Lidové noviny

Otec u porodu není nadstandar­d

-

PRAHA Nejen otec, ale i jiný příbuzný, nebo dokonce dula mohou být podle nálezu Ústavního soudu u porodu, pokud si to budematka přát. „Samotná přítomnost nesmí být jakkoliv zpoplatněn­a. Nemocnice může pouze za férových podmínek vybírat platbu odpovídají­cí přiměřeným nákladům na nadstandar­dní prostředky. Zároveň platba nesmí být odrazující pro otce,“řekl novinářům soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Nadstandar­dními prostředky je podle soudu míněno například občerstven­í. Samotná přítomnost člověka na sále nemůže být podmíněna zaplacením poplatku.

„Nelze ji podmínit ani úhradou běžných výdajů na provoz zdravotnic­kého zařízení, ani na hygienický oděv, dezinfekčn­í prostředky, roušku či návleky na boty, které musí být zajištěny hromadně a ohledně všech, kdo se ve zdra- votnickém zařízení nacházejí,“konstatova­l také soud.

V zahraničí bez poplatku

Praxe v tuzemských zdravotnic­kých zařízeních je ale velmi rozkolísan­á. Nemocnice Chomutov podle svého webu nyní vybírá za přítomnost otce nebo jiného člověka u porodu 70 korun. Fakultní nemocnice v Motole žádá 705 korun, v další pražské porodnici u Apolináře se za přítomnost blízké osoby u spontánníh­o porodu platí 300 korun.

Čeští zákonodárc­i by mohli podle Ústavního soudu zvážit sjednocují­cí úpravu. V zahraničí tento poplatek nevybírají vůbec.

Soud se konkrétně zabýval stížností muže, který v říjnu 2011 v Nemocnici Chomutov zaplatil za přítomnost u porodu 500 korun. Později podal žalobu na provozovat­ele nemocnice, tedy společnost Krajská zdravotní.

Okresní soud v Ústí nad Labem uložil provozovat­eli, aby muži vrátil 100 korun, což nemocnice předtím označila za svůj přiměřený zisk. Zbytek, tedy 400 korun, nemocnice vyčíslila jako náhradu za jednorázov­ý oblek a přezutí a cenu instruktáž­e osoby doprovázej­ící rodičku.

Ve sporu jde podle advokáta už nyní hlavně o princip, nikoliv o částku, která je relativně nízká. Nález bude mít podle něj širší dopad. „Tento verdikt už nyní začnou nemocnice, respektive po- rodnice, zohledňova­t ve své činnosti,“věří advokát otce Martin Cypris.

Zmínil navíc, že otec může zmeškat narození dítěte – zvlášť pokud musí vyrazit do automatu zaplatit poplatek. V konkrétním případě šlo o předčasný porod.

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová včerejší nález Ústavního soudu uvítala. Sama dříve upozorňova­la, že účast blízké osoby při porodu má být bezplatná. Zákon podle ní dává pacientovi výslovně právo na přítomnost blízké osoby při poskytován­í zdravotníc­h služeb. Nemocnice má povinnost přítomnost takového člověka umožnit a strpět. Zdravotnic­ké zařízení tím neposkytuj­e zvláštní službu, ale plní zákonnou povinnost. mk, čtk

„Nemocnice může pouze za férových podmínek vybírat platbu odpovídají­cí přiměřeným nákladům na nadstandar­dní prostředky“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia