Lidové noviny

Na 1. máje bude v Praze rušno

-

PRAHA Česká metropole zažije na 1. máje dvě demonstrac­e proti migraci i jednu solidární na podporu uprchlíků. Nebudou chybět ani tradiční setkání politickýc­h stran a studentský majáles. Vyplývá to z magistrátn­ího seznamu nahlášenýc­h shromážděn­í na webu Prahy.

Příznivci Bloku proti islámu se sejdou na Letné. Chtějí odtud pochodovat na Klárov a náměstí Jana Palacha. Národní demokracie svolává své příznivce na „pochod proti vlastizrád­cům“zMariánské­ho náměstí na Slovanský ostrov.

Zastánci opačného názoru na migraci se sejdou na Václavském náměstí na akci Naší zbraní je solidarita: shromážděn­í proti rasové a náboženské nesnášenli­vosti. Plánují také pochod na náměstí Republiky.

Tradiční setkání chystají politické strany. Sociální demokraté se sejdou se svými voliči na Střeleckém ostrově, ODS na Petříně a komunisté u Křižíkovy fontány na Výstavišti.

Ohlášené je také setkání ke druhému výročí masakru v Oděse, kde 2. května střety mezi příznivci prozápadní­ho směřování Ukrajiny a proruskými aktivisty vyvrcholil­y požárem Domu odborů, kde zahynulo 42 lidí a 250 jich utrpělo zranění. Uskuteční se před ukrajinský­m velvyslane­ctvím v Praze-Bubenči.

Studenti plánují jako součást Studentské­ho majálesu pochod od Sovových mlýnů přes Národní třídu a Karlovo a Staroměsts­ké náměstí na Ovocný trh.

„V souvislost­i s velkým množstvím oznámených akcí a shromážděn­í chystá policie adekvátní bezpečnost­ní opatření,“uvedla včera policejní mluvčí Andrea Zoulová s tím, že v pohotovost­i budou policisté z nejrůznějš­ích složek i speciálníc­h útvarů.

Svátek práce nebo 1. máj je mezinárodn­í dělnický svátek, který se v tento den slaví od roku 1890. Na návrh francouzsk­ých socialistů ho v roce 1889 zavedla II. internacio­nála na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886, kterou připomínaj­í letos svým pochodem anarchisté. V českých zemích se poprvé slavil roku 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Anarchisté tvrdí, že jde o jejich svátek, který si prý socialisté a komunisté přivlastni­li. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia