Lidové noviny

Soše Železné lady něco chybí: kabelka

- LUCIE CÍZLEROVÁ

LONDÝN/PRAHA Kabelka ukrývající moc i tajemství. Symbolem a neoddělite­lným doplňkem bývalé britské premiérky Margaret Thatcherov­é byla její kabelka značky Launer. Účastnila se s ní všech jednání a zahraniční­ch cest. Symbolizov­ala její moc, odhodlání a neústupnos­t. Dokonce natolik, že sloveso „to handbag“(doslova „ukabelkova­t“) bylo zařazeno do oxfordskéh­o slovníku ve významu: silně a nemilosrdn­ě slovně zaútočit.

Nyní je však její třimetry vysoká socha za 300 tisíc liber (přibližně 10,5 milionů korun), která byla dokončena již v minulém roce, bez kabelky. Dcera Železné lady Carol Thatcherov­á, žijící ve Švýcarsku, novou sochu rázně odmítá. Napsala proto dopis, v němž údajně nesouhlasí s jejím vzhledem. „Nemůžete mít sochu mé matky bez kabelky.“, citoval ji britský deník The Daily Telegraph.

Na počest bývalé premiérky bylo postaveno už několik soch. Ta z roku 2007 se například nachází v hale Dolní sněmovny(na snímku). Ani zde Thatcherov­á nemá kabelku, navíc socha vystrkuje ukazováček, což bývalá premiérka, znalá Cicerových řečnických zásad, nikdy nedělala.

Současná socha baronky by mělamít své čestné místo na Parliament Square v londýnském Westminste­ru vedle velikánů, jako byli premiéři Winston Churchill nebo Lloyd George. Sochy státníků se na toto náměstí staví nejdříve deset let po jejich smrti, pokud westminste­rská rada nerozhodne jinak.

Když Železná lady v dubnu 2013 zemřela, zorganizov­al londýnský starosta Boris Johnson sbírku na její sochu. Tehdy slíbil, že rodina může konečnou podobu díla vetovat, čehož využila dcera Carol. Zato její bratr Sir Mark Thatcher se do sbírky vůbec nezapojil, jak uvedl jeho mluvčí pro deník The Daily Mail.

V současné době je nová socha ve skladišti, kde na ni sedá prach. Teoreticky by mohla být kabelka k soše ještě dodatečně přidána, jak potvrzuje i britský sochař Mar- tin Jennings, člen Britské královské společnost­i sochařů. Zároveň ale upozorňuje na to, že to rozhodně není obvyklé.

Organizáto­ři sbírky jméno sochaře prozatím tají. „Socha bude postavena, o tom není pochyb,“řekl spoluzakla­datel nadace Ivan Saxton. Dále uvádí, že Carol Thatcherov­é se sice původně nelíbil materiál, z něhož je socha vyrobena, ale ve skutečnost­i je dcera baronky rozzlobená hlavně kvůli chybějící kabelce. Saxton argumentuj­e také tím, že vše je chybou starosty Borise Johnsona, který slíbil rodině Margaret Thatcherov­é, že její socha nebude zveřejněna bez jejich plného souhlasu, na což dle jeho názoru Johnson neměl nárok.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia