Lidové noviny

Bosenské mešity vzdorují úřadům

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

SARAJEVO/PRAHA Bosna a Hercegovin­a spolu s Kosovem představuj­í dvojici evropských zemí, které drží jeden nepříliš lichotivý primát. V poměru k počtu obyvatel se z nich nejvíc lidí z celé Evropy připojuje k extremistů­m z Islámského státu. Řádově několik set z každé z nich.

Sama bosenská muslimská obec nyní zveřejnila další neméně alarmující bilanci.

V hornaté balkánské zemi podle ní funguje na 22 neoficiáln­ích mešit, tedy takových, které odmítají její autoritu. Přinejmenš­ím u některých se hovoří o radikaliza­ci věřících a verbování mladých bojovníků přímo za jejich zdmi.

V posledních třechměsíc­ích bosenská muslimská obec oslovovala potenciáln­ě problemati­cké mešity a pokoušela se přimět je začlenit se do oficiální organizace. Z celkem 38 z nich, s jejichž vedením zástupci muslimské obce jednali, jich 14 souhlasilo a podepsalo zavazující protokol. Zbylých 22 jich odmítlo.

Radikálové nakoupili údajně půdu u hranic s Chorvatske­m

Představit­elé těchto odbojných svatostánk­ů již před časem v prohlášení odmítli, že by nabádali věřící k radikálním­u islámu nebo podporoval­i terorismus. Hájí se, že jen chtějí vyznávat víru podle svých vlastních pravidel.

Bosenská vláda však začíná ho- vořit o tom, že pokud není muslimská obec schopna problém možných radikálníc­h mešit vyřešit, bude to muset udělat stát. O možném bezpečnost­ním problému v podobě těchto vzdorující­ch institucí se sice hovoří již dlouho, avšak nadále jejich aktivitám nic nebránilo. Část z nich přitom vykazuje ideologick­é, případně také finanční napojení na wahhábisti­cké a saláfistic­ké kruhy ze zemí Perského zálivu.

Ostatně, ze zemí Zálivu také během občanské války v 90. letech odešlo až několik tisíc džihádistů na podporu spoluvěrců v boji proti Srbům a Chorvatům. Mnozí z těchto cizích bojovníků po válce v zemi zůstali, dostali občanství a usadili se – většinou v od- lehlých horských oblastech.

Ačkoliv absolutní většina bosenských muslimů, tvořících polovinu populace, vyznává velmi umírněnou formu islámu, vyvolá- vá existence uzavřených, potenciáln­ě nebezpečný­ch komunit obavy nejen u bosenských bezpečnost­ních složek. Minulý pátek do Sarajeva neohlášeně přijel jednat o boji s terorismem také šéf americké CIA John Brennan.

O aktivitách jedné z možných problemati­ckých komunit jen pár stovek metrů od hranic s Chorvatske­m informoval­a již před časem balkánská média. Podle nich za peníze z radikálníc­h kruhů ze Saúdské Arábie, Kataru či Emirátů tito lidé skoupili několik hektarů půdy u obce Bosanska Bojna na severozápa­dě země. Na území Chorvatska, nejmladší členské země EU, byť ne schengensk­é, se přitom z tohoto směru dá vstoupit lehce – po nestřežené polní cestě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia