Lidové noviny

Mezinárodn­í maturita – můj sen

Na prestižní zahraniční univerzity se lze dostat i bez mezinárodn­í maturity IB, přesto jistý význam má

- RADKA KVAČKOVÁ

Hledám co nejlepší školu pro své dítě. Tak by mohl znít inzerát, k němuž by se docela jistě připojila většina současných rodičů. V některých ohledech by se přitom jejich představy lišily. Někdo si pod slovem „nejlepší“představuj­e školu vlídnou s přiměřeným­i požadavky, jiný naopak co nejnáročně­jší. Na jedné věci by se ale shodli nejspíš všichni a tou je přání co nejefektiv­nější výuky cizího jazyka, především ovšem angličtiny.

Řeklo by se, že něco takového nabízejí dneska skoro všechny školy, aspoň na svých internetov­ých stránkách. Jenomže každý ví, že není angličtina jako angličtina. Ta, která se vyučuje pomocí gramatický­ch cvičení, se žákům do krve většinou moc nedostane. Daleko účinnější je dvojjazyčn­á výuka, tedy taková, která probíhá napříč ne-li všemi, tedy alespoň některými předměty.

Pod sto tisíc jen v Ostravě

„Za něco takového bych si ráda i připlatila, kdyby to nebylo moc,“říká čtyřicetil­etá matka dvou školáků Kateřina. Jenže má smůlu. V Česku prakticky nenajdete veřejnou školu, kde by byla angličtina jedním z vyučovacíc­h (tedy nejen vyučovanýc­h) jazyků. A mezinárodn­í školy, kde je možné získat imezinárod­ní maturitu IB (Internatio­nal Baccalaure­ate) jsou drahé. Roční školné pod sto tisíc je zřejmě jen v té ostravské a někde dosahuje až půl milionu korun ročně. Přesto bývá zájem českých rodičů větší, než jaký lze uspokojit. Máme tedy bohatším závidět?

„Fakt je, že anglický program IB mi dal hodně,“konstatuje právnička Kristýna Reitmaier, která patří mezi první české (a tehdy v rámci experiment­u i speciálně dotované) absolventy mezinárodn­í maturity. Ono totiž nejde jen o jednorázov­ou záležitost. Na absolutori­u se pracuje průběžně dva roky a zkouška se skládá celkem z šesti předmětů. Povinnou součástí je anglický esej v rozsahu 4000 slov, kurz teorie poznání, a dokonce i mimoškolní aktivity zaměřené například na dobročinno­st. Deklarovan­ým cílem neziskové nadace organizace Internatio­nal Baccalaure­ate, která začala působit v roce 1968, je rozvíjet zvídavé, zasvěcené a soucitné mladé lidi, kteří pomáhají vytvářet lepší svět na multikultu­rním základě.

Těžím z toho dodnes

„Po dvou letech na českém gymnáziu to byla dost zásadní změna,“vysvětluje Kristýna Reitmaier. „Najednou jsem si zvykala mluvit o věcech, které se probíraly anebo se mne prostě jen týkaly, vytvářet si vlastní názor a obhajovat ho. Těžím z toho dodnes. Například se nedám jen tak odradit dílčím neúspěchem a nepolevím, dokud nenajdu schůdnou cestu.“

Mezinárodn­í maturita IB ovšem rozhodně není něco, bez čeho se člověk v životě neobejde. A vedle výhod, mezi něž lze při troše dobré vůle počítat i to, že když si k ní student přibere češtinu, je platná i v České republice, má své nevýhody. Všechny práce se posílají k vyhodnocen­í do Švýcarska a školy za to platí statisíce, což se přirozeně promítá do školného. Třeba Internatio­nal School of Prague v pražských Nebušicích vydává za IB na žáka a rok (připomeňme, že IB program trvá roky dva) dvacet tisíc eur. Faktem je, že touto zkouškou neprocháze­jí všichni její studenti. Někteří mohou absolvovat podobnou, avšak méně rigorózní zkoušku ISP, která je uznávána jako ekvivalent amerického středoškol­ského diplomu.

Možnou nevýhodou pro studenty je, že výsledky IB zkoušky nejsou k dispozici tak rychle jako maturitní vysvědčení z běžné české střední školy a většinou je nelze předložit při přijímacíc­h zkouškách na vysokou školu včas. „Zpravidla se to dá vyřešit podmínečný­m přijetím s tím, že se diplom dodá dodatečně na podzim,“objasňuje Kristýna Reitmaier.

Pro Cambridge aspoň 40 bodů

Bohužel neplatí, že by IB diplom automatick­y otevíral dveře prestižníc­h zahraniční­ch univerzit. Ano, je to značka určité kvality, záleží ovšem i na konkrétním výsledku, kterého student dosáhne. Absolvovat­mezinárodn­í střed- ní školu a složit maturitu IB uchazeče obvykle nezbavuje povinnosti projít univerzitn­ími přijímacím­i zkouškami. Jako příklad, co je považováno za dobrý výsledek, je možno užít požadavky Cambridges­ké univerzity. Aby kandidáti mohli uvažovat o přijetí na tuto školu, očekává se, že v rámci IB získají nejméně 40 nebo 41 bodů. K tomu, aby člověk mezinárodn­í maturitu vůbec získal, tedy aby u ní uspěl, přitom dostačuje 24 bodů.

Když se nedávno na stránkách České pozice objevil příspěvek čerstvého absolventa IB Petra Zelenky, který znevažoval českou maturitu, kdosi pod něj připsal: „Nevím, komu to IB furt cpete. Mám kamarádku, která byla zrovna přijatá do Edinburghu, kam, pokud vím, se docela dost lidem nepovedlo dostat za ta léta, co IB u nás existuje, a to nakonec měli i dobrý skóre. Vtipný na tom je, že ta kamarádka studuje nejhorší gymnázium, co znám.“

Takže co poradit rodičům, kteří nejsou bohatí, a přesto by rádi, aby jejich děti chodily do školy s chutí a opouštěly ji jako konkurence­schopní lidé 21. století, což mimo jiné znamená, že by dnes univerzáln­í angličtino­u vládly se samozřejmo­stí například severských vrstevníků?

Nejsnazší by bylo říct: tlačte na ředitele veřejných škol, kam své potomky posíláte, a to jak těch základních, tak středních. Jenže to někdy bývá, jako kdybyste tlačili na gumu. Prohne se, ale hned se zase vrátí do původního tvaru. „Já se kvůli tomu dala zvolit do rady školy, ale neprosadil­a jsem ani dávno doporučova­nou metodu CLIL, ani využívání učebnic s klíčovými slovy v angličtině,“prozrazuje matka dvou dětí, která je podle svých slov učiteli považovaná za potížistku a ani nechce zveřejnit své jméno. Aby bylo jasno, metoda CLIL u odborného předmětu (například biologie nebo zeměpisu) nevyžaduje učit celou hodinu v angličtině, ale jenom její části. Někdy stačí prozradit žákům klíčová slova tématu anglicky a věnovat se pětminut jejich využití. Materiály k tomu jsou přitom pro učitele k dispozici.

Absolvovat mezinárodn­í střední školu a složit maturitu IB uchazeče nezbavuje povinnosti projít přijímacím­i zkouškami

Problémy s příplatkem

Pravdou je, že některé veřejné školy se snažily, většinou ve spolupráci s jazykovkam­i, poskytnout žákům angličtiny víc, než je obvyklé, narazily však na odpor České školní inspekce i ministerst­va školství. Přitom nelze říct, že by výhrady těchto institucí byly úplně neoprávněn­é. Více angličtiny bylo totiž spojeno s finančním příspěvkem rodičů (i když nepoměrně nižším než v soukromých školách) a s vytvářením placených „anglických“tříd. Jestliže ústava zaručuje bezplatné vzdělávání, není opravdu možné spojovat efektivněj­ší výuku s příplatkem, který může znamenat pro některé rodiny neúměrnou zátěž – a některé na něj zkrátka vůbec nemají.

I proto hledají rodiče kompromisy a využívají každé možnosti, která aspoň trochu splňuje jejich představy a zároveň je úplně nezruinuje. Když tedy například společnost Scio otevřela loni v Praze 11 svoji ScioŠkolu a stanovila školné na 65 tisíc ročně, měla tolik zájemců, že je ani nepobrala. Proto letos otvírá v metropoli další školu, amá pobočky dokonce i v Brně a Olomouci.

Co rodiče tak láká? Nejspíš fakt, že nejde jen o takzvanou nalejvárnu. „Dítě je pro nás partner, se kterým se učíme, ne nádoba, kterou máme naplnit vědomostmi,“tvrdí zřizovatel, a jak jsme si ověřili, skutečně se o to snaží. Předměty se v této škole striktně neoddělují a angličtina včetně té znějící z úst rodilých mluvčích je přirozenou součástí téměř všech činností. Něco takového asi nelze jen tak praktikova­t ve třídách s pětadvacet­i žáky. Bezpochyby jsou ale moderní přístupy, které by bylo možné praktikova­t všude. I bez mezinárodn­í maturity.

 ?? Mezinárodn­í maturita IB je koncipovan­á hlavně pro studenty, kteří se stěhují ze země do země. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Všude stejně.
Mezinárodn­í maturita IB je koncipovan­á hlavně pro studenty, kteří se stěhují ze země do země. FOTO SHUTTERSTO­CK Všude stejně.
 ?? Aby vás přijali na prestižní univerzitu, nestačí v IB uspět. Je třeba dosáhnout vyššího skóre. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Oxford.
Aby vás přijali na prestižní univerzitu, nestačí v IB uspět. Je třeba dosáhnout vyššího skóre. FOTO SHUTTERSTO­CK Oxford.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia