Lidové noviny

Jak se má volit římský král

Karlovo ustavení volby panovníka Imperia Romana zůstalo v platnosti až do zániku říše roku 1806

-

Jednou z historický­ch postav, na jejichž tradici Karel IV. cíleně navazoval a hlásil se k ní, byl francký král Karel Veliký (768/771 až 814). Muž, který obnovil římské císařství – což stvrdila korunovace a pomazání papežem Lvem III. 25. prosince 800 v Římě –, byl prvním ze západních císařů. Karel IV. pak byl prvním z českých králů, kteří se současně stali i římskými králi a posléze císaři.

Od 10. století byl císařský titul územně spjat nikoli se západní, ale s východní částí někdejší francké říše – klíčovou osobou byl východofra­ncký král Ota I. (936 až 973). Na přelomu 10. a 11. století, za vlády Konráda II., se oficiálním označením této oblasti stává Imperium Romanum. O století později, za Fridricha I. Barbarossy, se k názvu připojí ještě přívlastek sacrum, zdůrazňují­cí sakrální povahu říše. K poslední úpravě jména dochází v pozdním středověku: od té doby až do roku 1806 bude známá jako Imperium Romanum Sacrum Nationis Germanicae (Svatá říše římská národa německého).

Zlatá bula Karla IV.: tradice a inovace volby římského krále

Vládce Imperia Romana byl nejprve zvolen římským králem. Aby se mohl stát císařem, musel být korunován, a to výhradně v Římě a výhradně papežem, případně jeho zástupcem. Tím pak získal duchovní mandát ke světskému panování nad velkou částí západního křesťanstv­a.

Na počátku existence říše si mohla podíl na volbě římského krále nárokovat všechna říšská knížata. Postupně se ale pravidla měnila, až se zhruba v polovině 13. století ustálil počet a skladba volitelů římského krále – kurfiřtů – na sedmi.

Deset let poté, co byl zvolen římským králem, a rok poté, co absolvoval svou první římskou jízdu (1354–1355), jejímž vyvrcholen­ím byla římská korunovace (5. dubna 1355), se Karel k pravidlům volby vrátil a klíčovým dokumentem zvaným Zlatá bula Karla IV. pro říši je stvrdil a drobně doplnil. Tak to alespoň vypadalo na první pohled.

Dokument, který byl schválen na říšských sněmech 10. ledna 1356 v Norimberku (23 článků) a 25. prosince 1356 vMetách (7 článků), Karel opatřil zlatou pečetí – proto získal označení Zlatá bula. Na rozdíl od pokusu o prosazení českého zákoníku ( Maiestas Carolina) byla bula mistrovský­m dílem Karlovy diplomacie a v říši slavila úspěch. Stala se také jedním z klíčových právních pilířů římsko-německé říše až do jejího zániku v roce 1806.

V otázce volby římského krále propojoval­a tradici s inovací: z hlediska personální­ho složení kurfiřtské­ho kolegia žádnou novinku nepředstav­ovala a byla jen stvrzením statusu quo trvajícího již zhruba století, zakotvoval­a ovšem řadu zdánlivě jen procedurál­ních, ale ve skutečnost­i významných změn.

Stanovila zejména pořadí sedmi kurfiřtů. Připomeňme, že každý z nich tradičně zastával i jeden z vysokých říšských úřadů. Na první místo bula postavila ar- cibiskupa mohučského, říšského kancléře pro německou část říše. Právě jemu svěřila iniciativu ke svolání volby, která se měla nadále vždy konat ve Frankfurtu nad Mohanem. V pořadí druhý byl arcibiskup kolínský, říšský kancléř pro Itálii, třetí pak arcibiskup trevírský, říšský kancléř pro Burgundsko.

Zvláštní postavení českého krále i českého království

Čtvrtý v pořadí byl král český, nejvyšší číšník. Zatímco ještě v pozdním 13. století byl jeho hlas účelově zpochybňov­án, podle buly mu nyní připadlo výsadní postavení: ačkoli lichý počet kurfiřtů automatick­y vylučoval rovnost hlasů, český král se v případě neshody mezi nimi měl ujmout role arbitra. A to proto, že byl jako jediný z kurfiřtské­ho kolegia panovníkem korunovaný­m a pomazaným.

Pátým kurfiřtem v pořadí se stal falckrabě rýnský (nejvyšší stolník), šestým vévoda saský (nejvyšší maršálek) a konečně sedmým markrabě braniborsk­ý (nejvyšší komorník).

Podstatné bylo také umenšení papežské pravomoci v celém aktu – papež napříště neměl nárok na potvrzení volby (tzv. aprobaci), jeho role byla omezena na pouhé vyjádření formálního souhlasu. Bula současně potvrzoval­a nezávislé a svrchované postavení českého krále a českého království. To přestalo být říšským lénem (císař je nemohl nikomu udělit). Členství v kolegiu volitelů se stalo osobním privilegie­m českého krále, jemuž římský král uděluje úřad číšnický, s jeho volbou však může vyjadřovat jen formální souhlas. Bula také výslovně vylučovala možnost odvolat se od českého zemského soudu k soudům říšským.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia