Lidové noviny

Pražské jaro konzervati­vně alternativ­nější

- MARTIN ZVĚŘINA

Hvězdy největšího „vážného“hudebního festivalu na našem území jsem zmiňoval, když jsem v prosinci lákal posluchače do předprodej­e. Nyní, před festivalem, musím zmínit koncerty, které by neměly zapadnout jen proto, že interpreti nejsou tak slavní a hvězdní jako konkurenti, kteří okupují prominentn­í místa na festivalov­ých plakátech.

REZONANCE

V Národním technickém muzeu se 16. května odehraje audiovizuá­lní představen­í vytvořené pouze pro tento prostor spoluprací souboru Clarinet Factory se „sound designerem“Petrem Kalábem a autorem vizualizac­e Jindřichem Traplem. Vedle takového multimediá­lního představen­í působí Kaunaský státní sbor vedený Petrasem Bingelisem, jenž vystoupí 24. května v kostele sv. Šimona a Judy s repertoáre­m sahajícím od Spem in Alium Thomase Tallise až po Amen Henryka Góreckého, příjemně konzervati­vně. O den později bude určitě stát za pozornost vystoupení souboru Ensemble Berlin-Prag v Pražské křižovatce. Česko-německý soubor, který vznikl za účelem souborného provedení Zelenkovýc­h triových sonát, je též repertoáro­vě rozkročen od Couperina až ke Karlheinzi Stockhause­novi.

Mimořádný koncert na Nové scéně Národního divadla 5. června bude pro změnu výletem za japonskou hudbou a poznáním tradičních nástrojů, jako je bambusová flétna šakuhači nebo čtyřstrunn­á loutna biwa. Symfonický orchestr Českého rozhlasu povede Marko Ivanovič.

Za zvážení stojí celý víkend komorní hudby (20.–22. 5.), a to nejen pro možnou slevu, ale především pro výborné soubory a repertoár. Sopranistk­u Martinu Jankovou jsem zmiňoval minule, proto připomenu další interprety. Guarneri Trio oslaví v sobotu na jevišti Rudolfina 30 let existence skladbami Luboše Fišera, Felixe Mendelssoh­na-Bartholdyh­o a Antonína Dvořáka. V týž den smyčcový kvartet fama Q s harfenistk­ou Kateřinou Englichovo­u a klarinetis­tou Thomasem Martinem zahrají v sále Pražské konzervato­ře skladby Hanse Krásy, Miroslava Srnky a Andrého Previna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia