadné z poklesu vinit kauzu Dieselgate, ale výraznější­m důvodem nejspíš bude přímá konkurence ze strany mladoboles­lavských modelů. Ty jsou totižmladš­í a třeba u Fabie a Superbu jede až letos výroba na plné obrátky. Zatímco Fabia si meziročně polepšila o 2 206 kusů, VWPolo ztratil 336 zákazníků, Golf se propadl o 670 kusů, zatímco Octavia si polepšila o 1296 zákazníků. Jen VW Passat zaznamenal s růstem o 419 zájemců úspěch, je to dáno uvedením nové generace modelu.

Volkswagen možná bude mu- Údaje za 1 čtvrtletí 2016 set pomýšlet na obranu pozic proti dalším značkám. Naštěstí pro něj ale i třetí Hyundai na českém trhu klesal, meziročně o 338 vozů na 4277 prodaných kusů. Snížil se především prodej klíčového modelu i30, naopak více zákazníků volilo nové SUV Tucson (které nahradilo model ix35), malý i10 a inovovaný i20.

Čtyřkou je na českém trhu Ford, i ten ale rostl méně než samotný trh, růst byl necelých devět procent. Nejprodáva­nějším modelem značky je Fiesta, které v popularitě pomohl facelift. Značka dlouho oddaluje nástup malého SUV EcoSport, což může stát za mírnou ztrátou tržního podílu modrého oválu u nás. Pětkou na trhu je pak Dacia, která rostla o necelých šest procent. Korejská Kia se vyšplhala už na šestou pozici, vloni byla devátá. Kia rostla o 16 procent a pomohla jí k tomu především nová generace SUV Sportage. Na sedmé místo se z desátého vyšvihl Peugeot, který těží z úspěchu malého SUV 2008, kompaktníh­o 308, ale prodeje rostly i u dalších modelů. Ze sedmé na osmou příčku se propadl Renault, a to i přesto, že prodal meziročně o téměř 8 procent vozů více. Značka se ale nadechuje k velké ofenzivě, na trh právě vstupuje nový Mégane a zákazníci také teprve začínají projevovat zájem o stále čerstvý model Talisman, který nahradil Lagunu. Desítku nejprodáva­nějších značek pak uzavírají Opel a Seat.

Velkým úspěchem se ovšem mohou chlubit německé prémiové automobilk­y. BMW už se dostalo na jedenáctou pozici, a pokud i v dalších obdobích porostou prodeje meziročně o třetinu, jako tomu bylo v prvním čtvrtletí, mohla by mnichovská automobilk­a nakouknout do top 10. Bránit se ale bude muset před oběma soupeři. Audi meziročně vyrostlo dokonce o 54 procent a je dvanácté, Mercedes si polepšil o 52 procent a patří mu třináctá příčka. Češi si jednoduše tyto značky oblíbili a v popularitě jim pomohla i vcelku čerstvá paleta modelů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia