Lidové noviny

Španělům ukončí bezvládí volby. Neuspěl ani král

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á Sloupek na straně 20

MADRID/PRAHA Španěly čekají předčasné parlamentn­í volby. Rozhádaní političtí lídři se totiž nedokázali dohodnout už více než čtyři měsíce na vládní koalici a král Felipe VI. po jednání se šéfy stran nenavrhl nikoho na premiéra. V oficiálním prohlášení to včera sdělil královský palác.

Král začal do politickéh­o dění zasahovat minulý týden, kdy si – jednoho po druhém – pozval předsedy čtyř stran, jež loni koncem roku výrazně uspěly ve volbách. Chtěl zjistit jejich stanoviska a pomoci nalézt kompromis. Včera konzultace ukončil.

Neschopnos­t vytvořit fungující koalici avizovali někteří odborníci už po prosincové­m hlasování. Obyvatelé šestačtyři­cetimilion­ového království totiž během poslední adventní neděle překreslil­i politickou mapu své země. A zdá se, že si s její novou podobou nyní nevědí příliš rady. Poprvé od pádu diktatury generála Franciska Franka v 70. letech se do parlamentu dostaly v silném zastoupení čtyři strany, nikoli jen dvě: socialisté a lidovci. Skončil tak čtyři dekády trvající bipartismu­s.

Navzdory silné kritice v uplynulých letech volby vyhrála vládní Lidová strana (PP) v čele s premiérem Marianem Rajoyem. Lidovci získali 123 křesel ve 350hlavém parlamentu. Následoval­i socialisté (PSOE) Pedra Sáncheze s 90 křesly, levicoví Podemos politologa Pabla Iglesiase s 69 posty a středoprav­icoví Ciudadanos Alberta Rivery se 40 křesly. Žádná strana nezískala dostatečný počet křesel, aby mohla vládnout sama. Rajoy snahy o sestavení vlády rovnou vzdal, nadějně vypadala jednání mezi PSOE a stranou Podemos. Nakonec však zkrachoval­a na základních bodech: ekonomické politice a stanovisku ohledně autonomníc­h snah Katalánska.

Krajní levici socialista Sánchez nepřesvědč­il

Ve snaze ukončit patovou situaci socialisté včera nejdříve oznámili, že by mohli s králem jednat o návrhu seskupení několika krajně levicových stran, tzv. Compromísu. Skupina stran, které získaly menší počet hlasů, sepsala třicet návrhů, z nichž PSOE byli ochotní přijmout 27. Strana tak podle listu El País nabídla, že by Pedro Sánchez vládl s nezávislým­i po dobu dvou let. Včera ale Sánchez po schůzce s panovníkem oznámil, že nové volby jsou nevyhnutel­né. Známý už je i jejich pravděpodo­bný termín: 26. června. a uzavření frekventov­ané třídy by zkomplikov­alo dopravu. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia