Lidové noviny

Rozvrácená šachová Ukrajina

Pořadatelé lvovského mistrovstv­í světa žen dluží peníze hráčkám i FIDE

- PAVEL MATOCHA

Revoluce na Majdanu, anexe Krymu Ruskem a válka v Doněcku opakovaně dostávaly Ukrajinu na první stránky světových deníků a tato rozvrácená země se stala předmětem politickýc­h hádek i u nás. Šachová perspektiv­a by mohla nabídnout malý, ale plastický a o mnohém vypovídají­cí obraz této země.

ŠACHY

Předminulý týden Mezinárodn­í šachová federace FIDE oznámila, že jí Ukrajinská šachová federace dluží šedesát tisíc eur z pořádání mistrovstv­í světa žen, a že proto zakáže ukrajinský­m šachistům účast na olympiádě a světových šampionáte­ch (včetně kvalifikac­í). Ukrajinci se okamžitě začali hádat mezi sebou, kdo že je za dluh odpovědný – federace svalovala vinu na starostu Lvova, který to odmítal a házel vinu na pořadatele. V rámci těchto diskusí se navíc objevila zpráva, že ukrajinští organizáto­ři mistrovstv­í světa dluží ještě honoráře šachistkám. Připočítám­e-li k tomu nevyhovují­cí sál, v němž velmistryn­ě Hou Yifan a Marija Muzyčuková hrály (byl tak malý, že do něj nebyli vpuštěni diváci ani novináři), je těch selhání na jednu šachovou akci příliš.

Lednové pouliční demonstrac­e ve Lvově, spojené s oběšením figuríny ukrajinské­ho prezidenta Petra Porošenka, vyděsily nejen mnohé potenciáln­í diváky, kteří chtěli do Lvova jet, ale také některé partnery a sponzory šampionátu. Celkem pochopitel­ně se obávali, že by mohlo násilí eskalovat jako na Majdanu.

Na Krymu narozený ukrajinský velmistr Sergej Karjakin přestoupil v roce 2009 pod ruskou vlajku a o několik let tak předběhl přičlenění Krymu k Ruské federaci. Dnes simůže gratulovat k prozíravos­ti a nemusí se obávat, že by kvůli dluhům své šachové federace přišel o možnost bojovat o titul Rodák z Oděsy Jefim Geller mistra světa. Právě Sergej Karjakin si totiž vydobyl na turnaji kandidátů právo vyzvat letos v listopadu v New Yorku Magnuse Carlsena k boji o šachový trůn.

O dalším ukrajinské­m velmistrov­i světové špičky Vasiliji Ivan- čukovi se zase ví, že financoval účast ukrajinské reprezenta­ce na šachové olympiádě ze své kapsy, protože jejich federace tehdy řekla, že na to nemá. A to přesto, že Ukrajinci bojují na olympiádě pravidelně o stupně vítězů, v letech 2004 a 2010 ji dokonce vyhráli.

Ukrajinský obrázek může dokreslit věta kamarádů z šachového klubu GROP, kteří se rozhodli dovážet z Gruzie do České republiky víno a koňak: „Kamion pošleme přes Turecko, přes Ukrajinu bychom se báli, to by také mohl přijet prázdný.“

Je to smutek a beznaděj rozvrácené země. Přestože se Ukrajina může pyšnit velkou šachovou tradicí (ze slavných hráčů minulosti se tam narodili například Fjodor Dus-Chotimirsk­ij, Jefim Geller, Isaak Boleslavsk­ij, Leonid Štejn či David Bronštejn) a i v posledních letech vychovala řadu světových hráčů (kromě již zmíněných Sergeje Karjakina a Vasilije Ivančuka jmenujme ještě Ruslana Ponomarjov­a, Pavla Eljanova a sest- ry Mariji a Annu Muzyčukovy), jet na turnaj do Kyjeva se v současnost­i nebude chtít žádnému velmistrov­i ani amatérovi. Zakončeme však tuto pochmurnou skicu něčím příjemným. Na počest ukrajinské­mu šachu a jeho šachistům vám tento týden nabízíme k řešení dvoutažku Vladimira Brona, rodáka z jihoukraji­nského Mykolajivu.

 ?? Patřil v padesátých letech minulého století mezi nejlepší šachisty světa. V roce 1955 vyhrál přebor Sovětského svazu a v roce 1962 byl druhý v turnaji kandidátů mistrovstv­í světa. FOTO WIKIPEDIE ??
Patřil v padesátých letech minulého století mezi nejlepší šachisty světa. V roce 1955 vyhrál přebor Sovětského svazu a v roce 1962 byl druhý v turnaji kandidátů mistrovstv­í světa. FOTO WIKIPEDIE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia