Lidové noviny

Žalobce pomohl kmotru Novákovi z cely, teď skončí

- ÚSTÍ NAD LABEM

Nezabránil podmíněném­u propuštění Alexandra Nováka, přišel kvůli tomu o část platu a brzy také ztratí místo okresního státního zástupce v Chomutově. Ladislav Kosán slíbil, že do konce letošního roku opustí svůj post a stane se řadovým žalobcem. Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec ale chce, aby jeho kárně potrestaný podřízený skončil již do konce června.

„Vyzval jsem ho, aby rezignoval. Kárné potrestání by každého vedoucího mělo vést k takovému rozhodnutí. Pokud rezignaci nepodá sám, jsem připraven podat návrh na jeho odvolání,“řekl Jakovec serveru Lidovky.cz. Kosán dorazil na kobereček kvůli Novákově propuštění včera dopoledne. S Ja- kovcem se měl přitom sejít již před týdnem, ale omluvil se.

Šéf chomutovsk­ých žalobců však zjevně nechce odejít tak rychle, jak žádá krajský státní zástupce. „Kontroval svým návrhem, že by navrhl jiný termín ukončení,“uvedl Jakovec. Kosán by podle něj podal rezignaci k 1. listopadu a odešel z funkce na konci roku.

Krajský státní zástupce zatím není rozhodnut, jak jednat, když mu Kosán nevyhoví a rezignaci sám nepodá. Pokud by návrh na odvolání podal Jakovec, může podle něj dojít k řadě zdržení. Pokud by rezignaci podal sám Kosán, začne platit okamžikem doručení.

Případnému Jakovcově návrhu ministr nemusí vyhovět. Pokud ano, Kosán se může bránit správní žalobou, podávat kasační stížnost a podobně. Spor by podle Jakovce v krajním případě mohl skončit i dvojvládím v čele chomutovsk­ého okresního státního zastupitel­ství. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán přes mluvčí vzkázal, že kárně trestaný žalobce v čele zastupitel­ství se mu „vůbec nelíbí“.

Nejvyšší správní soud Kosána letos v březnu kvůli propuštění Alexandra Nováka potrestal snížením platu. Po dobu devíti měsíců přijde o deset procent platu, zhruba o 10 tisíc korun. Kosán se podle kárného senátu při jednání o propuštění expolitika nevypořáda­l s argumentac­í předchozíc­h soudních výroků a proti rozhodnutí soudu se ani neodvolal. Novákovi tak otevřel rychlou cestu z vězení. ogo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia