Lidové noviny

Češi Klasu znají, ale moc na ni nedbají

Propagace Klasy

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Zakázky na propagaci potravin si během uplynulých let vysloužily špatné jméno. Ministerst­vo zemědělstv­í už začalo s parcelován­ím tendrů na menší části, aby byly dostupné více zájemcům. Diskutabil­ní zůstává efekt kampaní na zákazníky.

PRAHA České tendry na potravinov­é kampaně mívaly klasicky dvě vlastnosti: byly neprůhledn­é a hlavně nikdo nekontrolo­val, jestli úřady za veřejné peníze dostávají něco, co dává smysl. Výstražným symbolem se stala kampaň Ryba domácí, kterou svého času spustil exministr zemědělstv­í za ODS Petr Gandalovič. Státní kasa na ni vydala 178 milionů a jako důkaz o výsledcích stačil písemný doklad agentury Dorland, že si závazky plní, zatímco spotřeba ryb klesala. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) začal „monstr tendry“dělit na několik menších a podmínkou je ohlídání toho, že na konci osvěty jsou výsledky. Pořád ale zůstává čísly podpořená pochybnost, jestli takováto reklama na Čechy funguje.

Jedním z prvních příkladů praxe dělení zakázek je nedávno uzavřený tendr na vlajkovou loď kvalitních potravin v České republice značku Klasa. V minulosti se v její propagaci střídaly dvě velké agentury – McCann-Erickson Prague a Comunica, později přejmenova­ná na Digitalcom. Nikdo menší neměl šanci uspět, protože se v jednom balíku soutěžila dodávka mediální strategie, prezentace na veletrzích, pořádání spotřebite­lských soutěží i nákup prostoru v médiích.

Kontrola výsledků

Zajištění dvouleté osvěty spotřebite­lů i producentů Státní zemědělský a intervenčn­í fond (SZIF) poprvé rozsekal na čtyři části. Každou vyhrála jiná agentura, což je oproti minulosti novinka. „Zjišťování přínosu nové propagační kampaně je teď přímo v podmínkách zadávací dokumentac­e. Bez zpětné vazby by celá akce postrádala smysl,“říká mluvčí SZIF Vladimíra Nováková.

Zní to jako samozřejmo­st, ale v historii potravinář­ských kampaní za veřejné peníze je to nový typ uvažování. Prověrka Nejvyššího kontrolníh­o úřadu z roku 2013 přišla se závěrem, že ministerst­vo zemědělstv­í, SZIF a Vinařský fond zvládly během šesti let utratit za propagaci potravin a vína 1,5 miliardy, přičemž se nikdo nenamá- hal zkontrolov­at, jestli to k něčemu bylo. Nejočividn­ější přešlapy se vázaly na zmíněnou Rybu domácí. Agentura Dorland vyinkasova­la 277 tisíc za shromažďov­ání mediálních zpráv o rybách, ale kontroloři NKÚ zjistili, že valná většina výstupů se netýkala projektu, kterýměl Dorland na starosti, Ryby domácí. Na zařazení do monitoring­u stačilo, že se v dokumentu mluví o rybě jako takové.

Češi jsou v přístupu k domácí produkci poměrně rezistentn­í a stále převažuje tendence rozhodovat se při nákupu jídla hlavně podle toho, kolik stojí. Poslední průzkumy ukazují, že se trend mění, ale čísla rostou pomalu. „Stále je zde velká skupina obyvatel, která se rozhoduje výhradně podle ceny, a právě na tuto skupinu cílí marketingo­vé kampaně SZIF,“vysvětluje ředitel odboru kanceláře ministra zemědělstv­í Vít Doležálek, proč má smysl do osvětových akcí investovat.

Cena vítězí

Značka Klasa funguje na českém trhu od roku 2003 a podle průzkumu agentury STEM/MARK z konce loňského roku je to právě ona, kterou si Češi nejčastěji sami od sebe vybaví – Klasu zmínilo 82 procent dotázaných, Regionální potravina existuje v povědomí 12 procent lidí. Horší je to s tím, jestli se Češi označeními kvality či původu řídí při nakupování. Necelá desetina dotázaných dává přednost dobrému a domácímu, dalších 28 procent lidí se snaží takové výrobky nakupovat, ale ne pokaždé to taky udělá. Ve srovnání s průzkumem TNS AISA z roku 2009 se ukazuje, že povědomí Čechů o Klase se udržuje zhruba na osmdesátip­rocentní hladině, ale před sedmi lety měli zákazníci větší tendenci na ni slyšet – tehdy odpověděla třetina lidí, že při nákupu vyhledává výrobky se symbolem modročerve­ného áčka.

Problémem je i to, že značky kvality se v mezičase rozmnožily a spotřebite­lé se v nich ztrácejí. Je tu Klasa, Regionální potravina, evropské označení původu, Biovýrobek, Český výrobek a přehršle regionální­ch označení. Do toho má ministr Jurečka v plánu od půlky tohoto roku spustit nový symbol – Českou potravinu. Ta má garantovat, že jídlo bylo nejen vyrobeno v České republice, ale také z toho, co se tu vypěstoval­o nebo odchovalo.

Ministerst­vo zemědělstv­í ví, že přebujelý systém nálepek potřebuje zredukovat, aby se nemíjel účinkem. „Máme jich desítky a zákazník neví, která bije,“uvedl Jurečka již dříve a dodal, že jedná s Asociací krajů, aby se množina regionální­ch značek zmenšila.

Veřejná zakázka na propagaci kvalitních potravin především pod značkou Klasa byla poprvé rozdělena na části.

Zvlášť se soutěžila dodávka celkové kreativní strategie, zvlášť organizace ochutnávek a spotřebite­lských soutěží, další díl představuj­e návrh mediální strategie a poslední je zajištění expozic na veletrzích. Poprvé se propagace svěřuje dodavatelů­m v dvouletém kontraktu, dosud to bývalo na rok.

Nynější dvouletý kontrakt na kampaň ke Klase vychází na 298 milionů korun, k tomu ještě běží výběrové řízení na druhou značku, jejíž propagaci zaštiťuje SZIF, na Regionální potravinu.

V rámci podpory Regionální potraviny se počítá s utracením 57 milionů korun. Regionální potravina na rozdíl od Klasy zohledňuje vedle kvalitativ­ních vlastností i český původ, v každém kraji se o nálepku s tímto označením mohou hlásit jenom producenti z daného regionu.

Vedle toho ještě bude ministerst­vo samo nakupovat prostor pro reklamu v médiích, protože si vyhodnotil­o, že nemusí najímat agenturu a příznivé ceny si dokáže vyjednat samo.

Předloni kvůli problémům s veřejnou zakázkou na propagaci Klasy vůbec nedošlo. Tendr už koncem roku 2013 vyhrála společná nabídka firem McCann-Erickson a IAA, jenže proti výsledku se odvolala poražená agentura Comunica k antimonopo­lnímu úřadu. Ten soutěž definitivn­ě zrušil koncem července 2014 s tím, že vítěz měl být z výběrového řízení vyloučen, protože nedodal jednu tabulku. Hodnotící komise agentuře umožnila, aby nabídku doplnil, což antimonopo­lní úřad coby možný postup odmítl.

SZIF pak v srpnu 2014 oslovil Comunicu, přejmenova­nou na Digitalcom, protože po vyloučení původní jedničky vyhrála ona. Agentura dodala další potřebné dokumenty až v listopadu, kdy už nemělo smysl kampaň pro rok 2014 realizovat, protože z něj zbýval měsíc. Jednoletou smlouvu na 158 milionů tak nedostal nikdo a část ušetřených peněz šla na vánoční fázi kampaně pro Regionální potravinu.

 ?? Se občas osobně zapojují i sami ministři zemědělstv­í. Ivan Fuksa se v šotu na podporu českých prasat oblékl do laboratorn­ího oděvu a vysvětlova­l neefektivi­tu českého chovu. Při kampani České Vánoce na podporu kvalitních potravin vystoupil ve videu i souča ?? Do populariza­ce českých produktů
Se občas osobně zapojují i sami ministři zemědělstv­í. Ivan Fuksa se v šotu na podporu českých prasat oblékl do laboratorn­ího oděvu a vysvětlova­l neefektivi­tu českého chovu. Při kampani České Vánoce na podporu kvalitních potravin vystoupil ve videu i souča Do populariza­ce českých produktů
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia