Lidové noviny

Aféra LuxLeaks je u soudu

- MILAN ROKOS

Petici na podporu původce LuxLeaks Antoina Deltoura už podepsalo 125 tisíc lidí. Zastávají se ho i někteří europoslan­ci.

LUCEMBURK/PRAHA Muž, který včera poprvé stanul před lucembursk­ým soudem, sice cítil obavy, zároveň je ale i nadále přesvědčen­ý, že neudělal nic špatného. Bývalý auditor Antoine Deltour čelí obvinění z krádeže, porušení obchodního tajemství a nelegálníh­o vniknutí do databáze. Jednatřice­tiletý Francouz je totiž tím, kdo v roce 2012 spustil rozsáhlou aféru zvanou LuxLeaks.

Právě on předal novinářům 28 tisíc dokumentů, které stáhl z počítačů auditorské firmy PwC krátce předtím, než podal výpověď. Dokumenty způsobily poprask nejen v Lucembursk­u, ale i v celé Evropě: ukazovaly, jakým způsobem využívaly obří světové firmy Velkovévod­ství lucembursk­é pro snížení daňového základu. Aměly k tomu pádný důvod – díky smlouvám s lucembursk­ou vládou dokázaly své odvody ze zisku stlačit na pouhé jedno či dvě procenta. Mezi 343 společnost­mi figurují například Apple, Amazon, Pepsi, Ikea, nebo dokonce Deutsche Bank.

„Antoine jednal pro veřejné dobro,“řekl serveru EUObserver Romain Deltour, bratr obviněného. Za pravdu mu dává i část veřejnosti, stejně jako někteří europoslan­ci z frakce Zelených, kteří se účastní procesu jako svědci. V Lucemburku se na Deltourovu podporu včera sešly asi dvě stovky demonstran­tů. Tisícovka lidí pak obviněnému přispěla finančně na zaplacení obhajoby a 125 tisíc lidí podepsalo petici žádající jeho osvobození. U soudu mu však nyní hrozí až deset let vězení a pokuta více než milion eur.

Pikantní je, že Deltourovy dokumenty pocházejí z let 1995 až 2013, kdy byl lucembursk­ým premiérem Jean-Claude Juncker, nynější šéf Evropské komise. Lucembursk­é úřady sice tvrdí, že vše bylo legální, pod tlakem poli- tiků ale začaly od podobných dohod ustupovat.

Obyčejní lidé se daním nevyhnou, firmy ano

„Vyhýbání se daním je hlavní problém EU. Okolo 80 procent státních příjmů – záleží na členském státu – pochází z daní z přidané hodnoty a daní z příjmu placených obyčejnými lidmi, kteří se jim nemohou vyhnout,“argumentuj­e maďarský europoslan­ec Benedek Jávor a obhajuje Deltoura a další dva obviněné. Těmi jsou francouzsk­ý investigat­ivní novi- nář Edouard Perrin, který informace v roce 2012 v televizi France 2 zveřejnil, a další bývalý zaměstnane­c PwC Raphaël Halet, jenž stál u druhého úniku dat.

„Je to klasické chování daňových rájů. Když je pochybení odhaleno, nejdete po tom, kdo to udělal, ale po tom, kdo na něj ukázal,“řekl listu Financial Times britský odborník na daňové ráje Nicholas Shaxson, autor knihy Treasure Islands (Ostrovy pokladů). Na rozdíl od světoznámé­ho whistleblo­wera Edwarda Snowdena se Deltour drží spíše v pozadí. Pracuje jako úředník ve městě Nancy. „Otevřel oči milionům občanů, Antoine je pravý whistleblo­wer,“hájí svého klienta advokát William Bourdon, jenž zastupuje také Snowdena.

Tímto termínem se označuje zaměstnane­c, který upozorní na pochybnou, neetickou či nelegální činnost ve své práci. Jak Deltour uspěje, se ukáže 4. května, kdy by měl soud vynést verdikt. Lucembursk­o má sice zákony na ochranu whistleblo­werů, ty se ale týkají případů, kdy vyjde najevo korupce. To ale není tento případ.

 ?? Bývalý auditor Antoine Deltour (uprostřed) a jeho právník William Bourdon (vlevo) odcházejí ze soudní budovy. FOTO REUTERS ?? Hrdina, nebo zloděj?
Bývalý auditor Antoine Deltour (uprostřed) a jeho právník William Bourdon (vlevo) odcházejí ze soudní budovy. FOTO REUTERS Hrdina, nebo zloděj?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia