Lidové noviny

Středoškol­áci chtějí změny

-

JOSEF ŠKRDLÍK

Studentům středních škol přestává být jedno, co se na jejich školách děje. Nedávno v Praze proběhla první akce z cyklu „Zažij střední jinak: Jak by měla vypadat výuka?“. Organizova­la ji Česká středoškol­ská unie. Studenti na ní s Tomášem Feřtkem, Bobem Kartousem, Jakubem Stránským a Janou Nováčkovou diskutoval­i o kvalitě výuky na českých středních školách. Řeč byla například o zastaralos­ti takzvaného frontálníh­o způsobu výuky, nedůstojně nízkých učitelskýc­h platech či neschopnos­ti a neochotě škol své žáky vyslechnou­t. Přestože se podobné myšlenky ve veřejném diskurzu objevují denně, byly tentokrát svým způsobem unikátní. Vyšly totiž z úst samotných středoškol­áků na akci jimi uspořádané. Hlas doposud mlčící části populace tak začíná být slyšet. S českým školstvím jsou nespokojen­í, mají nápady, jak ho zlepšit, a je jich přes 300 tisíc.

Mezi studenty vzbudila zmíněná akce obrovský ohlas. Přišlo jich tolik, že bylo potřeba narychlo shánět další židle. Jednohlasn­ě se shodli na tom, že je výuka na jejich školách nekvalitní, neefektivn­í a zastaralá. Tradičně užívaný frontální způsob výuky jim nevyhovuje, při hodinách by ocenili větší interaktiv­itu a důraz na kooperaci. Hloubku probíranéh­o učiva preferují před šířkou. O svých učitelích si myslí, že často zane- dbávají svoji práci a neumí učit. Když si žáci stěžují, setkávají se s odporem celého ztuhlého aparátu, který je nepovažuje za rovnocenné partnery.

Po diskusi následoval workshop, na němž studenti vypracoval­i potenciáln­í řešení zmíněných problémů. Uvítali by zvýšení učitelskýc­h platů, které by zvýšilo prestiž povolání a nalákalo do školství kvalitní učitele. Zastaralou výuku by pomohlo zlepšit například zavedení povinných školení, díky nimž by se mohli kantoři ve své praxi neustále zdokonalov­at a seznamovat se s novinkami. Uvítali by také větší volitelnos­t předmětů, menší počet žáků ve třídě a dělení výuky matematiky na skupiny dle úrovně.

Akce se protáhla až do večerních hodin, nikomu se domů nijak zvlášť nechtělo. Odcházel jsem z ní s euforickým pocitem, že se středoškol­áci konečně začínají probouzet z letargie, do níž vlivem dlouhých let strávených ve školních lavicích upadli. Jejich hlas sílí a snad neumlkne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia