Lidové noviny

Zeman si zve na kobereček šéfa ÚOHS

Předseda antimonopo­lního úřadu Petr Rafaj bude prezidento­vi vysvětlova­t, co se za rok v jím řízené organizaci změnilo k lepšímu

- MARTIN SHABU

PRAHA Po necelém roce v úřadě bude muset Petr Rafaj skládat účty. Na pohovor si ho zve prezident Miloš Zeman, který jej loni v červnu jmenoval na dalších šest let šéfem antimonopo­lního úřadu, jenž hlídá tržní prostředí v Česku. Setkání proběhne za tři týdny.

„Koná se pravidelná porada expertního týmu prezidenta v Lánech,“potvrdil LN hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Co konkrétně se v zámeckém prostředí bude probírat, není z oficiální reakce patrné. Mnoho světla do toho nevnesl ani Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). „Jedná se o pracovní návštěvu, na níž bude pan předseda Rafaj s panem prezidente­m hovořit o činnosti úřadu,“napsal LN Martin Švanda, mluvčí ÚOHS.

Podle důvěryhodn­ého zdroje LN se ho chce Zeman zeptat, v jaké kondici se vlivná instituce nachází. A nebude na to sám.

„Je to klasický poradní sbor pana prezidenta, kterého se pochopitel­ně zúčastním,“uvedl Martin Pecina, který antimonopo­l- ní úřad v letech 2005 až 2009 vedl. Z této funkce odešel poté, co byl jmenován ministrem vnitra v úřednickém kabinetu Jana Fischera. Na uvolněné křeslo dosedl právě Rafaj. Pecina působil i v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, kterou Zeman posvětil.

Vleklé rozhodován­í

Rezervy v práci ÚOHS ostatně prezident Zeman připustil už při Rafajovu jmenování. Ty se týkají příliš dlouhých lhůt a malého objemu vybraných pokut. „A tak jsem si, pane předsedo, vzpomněl na jednu hlášku z Postřižin – pane správce, máte ještě rezervy,“pronesl tehdy Zeman a popřál Rafajovi, aby se mu podařilo tyto rezervy vyčerpat.

V letech 2009 až 2011 a také v roce 2013 se pohybovala výše udělených pokut v řádu desítek milionů, ačkoli za Rafajova předchůdce Peciny v roce 2007 dosáhla téměř miliardy.

Za prosazením staronovéh­o šéfa ÚOHS stála především vládní ČSSD, jejímž poslancem byl Rafaj v letech 2002 až 2009. Vlá- dou prošel tento návrh o jediný hlas. Proti bylo především hnutí ANO. Při hlasování kabinetu se zdrželi i dva lidovečtí ministři.

„Marně hledám jediný důvod, proč by měl být právě on předsedou takhle důležitého úřadu, a nejvíc mě na tom mrzí, že jsem na té vládě ani jediný neslyšel,“pozna- menal tehdy Robert Pelikán (ANO), ministr spravedlno­sti.

Zeman Rafaje jmenoval, ačkoli měl podle informací LN na tento post vlastního favorita. Tím byl bývalý ministr pro místní rozvoj a starosta Kyjova František Lukl. Proč nakonec Zeman kývl na jiného kandidáta, jasné není.

Rafajův úřad se kritice brání. „Co se týče délky řízení, tu se podařilo v loňském roce v oblasti prvostupňo­vého rozhodován­í o veřejných zakázkách snížit na průměrně 22 dní,“hájil ÚHOS mluvčí Švanda. Podle něj nesedí ani výtky na adresu malého objemu pokut: „Výše pokut uložených v prv- ním stupni v oblasti hospodářsk­é soutěže dosáhla za loňský rok 2 083 000 000 korun, a byla tedy nejvyšší v dosavadní historii.“

Posledně uvedené číslo má však jeden podstatný háček. Proti rozhodnutí ÚOHS se dotčené firmy mohou bránit u soudů, které mají ve při poslední slovo.

Oslavy čtvrtstole­tí

V létě si antimonopo­lní úřad připomene důležité výročí. V červenci uplyne čtvrtstole­tí od vzniku ÚOHS. Jde přitom o jednoho z klíčových hráčů na poli veřejných zakázek. Dohlíží totiž na jejich zadávání. Dokončení mnoha tendrů tedy závisí právě na jeho rozhodován­í. „Končí tam prakticky všechny tendry nad 50 milionů korun,“řekl LN jeden z vysoce postavenýc­h státních úředníků. Podle něj firmy využívají délku řízení úřadu v konkurenčn­ím boji.

ÚOHS dále také povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominantní­ho postavení na trhu. Monitoruje poskytován­í veřejné podpory a případné zneužití významné tržní síly.

 ?? Miloš Zeman FOTO ČTK ?? Prezident
Miloš Zeman FOTO ČTK Prezident
 ?? Petr Rafaj FOTO MAFA ?? Šéf ÚOHS
Petr Rafaj FOTO MAFA Šéf ÚOHS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia