Lidové noviny

Příště se připravím líp, slibuje Jágr

Výsledky 1. kola Stanley Cupu

- KAREL KNAP

Po báječné základní části

NHL trpké zklamání v play off. Jaromír Jágr se proti NY Islanders neprosadil a jeho Florida vypadla. Šéfové Panthers však chystají číslu

NEW YORK / PRAHA Fanoušci při pohledu na něj toužebně spínali ruce. Až o generaci mladší spoluhráči k legendě s nadějí zvedali oči. Kouč Gallant věštil, že český obr už určitě nějakou šanci promění. Taky deník Miami Herald naléhal: „Panthers potřebují Jaromíra Jágra, aby zabral a udržel je naživu v sérii s New York Islanders.“

Jenže po čase se opět ukázalo, že Jágr není všemohoucí. V šesti zápasech 1. kola Stanley Cupu neskóroval. Připsal si chabé dvě asistence.

Boj s tupou prázdnotou

V neděli večer jen zdrceně přihlížel, jak kapitán soupeře Tavares křepčí po vítězné trefě v čase 90:41.

„Bylo to těsné,“hlesl pak v kabině před reportéry. Pramínky mokrých vlasů, jež si nechal růst skoro rok, mu visely přes čelo až ke špičce nosu. Plnovous a náhle hlubší vrásky dokreslily vizáž poustevník­a. Hlava skloněná, hlas ztrápený.

Kustodi sbírali výstroj, sbalili taky jmenovky z přihrádek v šatně hostů v brooklynsk­é aréně, sídle Islanders. Místnost byla nasáklá potem a nevyslovit­elným smutkem.

Ne, nebyl to takový šok, jako když před 23 lety méně slavný z newyorskýc­h klubů naposled slavil postup v play off. Zdolal obhájce poháru z Pittsburgh­u, český forvard Volek skóroval v prodloužen­í a mladičký Jágr po dvou dobytých Stanley Cupech a devíti vyhraných sériích prvně okusil tupou prázdnotu po vyřazení.

Teď se s ní pere pošestnáct­é. „Myslel jsem, že je máme,“říkal.

V 60. minutě šesté partie totiž Panthers vedli 1:0 a střelou mířící do prázdné branky málem zvýšili. Nestalo se. Démon Tavares hned vzápětí vyrovnal. A pak rozhodl.

Záhada? Vzpoura čaker?

Všechna čtyři utkání, jež ztratila, prohrála Florida o gól. Tři v prodloužen­í. Poslední dvě ve druhé nastavené části. Jak by se býval hodil aspoň jeden zásah nejprodukt­ivnějšíhom­uže Panthers v základní části!

Jenže Jágrovi nebylo přáno. Je to záhada, nebo prokletí? Jeden z nejlepších střelců hokejových dějin totiž ve Stanley Cupu nedal gól v 37 startech v řadě. Těžko mu vytknout nedostatek nasazení, mívá důležitou roli v týmu, přesto po návratu z KHL v létě 2011 posbíral ve 39 zápasech play off jen 20 bodů (1+19).

Že by ho ve zběsilém tempu bitev o přežití dohánělo stáří, před nímž jinak zdařile uniká?

Věřící člověk s vášní pro tajemno či otevírání čaker (energetick­ýchmíst v těle) neviní z bídné bilance nadpřiroze­né jevy. „Štve Philadelph­ia – Washington 0:1 (Neuvirth za PHI měl úspěšnost zásahů 96,6 %) konečný stav série: 2:4 NY Islanders – Florida 2:1p konečný stav série: 4:2 Minnesota – Dallas 4:5 konečný stav série: 2:4

68 novou smlouvu.

mě to, ale... Play off se hraje na jistotu, hlavně do obrany. Gólmani chytali skvěle,“pravil tiše.

I tak je jeho šňůra těžko pochopitel­ná. Tím spíš, že ho letos zastavil věčný náhradník Greiss. Třicetilet­ý německý gólman zaskakujíc­í za zraněného Slováka Haláka v posledních čtyřech sezonách vyměnil čtyři kluby (San Jose, Phoenix, Pittsburgh, Islanders). Nyní se ocitl v životní formě a nepustil ani jednu z dvaceti ran čísla 68.

Připomíná to jakýsi naschvál osudu. Vždyť Jágr jako pátý hráč v historii Stanley Cupu pokořil hranici 200 bodů. V počtu mačů v neděli dotáhl Gretzkého na šestnáctém místě.

Naštěstí se zdá, že se do play off ještě vrátí. Před Panthers s řadou talentů na soupisce se rozprostír­á zářivá budoucnost. Jágrovi asi nabídnou prodloužen­í smlouvy. A on plánuje: „Musím trénovat jinak. Příště se líp připravím, to je jistá věc.“

 ?? Jaromír Jágr (vpravo dole) se po skvělé základní části v play off neprosadil, i proto Florida brzy končí. FOTO ČTK/ AP ?? Bez gólu.
Jaromír Jágr (vpravo dole) se po skvělé základní části v play off neprosadil, i proto Florida brzy končí. FOTO ČTK/ AP Bez gólu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia